Υπάρχουν άκαυστα δομικά υλικά; Τι ισχύει για το ξύλο ως υλικό δόμησης, όπως χρησιμοποιείται στη βόρεια Ευρώπη; Προσφέρει πυρασφάλεια ή όχι;  Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις εκ των υστέρων σε παλιά κτίρια (εσωτερικές και εξωτερικές) και με ποιο τρόπο; Τι πιστοποιήσεις πρέπει να φέρουν τα προϊόντα δόμησης;

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών του ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Απριλίου 2024, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 11521 Αθήνα), θα δώσει απαντήσεις στα παραπάνω και σε πολλά ακόμα ερωτήματα που έχουν προκύψει στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών κατοικημένων και αστικών περιοχών στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Ισπανία, Αγγλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Τα τραγικά αυτά γεγονότα, σε συνδυασμό με πλήθος άλλων σημαντικών εξελίξεων, διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια την ανάγκη του κοινού για συνεχή έγκυρη ενημέρωση και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών .

Σκοποί του Συνεδρίου

H υπεύθυνη και επίκαιρη ενημέρωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων πάνω στο θέμα της πυροπροστασίας, σε επίπεδο Διοίκησης (κρατικές αρμόδιες αρχές) και Επιστημονικής Έρευνας και εμπειρίας.

Η ανάπτυξη κουλτούρας εφαρμογής της πυροπροστασίας για τη διάσωση της ζωής και της περιουσίας, μέσα από τη διατύπωση Προδιαγραφών, την Πιστοποίησης, και τον Έλεγχο.

Η ενίσχυση του ελληνικού κλάδου μελέτης και παραγωγής τεχνικών έργων στην αποδοχή του αιτήματος για πυροπροστασία, μέσα από συνεκτίμηση των παραγόντων της ζωής, της περιουσίας και του κόστους.

Οφέλη για τους συμμετέχοντες

Η συμμετοχή στο συνέδριο – μαζί με τα σεμινάρια του ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ. – αποτελεί σήμερα τη μοναδική πηγή έγκυρης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης και τεχνογνωσίας πάνω στο αντικείμενο της πυροπροστασίας των κατασκευών.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται στη κοινότητα των Μηχανικών, των Επαγγελματιών, των Επιστημόνων, των στελεχών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, γραφείων μελετών και κατασκευαστικών εταιρειών, εκπροσώπων φορέων και στελεχών Δημόσιων Αρχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εμπλέκονται από θέση ευθύνης ή ενδιαφέροντος με την πυροπροστασία των κατασκευών.

Ομιλητές

Υπό την αιγίδα των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Θράκης και Πατρών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και με την υποστήριξη 49 χορηγών, η διοργάνωση φιλοξενεί 33 διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού (Αγγλία, Αυστρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σιγκαπούρη), τους οποίους χαρακτηρίζει η άρτια επιστημονική γνώση, η υψηλή τεχνογνωσία και η επαγγελματική εμπειρία.

Δείτε αναλυτικά τους ομιλητές του συνεδρίου: https://elipyka.org/conf-2024/omilites/

Θεματολογία Συνεδρίου

1. Ο σχεδιασμός της πυροπροστασίας κτιρίων
2. Η συμπεριφορά δομικών υλικών έναντι φωτιάς
3. Τα σύγχρονα συστήματα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας
4. Νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα – αγορά
5. Οι φωτιές προσόψεων και φωτιές σε ψηλά κτίρια
6. Απαιτήσεις σύνθετων επιδόσεων από τα πυράντοχα συστήματα στην όψη κτιρίων
7. Η ανάγκη ύπαρξης υποχρεωτικής πιστοποίησης κατασκευής και εφαρμογής τελικού πυράντοχου προϊόντος – συστήματος από ανεξάρτητο φορέα
8. Η πυροπροστασία κατασκευών και ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων (WUI)
9. Η ανάλυση επικινδυνότητας φωτιάς
10. Product liability-αστική ευθύνη προϊόντος και παραγωγής
11. Συντήρηση και επιθεώρηση εφαρμοσμένων συστημάτων παθητικής πυροπροστασίας
12. Πυροπροστασία και βιωσιμότητα (υπό το φως των EPBD, CPR, ΕΝ 15804/EPD)
13. Παρουσίαση καλών εφαρμογών έργων πυροπροστασίας

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου: https://elipyka.org/conf-2024/programma