ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα της αρχαιότητας, όπως αναδύεται μέσα από τον φακό του διεθνούς φήμης φωτογράφου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ γιορτάστηκε, μαζί με άλλες εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, η επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Η έκθεση με τίτλο «Η ποίηση της πέτρας. Η κλασσική Ελλάδα μέσα από το φακό του Robert McCabe», πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο οργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, προκειμένου να ενταχθεί στους εορτασμούς για την εθνική εορτή.
Στα εγκαίνιά της παρευρέθηκαν πολλοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, Αρχιερείς, μέλη του διαπιστευμένου στην Κωνσταντινούπολη Προξενικού Σώματος, έλληνες και τούρκοι επιχειρηματίες, σύσσωμο το προεδρείο του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, έλληνες και ξένοι ανταποκριτές και τούρκοι δημοσιογράφοι.
«Ο πολιτισμός είναι ένα λεπτό νήμα, που μας ενώνει όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων», όπως είπε στον χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας ενώ η κυρία Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, που είχε την επιμέλεια της έκθεσης αναφέρθηκε στις πτυχές του έργου του καλλιτέχνη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ χρησιμοποιεί το φακό του για να δημιουργήσει μια ποιητική καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων, της φύσης και των ανθρώπων της Ελλάδας στις δεκαετίες του 1950 και του 1960».
Η ίδια διάβασε και χαιρετισμό του καλλιτέχνη, ο οποίος παρά την επιθυμία του να παραστεί στα εγκαίνια, αυτό δεν κατέστη δυνατό: «Η πρώτη μου ευκαιρία να φωτογραφίσω τις ελληνικές αρχαιότητες ήταν το 1954 κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα», ανέφερε ο δημιουργός στο σημείωμά του.
«Έγραψα στους γονείς μου, ότι οι πέτρες της Ακρόπολης παρουσίαζαν ατελείωτες ευκαιρίες για νέες εικόνες, καθώς ο ήλιος κινούνταν στον ουρανό. Διαπίστωσα ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει και 70 χρόνια αργότερα»,
Καταγραφή ιστορίας και πολιτισμού
Το διεθνώς γνωστό φωτογραφικό έργο του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ, το οποίο καταγράφει έξοχα την ιστορία, τον πολιτισμό και την ομορφιά της Ελλάδας, ακολουθώντας τα χνάρια της ιστορίας και των αρχαιολόγων περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φωτογραφιών αρχαιολογικών μνημείων, απεικονίζοντας τη μεγαλειώδη και διαχρονική παρακαταθήκη της κλασικής Ελλάδας. «Από αυτή την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιών, επιλέξαμε 55 εικόνες, κυρίως από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που βρίσκεται στους πρόποδες του ιερού βράχου», όπως είπε η κυρία Χηνιάδου-Καμπάνη στην ομιλία της.
Η Αθήνα, η Ακρόπολη, το Σούνιο, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς, οι Δελφοί, τα Μετέωρα, η Δωδώνη, η Κάμειρος, η Λίνδος, η Κνωσός, η Αρχαία Θήρα παρουσιάζονται έτσι στην έκθεση, μέσα από την καλλιτεχνική και ευαίσθητη ματιά ενός νεαρού Αμερικανού, αποκαλύπτοντας την ιστορική διαδρομή και την καλλιτεχνική δεινότητα των αρχαίων Ελλήνων.
Γιατί ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ γοητευμένος από το μεγαλείο των αρχαιοτήτων τα προσέγγισε με σεβασμό και εγγενή τρυφερότητα αναδεικνύοντας την ομορφιά και την αρμονία τους, χωρίς να παραγνωρίζει και τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι φωτογραφίες του δεν απαρνούνται το χρώμα, αλλά το αιχμαλωτίζουν αφαιρετικά μέσα από γκρίζες και λευκές πινελιές και οι εικόνες των αρχαιολογικών τόπων της Ελλάδας μέσα από το φακό του αποτελούν τεκμήρια οπτικά, αλλά ιδίως τεκμήρια ψυχής, μάρτυρες του θαυμασμού που του προκάλεσε η Ελλάδα.
Ο δημιουργός
«Οι ελληνικές αρχαιότητες έχουν ένα εκπληκτικά ευρύ κοινό. Ενδιαφέρουν αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, ποιητές, ερωτευμένους, ιστορικούς, καλλιτέχνες, ζωγράφους, χτίστες, επιστήμονες, λογίους και, φυσικά, φωτογράφους», όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου «Robert McCabe CHRONOGRAPHY», που εκδόθηκε για την επέτειο των 180 χρόνων της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, το 2017.
«Για τους περισσότερους παρατηρητές τα ερείπια είναι κάτι στατικό, είναι τα αμετάβλητα κατάλοιπα ενός προγενέστερου πολιτισμού. Αλλά για έναν φωτογράφο – και ζωγράφο- τα ερείπια είναι αενάως σε κίνηση καθώς ο ήλιος κινείται στον ουρανό, τα σύννεφα αλλάζουν τη διάχυση του φωτός πάνω σε ακανόνιστες επιφάνειες, ενώ η τροχιά του ήλιου αλλάζει κάθε μέρα του χρόνου και όλη η γύρω βλάστηση ανθεί ή ξεραίνεται. Για τον φωτογράφο, οι ελληνικές αρχαιότητες και τα μνημεία παρουσιάζουν μια μοναδική πρόκληση και διαφορετικές ευκαιρίες σε κάθε επίσκεψη».
Ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στο Ράι της Νέας Υόρκης. Άρχισε να φωτογραφίζει σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie, δώρο του πατέρα του, εκδότη της New York Daily Mirror ενώ στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1954, φοιτητής ακόμη στο Πανεπιστήμιο του Πίνστον αλλά και γνωρίζοντας ήδη την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.
Επέστρεψε το 1955 και το 1957 και φωτογράφισε τις Κυκλάδες για το National Geographic και ο γάμος του με μια Ελληνίδα, την Ντίνα Φιλιππαίου, συνοδοιπόρο στη ζωή και την τέχνη, έκανε την αγάπη για την Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή. Και σήμερα ακόμη, συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και το πνεύμα της χώρας, παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines και του Ε.Ο.Τ.
Διαβάστε επίσης
Golden Visa: Πώς επηρεάζουν την αγορά ακινήτων τα μέτρα και το “πλαφόν” στα στεγαστικά
Άνοιξε το tickets.gov.gr: Ψηφιακά η είσοδος στα γήπεδα με το εισιτήριο στο Gov.gr Wallet
Τουρκία: Στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές – «Μονομαχία» Ερντογάν – Ιμάμογλου στην Πόλη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Καλπάκι για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Επέκταση Ιονίας Οδού – Τμήμα Ιωάννινα-Κακκαβιά»
- Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ – Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα
- Schroders: Ποιες οι προοπτικές για ομόλογα, credit και χρέος αναδυόμενων αγορών το 2025 – Ελκυστικές ευκαιρίες εισοδήματος
- Βορίδης και τέως Περιττός