ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μια πλήρη εικόνα τόσο για την Ασία όσο και την Ελλάδα, σκοπεύει να δώσει ο Τζώτζης Κουτσολούτσος καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας του στη δίκη της Folli Follie στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος περιορίστηκε στο να αναφερθεί για δεύτερη συνεχόμενη δικάσιμο στη μητρική εταιρεία, χωρίς να μιλήσει καθόλου στο τι συνέβη στον όμιλο της Ασίας.
Χθες, Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, στη δεύτερη ημέρα της απολογίας του, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ξεκίνησε κάνοντας ειδική μνεία στα Factory outlet στο αεροδρόμιο και στον Πειραιά. Αναφερόμενος στην τριπλή συγχώνευση (σ.σ. ΚΑΕ, Elmec, Folli Follie) είπε ότι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία με εκπτωτικά προΐόντα.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσολιούτσος είπε ότι στη συνέχεια κατάλαβαν ότι υπήρχε χώρος ανάπτυξης και στον τομέα των καλλυντικών, προχωρώντας σε νέες συνεργασίες ακόμα και με γνωστούς οίκους.
«Για μένα ήταν σημαντικό να χτίσω κάτι δικό μου και να μην είμαι απλά ο γιος του Κουτσολιούτσου. Ήθελα να βάλω το λιθαράκι μου», είπε ο κατηγορούμενος.
Η τριπλή συγχώνευση και ο νέος ρόλος του
Ωστόσο, ο κ. Κουτσολιούτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νέο ρόλο που απέκτησε στην εταιρεία, όταν έγινε η τριπλή συγχώνευση.
Πριν τη συγχώνευση Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και γενικός διευθυντής ο κ. Αγαπητός. Με την τριπλή συγχώνευση, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Δημιουργήσαμε μία Επιτροπή στρατηγικής με στόχο να ενώσουμε κουλτούρες και συνέργειες. Οι συνέργεια και η κουλτούρα μας ήταν πολύ σημαντικές. Το όραμά μας πήρε σάρκα και οστά. Ήταν κάτι μοναδικό. Δύσκολα θα ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στο ελληνικό επιχειρείν, αλλά αξίζει να ξαναγίνει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Προϊόντα για κάθε στιγμή της ζωής του καταναλωτή
Όπως τόνισε ο κατηγορούμενος, στόχος ήταν να δημιουργηθούν προϊόντα για όλες τις φάσεις της ζωής του καταναλωτή.
«Φτιάξαμε ένα δίκτυο όπου παντού θα μας έβρισκε ο καταναλωτής. Συγχρόνως, είχαμε πετύχει μία κουλτούρα στον όμιλο να μοιραζόμαστε ό,τι έχει επιλέξει ο καθένας μας να προσφέρει. Τα στελέχη μας είχαν άμεση επαφή με το δίκτυο των καταστημάτων. Κάναμε πρωτοποριακά πράγματα, ακόμα και σε επίπεδο τεχνολογίας».
Η συνεισφορά της επιτυχίας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στην Ασία
«Η συνεισφορά της επιτυχίας του πατέρα μου στην Ασία ήταν διάχυτη σε όλον τον όμιλο», ανέφερε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και πρόσθεσε:
«Αυτό που έκανε ο πατέρας μου, δεν έχει ξαναγίνει με κάποιο brand…Ακόμα και σήμερα αν επισκεφτείτε κάποια μεγάλη πρωτεύουσα της Ασίας, ανεξαρτήτως αν κάποιος είχε αγοράσει ένα προΐόν, θα ήξερε το όνομα της εταιρείας».
Στη συνέχεια, αφού ο κατηγορούμενος μίλησε αναλυτικά για την εξαγορά των ΚΑΕ από τη Dufry, γεγονός που δημιούργησε προσβάσεις σε μία παγκόσμια αγορά, υπογράμμισε ότι «Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, επενδύαμε μεγαλώνοντας συνεχώς το δίκτυό μας. Το 2012, την εποχή που επικρατούσε το Grexit, που δεν ξέραμε τι θα γίνει, αν θα αλλάξουμε νόμισμα κ.λπ., η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη. Εμείς όμως, κάναμε επαφές και συζητήσεις για μια στρατηγική συμφωνία».
Αναφορικά με την πώληση των ΚΑΕ στη Dufry, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος σχολίασε ότι «πουλώντας κάτι τοπικό, συμμετείχαμε σε κάτι παγκόσμιο».
Η αναφορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Θέλοντας να τονίσει ότι η Folli Follie ήταν κερδοφόρα εταιρεία, ο κ. Κουτσολιούτσος έκανε μία εκτενή αναφορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, είπε: «Μία ζημιογόνα εταιρεία δε μπορεί να μπει στο Χρηματιστήριο. Σήμερα που μιλάμε, κάπου στο 30% των εταιρειών είναι ζημιογόνο, το 15-20% σε αναστολή ή μερική διαπραγμάτευση. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κάθε χρόνο δημοσιεύει τον δείκτη της μέσης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών.
Για το 2011, το 2012 και το 2013, ο μέσος όρος όλων των εταιρειών (εκτός των τραπεζών που είχαν τεράστιες ζημίες) τη μία χρόνια εμφάνιζε 200 εκατομμύρια ζημίες, την επόμενη 300 εκατομμύρια ζημίες και την άλλη 200 εκατομμύρια κέρδη».
Η ρήτρα μη ανταγωνισμού της Dufry
Σχετικά με τη Dufry, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε στη ρήτρα μη ανταγωνισμού των 28 εκατομμυρίων, κατά την οποία δε μπορούσες να κάνεις ανταγωνιστική δουλειά για 4 χρόνια.
«Υπήρξε δύο φορές έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με βάση κάποια δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου. Αυτές οι συμβάσεις διέπονται από ένα δίκτυο εμπιστευτικότητας. Από 4/5/2018 που ξεκίνησαν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα, έγινε έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ζητούσε στοιχεία. Ήταν τόσο ασφυκτική η πίεση που δεχθήκαμε και δώσαμε τη σύμβαση και ξαναμπήκε η έρευνα στο αρχείο», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσολιούτσος.
«Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, επενδύαμε συνεχώς μεγαλώνοντας το δίκτυο καταστημάτων μας», υπογράμμισε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε «Κάναμε μεγάλα άλματα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης», ενώ σχετικά με τα πρόστιμα σχολίασε «Τέτοια πρόστιμα εταιρικής διακυβέρνησης δεν υπάρχουν».
Οι εγκρίσεις των οικονομικών καταστάσεων
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, κατόπιν ενημέρωσης, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.
«Το ΔΣ ενημερωνόταν για τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και όχι για κάθε θυγατρική. Υπήρχε μία εισήγηση. Ίσως να γινόταν και διά περιφοράς λόγω φόρτου εργασίας. Αυτό γινόταν ακόμα και στα Attica», ανέφερε ο κ. Κουτσολιούτσος
Αυτές ήταν οι αποδοχές του για τη συνεισφορά του στη Folli Follie
Ένα νέο κεφάλαιο, που επέλεξε να σχολιάσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της απολογίας του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν το θέμα των αποδοχών του και της αμοιβής του από τη Dufry.
«Οι αποδοχές μου και η αμοιβή μου από την Dufry ήταν 300.000 ευρώ ετησίως. Δεν είχα σύμβαση μισθοδοσίας. Συνηθίζεται ο διευθύνων σύμβουλος μίας εταιρείας να έχει κλειστό συμβόλαιο με την εταιρεία. Τις απολαβές μου τις λάμβανα ως μέλος ΔΣ. Συμμετείχα σε πολλές θυγατρικές αμισθί. Μέσα στον ίδιο τον οργανισμό, υπήρχαν υφιστάμενοι που λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό».
«Από 4 Μαΐου 2018 όλοι κοιτούσαν τον όμιλο με άλλο μάτι»
«Από τις 4 Μαΐου του 2018, όλοι κοιτούσαν τον όμιλο με άλλο μάτι», τόνισε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι με το ξέσπασμα του σκανδάλου και το δημοσίευμα της QCM, από την Εθνική Τράπεζα ζήτησαν σαν εγγύηση μετρητά ή τις μετοχές των Attica.
«Είχαμε βρει επενδυτή για να προσφέρει. Δε θέλαμε να τα χάσουμε. Είπαν στον επενδυτή να μην καταθέσει προσφορά γιατί ήταν ήδη δοσμένα. Έτσι, χάσαμε τα Attica», ανέφερε ο κατηγορούμενος «με πόνο καρδιάς»
Επιπλέον ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, μίλησε για τη ρευστοποίηση των μετοχών της Dufry που πραγματοποιήθηκε σε 3 ημέρες. Στη συνέχεια, η επόμενη κίνηση ήταν η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. «Ακόμα και την επόμενη ημέρα, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν στρατηγικό επενδυτή [..] Συνεισέφερα να έρθουν οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Συγχρόνως η Alvarez είχε ξεκινήσει τον έλεγχο. Ο όμιλος βρισκόταν σε κατάσταση πολέμου!», υποστήριξε.
«Δε φανταζόμασταν ότι ένας δυνατός όμιλος θα κινδύνευε»
Κατά τη διάρκεια της αφήγησής του, στις δύσκολες ημέρες που ακολούθησαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην πίεση που άσκησαν οι ομολογιούχοι.
«Οι ομολογιούχοι διέθεταν 400.000 ομολογίες. Άρχισαν να πιέζουν κι εκείνοι με τη σειρά τους και να γίνονται κι αυτά απαιτητά. Δε φανταζόμασταν ότι ένας δυνατός όμιλος θα κινδύνευε. Συστήθηκε μία επιτροπή με τους ομολογιούχους για να βρεθεί μία λύση. Ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις. Τους είπαμε ‘’Πάρτε τα ακίνητα και τις μετοχές της Dufry για να αποζημιωθείτε. Τον Δεκέμβριο, η πρώτη συμφωνία έπεσε στο κενό».
Το business plan της Deloitte και η παραίτηση από το ΔΣ
«Η Deloitte θα έκανε ένα business plan, καταγράφοντας τι ήταν τότε η νέα εταιρεία. Ξαναέρχονται οι νέοι επενδυτές στο τραπέζι. Δέχθηκα ξανά ασφυκτική πίεση από δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο πρόσωπό μου. Παραιτήθηκα από το ΔΣ και έμεινα ως μη εκτελεστικό μέλος για να πάει η εταιρεία στην επόμενη ημέρα. Πλέον προσπάθησα να προσφέρω ό,τι μπορούσα. Άλλαξε η μορφή του ΔΣ. Υπήρχε ως εκτελεστικός διευθυντής ο κ. Σάμιος, που ήταν και οικονομικός διευθυντής και έπειτα έγινε πρόεδρος του ΔΣ».
Πυρά κατά της νέας διοίκησης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Έντονη κριτική για τη νέα διοίκηση της εταιρείας άσκησε ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι το ΔΣ δεν αποφάσιζε να κάνει γενικές συνελεύσεις για να εγκρίνουν αποφάσεις και ότι ασκήθηκε πίεση στο πρόσωπό του για να φύγει, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι λάμβανε τοξικότητα από τον τύπο.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε στην ειδική διάταξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία μπορεί να αλλάξει την προσωρινή διοίκηση μίας εταιρείας, αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαφοράς έπρεπε να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές», υποστήριξε.
Οι οδυνηρές στιγμές της φυλάκισής του
Ταυτόχρονα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε στις «οδυνηρές στιγμές» της φυλάκισής του στις Φυλακές Τρικάλων, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του τύπου και τα εξώφυλλα των εφημερίδων.
«Για έξι μήνες δε βγήκα στο προαύλιο των φυλακών. Μετά από έξι μήνες είδα τα παιδιά μου και έπειτα ήρθε ο Covid».
Η απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου θα συνεχιστεί στις 10 Απριλίου 2024 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Folli Follie: Αναιρέθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περί αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας