• ΑΓΟΡΕΣ

    XA: Ξεκίνησε στα «κόκκινα» αλλά κράτησε την επαφή με τις 780 μονάδες

    τράπεζες


    Με ήπια πτωτική τάση έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), εξισορροπώντας κατά κάποιο τρόπο τις έντονες εναλλαγές των προσήμων, λόγω των πιέσεων που δέχτηκε στην έναρξη της συνεδρίασης με την απουσία προόδου στο Eurogroup. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 783 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 770 και 791 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ.

    Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα του FTSE 25 ήταν ίσα κατανεμημένα, αλλά το -4% της Πειραιώς, όπως και το -3% της Ελλάκτωρ και το -2% της ΕΧΑΕ, δεν άφησε περιθώρια για το ποσοστό της πτώσης της αγοράς. Επίσης, άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Alpha Bank, Motor Oil, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, Σαράντης και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo και Eurobank.

    Στον αντίποδα, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα ανέδειξαν το θετικό τους πρόσημο στη συνεδρίαση, καταγράφοντας κέρδη 2,72% και 2,45% αντίστοιχα, με τις Grivalia και Λάμδα να ακολουθούν με κέρδη 1,4% έκαστη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΕΕΕ, Βιοχαλκο και ΔΕΗ, με την τελευταία να τραβάει τα βλέμματα με τις σημερινές της διακυμάνσεις. Η ΔΕΗ ξεκίνησε σήμερα με απώλειες 4%, ενώ στη συνέχεια γύρισε το παιχνίδι με +6%, όταν και ενέκρινε η ΓΣ τη διάθεση του 25% του ΑΔΜΗΕ, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης περιόρισε στο +0,99%.

    Ελληνικά ομόλογα: Sell-off μετά το Eurogroup

    Δύσκολη ήταν η κατάσταση σήμερα (Τρίτη 23 Μαΐου) για τα ελληνικά ομόλογα ένεκα της αναποτελεσματικότητας του χθεσινού Eurogroup σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος. Το γεγονός πως δεν δόθηκε κάποιο τέλος στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα έδινε το σήμα για την εκταμίευση της δόσης, έκανε τους επενδυτές να αποστραφούν τα ελληνικά assets καθώς ενείχε ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ιουλίου, ασχέτως των διαβεβαιώσεων του Ντάισελμπλουμ ότι η δόση θα καταβληθεί το καλοκαίρι.

    Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, οι αποδόσεις στα ελληνικά 2ετή ομόλογα αυξήθηκαν κατά 5,12% και στο 5,774% αγγίζοντας σχεδόν τις αποδόσεις του 10ετούς, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός.

    Δυναμικό sell-off και στα 10ετή ομόλογα, με τις αποδόσεις να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 1,9% και στο 5,789%, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα 15ετή, βλέπουν τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται στο 6,302%.

    Σε έκθεση της χθες (Δευτέρα 22 Μαΐου) η Goldman Sachs, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως η Ελλάδα είναι αδύνατο να προλάβει το QE καθώς η ΕΚΤ θα προβεί σε tapering, την στιγμή που η αμερικάνικη τράπεζα προσδοκούσε την επίλυση του θέματος της δόσης, λόγω του χθεσινού Eurogroup. H 22η Μαΐου έπαψε λοιπόν να αποτελεί καταλυτική ημερομηνία του ζητήματος, ενώ η δήλωση του Eurogroup πως δεν θα υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, δίνει το σήμα στην αγορά ότι οι δανειστές δεν βιάζονται.

    Σύμφωνα με την Rabobank, τα δύο καίρια σημεία της ελάφρυνσης του χρέους και της εκταμίευσης της δόσης είναι στενά συνυφασμένα. Επιπλέον, το Eurogroup στέκεται αδιάφορο στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης, με το ΔΝΤ να μην τοποθετείται στο επίκεντρο της τρέχουσας συμφωνίας. Παρόλα αυτά, κάνει σαφές πως η οριστική απόφαση για το ζήτημα της μείωσης του χρέους θα λάβει χώρα μετά το τέλος της διάσωσης, στα μέσα του 2018.

    Όπως αναφέρει η τράπεζα, αν και πρόκειται για μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, τα σενάρια επίτευξης συμφωνίας τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για την ελάφρυνση του χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, είναι στο προσκήνιο. Είναι σαφές πως από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση, επιδιώκει την καθυστέρηση της τελικής απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους έως το 2018, λόγω των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάντσεστερ: Τζιχαντιστής αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης- «Αυτή είναι μόνο η αρχή» (video)

     



    ΣΧΟΛΙΑ