ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα τέλη Μαΐου, πριν από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των συστημικών τραπεζών ο SSM θα αποφασίσει –και θα δώσει το «πράσινο» φως» – για το ύψος των μερισμάτων που θα λάβουν οι μέτοχοι.
Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν πετύχει 3,75 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2023, οι επικεφαλής τους έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν στην επιβράβευση των μετόχων τους, διανέμοντας περί τα 800 εκατ. ευρώ σε μερίσματα –ύστερα από 15 χρόνια- καθώς έχουν πάρει το αρχικό ok από τον SSM.
Ωστόσο απομένει να καθοριστεί το ύψος των μερισμάτων, διότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίζουν να χτίζουν «μαξιλάρια» ασφαλείας. Προσφάτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου αναγνώρισε μεν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ παραμένουν αυξημένοι εν μέσω υψηλής γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ότι οι υποτονικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης ενδέχεται να επηρεάσουν σταδιακά την κερδοφορία και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες βαρύνονται με την υποχρέωση DTC.
Μάλιστα όταν ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη του στο mononews.gr ρωτήθηκε σχετικά με τη μερισματική πολιτική που έχουν ανακοινώσει σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο απάντησε πως:
«Χρειάζεται αναλογικότητα. Μεταξύ του 0 και του 100 υπάρχει και το 50, δεν μπορείς να μην δώσεις τίποτα, ούτε όμως να δώσεις 100. Διότι οι συστημικές τράπεζες έχουν υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία και πρέπει να θωρακιστούν για το μέλλον. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες.
«Έχουμε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο επίφοβο και αβέβαιο, δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Οι τράπεζες πρέπει να «κτίσουν» μαξιλάρια….»
Και ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να πει ο SSM όχι στην μερισματική πολιτική των τραπεζών, λέγοντας πως «δεν γίνεται να μείνουν οι μέτοχοι χωρίς ανταμοιβή», ωστόσο σημείωσε πως ο επόπτης: Θα ζητήσει διαβεβαίωση ότι λαμβάνονται όλα υπόψιν και η υποχρέωση DTC και η αβεβαιότητα για το μέλλον, και η ανάγκη να υπάρχουν «μαξιλάρια».
Τι έχουν προαναγγείλει οι τραπεζίτες
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο SSM να «ψαλιδίσει» το ύψος του μερίσματος που τελικά θα διανεμηθεί. Ωστόσο οι CEOs των συστημικών τραπεζών έχουν δηλώσει πως στόχος τους είναι η επιβράβευση των μετόχων τους.
Συγκεκριμένα:
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς έχει δηλώσει πως η τράπεζα θα διανείμει στους μετόχους της έως το 30% των κερδών του 2023, τα οποία ανήλθαν στο 1,106 δισ. ευρώ, δηλαδή μέχρι 330 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η Εθνική εξετάζει και το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών, κίνηση όμως που επίσης χρειάζεται την έγκριση του επόπτη.
Σε ότι αφορά τη μερισματική πολιτική ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ανέφερε, πως στόχος είναι η διανομή του 10% των καθαρών κερδών του 2023, τα οποία ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ (περί τα 80 εκατ. ευρώ δηλαδή). Και έχει υπογραμμίζει πως στόχος της Πειραιώς είναι να διανείμει το 25% των κερδών της για τη χρήση του 2024 και το 50% για τα έτη 2025 και 2026.
Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας έχει δηλώσει πως «οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη», με στόχο το 50% το 2026. Φέτος η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,14 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα διανείμει περί τα 300 εκατ. ευρώ στους μετόχους της
«Είμαστε βέβαιοι για τις πληρωμές μερισμάτων και την μέγιστη δυνατή ανταμοιβή των μετόχων μας», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, σημειώνοντας πως η τράπεζα σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023, που έκλεισε με καθαρά κέρδη 611,3 εκατ. ευρώ (0,05 ευρώ ανά μετοχή).
«Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι διανομές, σχεδιάζουμε να διανείμουμε ποσοστό άνω του 25% της κεφαλαιοποίησης έως το 2026, σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, όλα όμως είναι υπό έγκριση» έχει πει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Viva: Πρώτη συμφωνία Καρώνη με Ντέιμον – Ποιες διαφωνίες υπήρξαν στη Γενική Συνέλευση