O Sam Bankman Fried είναι το τελευταίος πρωταγωνιστής, σε μία μακρά ιστορία οικονομικών σκανδάλων που έχουν συγκλονίσει τις ΗΠΑ.

Η καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξης για οικονομική απάτη ύψους 10 δισ. δολαρίων έβαλε τέλος σε μία ιστορία που συνδέθηκε άμεσα με την κατάρρευση της κρυπτογράφησης δύο χρόνια πριν. Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει αν ο Bankman Fried είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός απατεώνας στην Ιστορία και βάσει της ποινής του, τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση των πρωταγωνιστών σε οικονομικά σκάνδαλα.

Η εντυπωσιακή ποινή του Bernard Madoff με 150 χρόνια, φαίνεται –ακόμα- δύσκολη να ξεπεραστεί από κάποιον άλλον.

Οι μεγαλύτερες ποινές για οικονομικές απάτες. Πηγή: Bloomberg

Η μεγαλύτερη πυραμιδική απάτη

Δεν είναι λίγο να κλείνεις τη καριέρα σου ως ο μεγαλύτερος απατεώνας στην Ιστορία.

Αυτό πέτυχε ο Bernard Madoff, o οποίος ήταν ο «εγκέφαλος» μιας απάτης ύψους 65 δισ. δολαρίων. Κατηγορήθηκε για 11 αδικήματα μεταξύ των οποίων απάτη, κλοπή και ξέπλυμα χρήματος και το όνομά του στη Wall Street  αποτέλεσε συνώνυμο της απληστίας, καθώς με τη δράση του κατέστρεψε χιλιάδες επενδυτές.

Ο Madoff συλλαμβάνεται το 2008 και τον Μάρτιο του 2009 δηλώνει ένοχος σε 11 κακουργηματικές κατηγορίες μεταξύ των οποίων απάτη με κινητές αξίες, απάτη μέσω τηλεγραφικού δικτύου, ξέπλυμα χρήματος και ψευδορκία και καταδικάζεται σε 150 χρόνια φυλάκισης.

Δώδεκα χρόνια μετά πεθαίνει στη φυλακή.

Το παιδί-θαύμα της κρυπτογράφησης

Ο Sam Bankman-Fried ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κρυπτογράφησης. Nerd, παιδί-θαύμα και φιλάνθρωπος είχε όλα τα στοιχεία για να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Μέχρι που μία μέρα, τον Νοέμβριο του 2022, η εταιρεία του κατέρρευσε, αυτός έχασε δισεκατομμύρια και ανακαλύφθηκε ότι ήταν ο βασικός άνθρωπος που κινούσε τα νήματα σε μία απάτη τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων με θύματα πάνω από 1 εκατ. πελάτες του.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης 40 έως 50 ετών για την υπόθεση που έχουν χαρακτηρίσει  «πιθανότατα τη μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας δεκαετίας», με το δικαστήριο τελικά να αποφασίζει την περασμένη εβδομάδα ποινή 25 ετών.

To σκάνδαλο της Enron

Ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» της Wall Street, η εταιρεία Enron, έμελλε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ. Ο κολοσσός στον κλάδο ενέργειας, ο οποίος λάμβανε διθυραμβικά σχόλια από αναλυτές και δημοσιογράφους, αποτελούσε ένα success story αξίας 100 δισ. δολαρίων. Αυτά ήταν τα έσοδα που εμφάνιζε το 2000. Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος και η εταιρεία έκανε αίτημα για πτώχευση, πυροδοτώντας μία τεράστια ομοσπονδιακή έρευνα που αποκάλυψε «μαγειρεμένα» στοιχεία και λογιστικές απάτες.

Ο Jeffrey Skilling ήταν ο CEO της Enron και καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκισης, μετά την αποκάλυψη της θηριώδους απάτης της εταιρείας του που ξεγέλασε όλη τη Wall Street.

Ο «θηλυκός» Στιβ Τζομπς

Η φαντασία σε ηχηρούς τίτλους και διθυραμβικούς χαρακτηρισμούς δεν έλειπε ποτέ από τα Μέσα, στην περίπτωση οραματιστών επιχειρηματιών. Μία εξ’ αυτών ήταν και η Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία είχε χαρακτηριστεί ο «θηλυκός Στιβ Τζομπς».

Η Χολμς παρουσίασε μέσω της εταιρείας της Theranos μία επαναστατική συσκευή που πραγματοποιούσε περίπλοκες εξετάσεις μόνο με λίγες σταγόνες αίμα. Τα αυστηρά ζιβάγκο που φορούσε και το όραμά της για την υγεία, έκαναν εύκολους τους συνειρμούς.

Τελικά η συσκευή  δεν ήταν τίποτα άλλο από μια απάτη που έκανε τους επενδυτές να χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια και τους ασθενείς να εξαπατηθούν.

Τον Μάρτιο του 2023 καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης.

O βασιλιάς των junk ομολόγων

Ο Μichael Milken κατάφερε να γίνει διάσημος στη Wall Street ως ο «βασιλιάς των junk ομολόγων».

Εκμεταλλεύτηκε τη φρενίτιδα της δεκαετίας του 80 και κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν υψηλού κύρους επενδυτή, δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο.

Όλα αυτά τελείωσαν στα τέλη της δεκαετίας, όπου αποκαλύφθηκε ότι έστησε την αυτοκρατορία του σε απάτες.

Το 1990 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για απάτη με κινητές αξίες, φορολογική απάτη και άλλα εγκλήματα.

Η συνεργασία του με τις αρχές, του χάρισε πολύ γρήγορα την ελευθερία, καθώς εξέτισε μόλις δύο χρόνια από την ποινή του.

Μετά την αποφυλάκισή του αφοσιώθηκε στην φιλανθρωπία συγκεντρώνοντας χρήματα για την έρευνα για τον καρκίνο και άλλους σκοπούς.

O pharma bro

Ο Martin Shkreli έχει μακρά ιστορία στην απάτη και τις καταδίκες.

Έγινε διαβόητος και απέκτησε το προσωνύμιο «pharma bro» όταν, ως διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals το 2015, αύξησε την τιμή του νεοαποκτηθέντος αντιπαρασιτικού φαρμάκου Daraprim εν μία νυκτί στα 750 δολάρια ανά δισκίο από 17,50 δολάρια.

Αργότερα, εξέτισε περισσότερα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή μετά την καταδίκη του το 2017 για εξαπάτηση επενδυτών σε δύο hedge funds και για σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών σε άλλη φαρμακοβιομηχανία.

Όταν βγήκε από τη φυλακή θέλησε να ασχοληθεί ξανά με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, με ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Υόρκης να επικυρώνει τον περασμένο Ιανουάριο την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησής του με την φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε επίσης:

Amazon: Επένδυση μαμούθ $150 δισ. σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης

Μεταγραφή από τη Gucci, ο νέος δημιουργικός διευθυντής της Valentino

L Catterton: Το private equity της LVMH κάνει απόβαση στην Ινδία