ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Παρέμβαση για το νέο σκηνικό που δημιουργείται μετά και την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και στη διείσδυση οπτικών ινών έκανε χθες ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του overbuilt.
Ο κ. Παπαστεργίου, στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της υπερκάλυψης, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας το ίδιο και όχι να καλυφθούν με οπτική ίνα από 2 ή 3 παρόχους τα αστικά κέντρα και να μείνουν «γυμνές» άλλες περιοχές.
«Το overbuilt είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, καλή επικοινωνία και στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου με τους παρόχους προκειμένου να γίνουν όλα γρήγορα και σωστά» επεσήμανε ο υπουργός.
Οι τιμές
Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε και στις τιμές στις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες δεν είναι τόσο υψηλές όπως αναφέρεται συχνά καθώς και για την ταχύτητα των επενδύσεων σε οπτικές ίνες.
Ωστόσο αναφέρθηκε και στη ζήτηση για υπηρεσίες οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, πράγμα που όπως είπε ότι ίσως να εντοπίζεται και στις τιμές αλλά και στη λάθος επικοινωνία από πλευράς παρόχων. Ενώ είπε ότι μπορεί και οι ίδιοι οι καταναλωτές ίσως να μην θέλουν επιπλέον υπηρεσίες.
Ο κ. Παπαστεργίου παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις σταθερές επικοινωνίες τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είμαστε η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης. «Στη διείσδυση οπτικών ινών προχωράμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο πρέπει και όπως θα θέλαμε» επεσήμανε, ενώ ανέδειξε την σπουδαιότητα των vouchers, όπως το Smart Readiness και το Gigabit voucher που αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για Fiber to the Home.
«Έχουμε κατά 36% πρόσβαση σε οπτική ίνα, στόχος είναι να κόψουμε τελείως τον χαλκό» είπε ο κ. Παπαστεργίου, ενώ αναφέρθηκε και στη χαμηλή ζήτηση για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, λέγοντας ότι οι τιμές μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
Ο υπουργός μίλησε και για το Ultra fast Broadband, το οποίο έχουν αναλάβει να τρέξουν ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Grid Telecom. Όπως είπε το UFBB θέλει ακόμα δουλειά, γίνονται σημαντικές εργασίες καθώς είναι ένα έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ελλάδα.
Κυρανάκης: Δεν έχουμε τις υψηλότερες τιμές – O φόρος 10%
Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη επιχείρησε να καταρρίψει ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, λέγοντας ότι τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός κ. Παπαστεργίου αποδεικνύουν ότι δεν ισχύει αυτό.
«Στα δίκτυα 5G είμαστε πολύ καλά, καλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο έχουμε υπαρκτό πρόβλημα στις σταθερές επικοινωνίες και στα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι» είπε ο κ. Κυρανάκης.
«Σημασία έχει το κομμάτι των επιλογών έχει μεγάλη σημασία για να κάνεις διάχυση σε κάποιες περιοχές. Στην κινητή τηλεφωνία δεν είμαστε πιο αργοί ή πιο ακριβοί, είμαστε περίπου στον μέσο όρο. Αλλά έχουμε πρόβλημα στην οπτική ίνα κάτι που πρέπει να αλλάξει και αυτό θα γίνει με στρατηγικό πλάνο και σχεδιασμό» επεσήμανε.
Στο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν η κ. Ειρήνη Νικολαΐδη Chief Officer Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΟΤΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ο κ. Νικόλαος Καρβέλης, Director of Infrastructure Division της Alpha Bank.
Η κ. Νικολαΐδη αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ ύψους 3 δις. ευρώ, ωστόσο στάθηκε στη συμπεριφορά των μεγάλων πλατφορμών, λέγοντας ότι δεν συνεισφέρουν καθόλου στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα από το οποίο έχουν σημαντικά έσοδα.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο θέμα που απασχολεί αρκετά τους παρόχους, το οποίο είναι ο φόρος συνδρομητικής και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται από αυτές τις πρακτικές.
«Στη χώρα μας έχουμε το πρόβλημα με τις συνδρομητικές πλατφόρμες περιεχομένου και τη φορολογία 10%, καθώς όλοι οι άλλοι πάροχοι όπως Netflix, Amazon, Disney κλπ δεν πληρώνουν τίποτα. Πράγμα που τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα καθώς είναι φθηνότερες από τις πλατφόρμες που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα, όπως η Cosmote TV και η Nova.
Ο υφυπουργός κ. Κυρανάκης, τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα, λέγοντας ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν για την κατάργησή του.
Διαβάστε επίσης:
Παπαστεργίου: Αναμένουμε μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες
Δ. Παπαστεργίου: Έρχεται το Gigabit Voucher, ύψους 80 εκατ. ευρώ
Τι ζήτησε ο Παπαστεργίου από Τσαμάζ, Μπρουμίδη, Γεωργιόπουλο και Στάσση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα