Η αμερικανική παγκόσμια τράπεζα Citigroup, η επενδυτική τράπεζα Bank of America αλλά και η εγχώρια χρηματιστηριακή Euroxx ήταν η δεύτερη μεγάλη «φουρνιά» οίκων που προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τις Jefferies, Morgan Stanley, Deutsche Bank, AXIA και Optima Bank.

Ο αμερικανικός οίκος Citi και ο Simon Nellis αυξάνουν τις τιμές στόχους που προτείνουν για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, διατηρώντας και τις συστάσεις αγοράς. Για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,00 ευρώ από 4,15 ευρώ πριν, με το θετικό σενάριο να οδηγεί την τιμή στόχο υψηλότερα στα 6,05 ευρώ και το αρνητικό σενάριο να μειώνει το στόχο σε €3,50, μόλις 9% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στόχος στο βασικό σενάριο ανεβαίνει στα 8,80 ευρώ από 7,60 ευρώ πριν, ενώ στο θετικό σενάριο για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στόχος αυξάνεται σε 10,4 ευρώ και στο αρνητικό σενάριο η τιμή μειώνεται στα 6,45 ευρώ.

1

Ο Nellis αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη των δύο τραπεζών, ώστε να αντανακλούν τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά κυρίως για να ενσωματώσει τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές των διοικήσεων και εξακολουθεί να βλέπει σημαντική άνοδο για τις δύο μετοχές από την αύξηση της ενσώματης λογιστικής αξίας τους και από την επανέναρξη της διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023 και μετά.

Οι νέες προβλέψεις για την Τράπεζα Πειραιώς

«Παραμένουμε αγοραστές για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Αναβαθμίζουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη της κατά +13% φέτος και υψηλότερα κατά 20% τα επόμενα έτη (οι εκτιμήσεις μας για τα δημοσιευμένα κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται κατά χαμηλότερο +7% και +14% αντίστοιχα), κυρίως λόγω των καλύτερων εσόδων, δηλαδή των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και των καλύτερων εσόδων από προμήθειες και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου. Η αναθεώρηση προς τα πάνω αντανακλά τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις που απολαμβάνουμε από το 2023, δηλαδή την καλύτερη εξέλιξη του περιθωρίου κέρδους λόγω του συγκρατημένου beta των καταθέσεων. Επιπλέον, έχουμε πλέον συνυπολογίσει στις προβλέψεις μας το επικαιροποιημένο λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο της διοίκησης για τα επόμενα τρία χρόνια», εξηγεί ο Nellis.

«Συγκρίνοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις μας με το λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο της διοίκησης, φαίνεται να υπάρχει περιορισμένη απόκλιση μεταξύ των προβλέψεών μας και των προβλέψεων της εταιρείας. Ωστόσο, οι μικρές διαφορές οδηγούν τις κανονικοποιημένες εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή να είναι μεταξύ 5-11% χαμηλότερα από τους στόχους της διοίκησης, με τη μεγαλύτερη απόκλιση το 2025 και το 2026. Η διαφορά φαίνεται να οφείλεται στα χαμηλότερα NII το 2025 και το 2026 στα χαμηλότερα τέλη», συνεχίζει ο αναλυτής της Citi. Η αποτίμηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τη Citi είναι στις 5 φορές τα κέρδη για φέτος και 5,4 φορές το 2025. Σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), οι δείκτες αποτίμησης της τράπεζας είναι στις 0,6 φορές για τα έτη 2024-2025. Η μερισματική απόδοση της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται σε 4,4% φέτος και 6,3% το 2025 με τα μερίσματα σε 0,17 ευρώ και 0,24 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις για την Εθνική Τράπεζα

Για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ο Nellis εκτιμά ότι είναι αποτιμημένη με 0,8 φορές τον δείκτη P/BV για τα έτη 2024 και 2025, ενώ σε όρους Ρ/Ε η αποτίμηση της μετοχής είναι 6 φορές φέτος και 6,4 φορές το 2025. Η μερισματική απόδοση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας είναι 6,7% φέτος με το μέρισμα στα 0,49 ευρώ και για το 2025 7,8% με το μέρισμα να προβλέπεται στα 0,57 ευρώ. Η απόδοση κεφαλαίου θα είναι το κλειδί για την Εθνική Τράπεζα, καθώς ο αναλυτής της Citi προβλέπει ετήσια παραγωγή κεφαλαίου, κατά μέσο όρο 265 μoνάδες βάσης κάθε έτος. Η τράπεζα θα κλείσει το 2026 με δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 στα επίπεδα του 19,3% ή περισσότερες από 500 μ.β. υπερβάλλοντα κεφάλαια πάνω από τον στόχο της διοίκησης για 14%. Αυτό παρέχει επιλογές και δύναμη για την εκτέλεση επαναγορών, πιθανώς για τη μείωση της συμμετοχής του κράτους, εφόσον επιτραπεί.

O Nellis υπογραμμίζει ότι αν η τράπεζα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της, ενδεχομένως μέσω επαναγορών που δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της, η τιμή στόχος για τη μετοχή θα ανέβει υψηλότερα. «Παρά την πιθανή κορύφωση των κερδών, παραμένουμε θετικοί και παρά την ουσιαστική αναβάθμιση των εκτιμήσεών μας για τα κέρδη, οι προβλέψεις μας παραμένουν πιο επιφυλακτικές από τη διοίκηση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια πιο προσεκτική άποψη για το επιτοκιακό περιθώριο NIM καθώς ο κύκλος των επιτοκίων γυρίζει. Ειδικότερα, εκτιμούμε ένα βασικό δείκτη ROTE 11,3%, ενώ η τράπεζα εκτιμά ότι θα επιτύχει πάνω από 13% και ένα υψηλότερο πάνω από 18% βασικό ROTE προσαρμοσμένο για πλεονάζοντα κεφάλαια CET1 πάνω από 14%», καταλήγει ο Nellis.

ΒοfA: Προτιμήστε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank αντί για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

O αμερικανικός οίκος BofA και η ομάδα του Ilija Novosselsky ξεκινούν την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Συστήνουν δύο αξιολογήσεις με buy (αγορά) και δύο συστάσεις υποαπόδοσης (ubnderperform). «Βρίσκουμε επιλεκτική αξία στην Eurobank (υψηλότερη κερδοφορία) και την Τράπεζα Πειραιώς (φθηνότερη αποτίμηση) και εξακολουθούμε να έχουμε έκθεση στην ανάκαμψη στην Ελλάδα. Οι τιμές στόχοι που θέτουμε είναι για τη Eurobank τα 2,45 ευρώ με 36% περιθώριο ανόδου και για την για την Τράπεζα Πειραιώς 4,65 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 19%.

Για την Εθνική Τράπεζα, τιμή στόχο στα 7,20 ευρώ με πτωτικό περιθώριο 2% και τέλος για την Alpha Bank τιμή στόχο τα 1,72 ευρώ με μηδενικό περιθώριο. Πιστεύουμε ότι στο περιβάλλον πτώσης των κερδών ανά μετοχή θα εστιάσει η αγορά τα επόμενα χρόνια. Το 2025, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτες Ρ/Ε στις 5,3 με 6,9 φορές, αρκετά ευθυγραμμισμένο έως και πάνω από τις ευρωπαϊκές ομοειδείς τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερους κινδύνους σε ποιότητα κεφαλαίου, δομικά υψηλότερο CoR και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις που είναι και εκκρεμείς για έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή. Για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών και οι αποτιμήσεις τους αποτυπώνουν με το παραπάνω τις ιστορίες ανάκαμψης και οι συστάσεις είναι underperform», εξηγεί ο Ilija Novosselsky της BofA.

«Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2025 είναι στις 0,55 έως τις 0,8 φορές σε όρους P/BV και 5,3 έως 6,9 φορές σε όρους P/E και είναι κοντά στις τιμές των ευρωπαϊκών τραπεζών με μέσο όρο στις 0,8 φορές και 6,7 φορές. Βλέπουμε λιγότερο απόλυτο περιθώριο ανόδου σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς βλέπουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ευαισθησία στα επιτόκια, υψηλότερο CoR και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις 6,0% έναντι 7,1% το 2025. Παρόλα αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί να φαίνεται φθηνός σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη, παρόμοια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Προτείνουμε Eurobank για την οποία βλέπουμε το υψηλότερο βιώσιμο RoTE στο 13,9% και 12,2% στα έτη 2025 και 2026, ανοδική πορεία από την ανατιμολόγηση των καταθέσεων και αύξηση 10% και 11% στα κέρδη ανά μετοχή τα έτη το 2025 και 2026 από πιθανή ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας. Για την Τράπεζα Πειραιώς, θεωρούμε ότι το χαμηλότερο επίπεδο αποτίμησης στις 5,3 φορές από τις άλλες τράπεζες για τα έτη 2025-2026 δεν αντικατοπτρίζει την ιστορία ανάκαμψης με διψήφιο βιώσιμο RoTE (12,4% και 11,0% τα έτη 2025-2026) και έναν χαμηλό δείκτη NPE σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη των άλλων τραπεζών», επισημαίνει ο Novosselsky.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θεραπεύσει τα βιβλία και έχουν βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαίου, έχουν βελτιστοποιήσει το κόστος, αύξησαν τη ρευστότητα και επέστρεψαν σε μονοψήφια NPEs και διψήφια RoTEs. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την κερδοφορία τους και ο κίνδυνος πιστωτικής ποιότητας είναι πολύ υψηλότερος από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, λόγω των συσσωρευμένων NPEs στο σύστημα, αν και όχι στους ισολογισμούς, σε περίπου 70-90 δισ. ευρώ και τα εποπτικά τους κεφάλαια εξακολουθούν να περιέχουν οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs στο 9% του ενεργητικού με κίνδυνο και 58% του βασικού κεφαλαίου CET1). Χωρίς το DTC, οι δείκτες CET1 θα παρέμεναν κάτω από τα εποπτικά ελάχιστα όρια. Εφαρμόζουμε ένα μέσο συντελεστή κόστους κεφαλαίου (CoE) 13,8% για να αντικατοπτρίσουμε αυτούς τους κινδύνους», υπογραμμίζει ο Novosselsky.

«Αναμένουμε ότι ο μέσος δείκτης RoTE των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί από 16,5% το 2023 σε 11,0% το 2026 και προβλέπουμε μέσο ρυθμό μείωσης των κερδών ανά μετοχή (CAGR EPS) στο -4%, λόγω: 1) της διάβρωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIMs), λόγω των μειώσεων των επιτοκίων πολιτικής και των αυξημένων ευαισθησιών των επιτοκίων έναντι της Ευρώπης/EEMEA, παρά τη μεγαλύτερη αντιστάθμιση κινδύνου που εφαρμόζεται τώρα και 2) της αύξησης του κόστους κινδύνου (CoR) φέτος λόγω της καθυστερημένης επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ και του κύκλου επενδύσεων.

Το CoR θα παραμείνει διατηρήσιμα υψηλό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις, καθώς οι κίνδυνοι από το παρελθόν εξακολουθούν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών και οι εκτιμήσεις μας για το CoR είναι υψηλότερες τόσο από το μέσο όρο, όσο και από την καθοδήγηση των τραπεζών για τα έτη 2024-2026», καταλήγει ο οίκος.

Euroxx: Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Η Euroxx και οι αναλυτές Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Φανή Τζιουκαλιά ανεβάζουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες και διατηρούν τις συστάσεις για τις μετοχές τους. Οι νέες τιμές στόχοι είναι τα 9,80 ευρώ (από 9,40 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, τα 5,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 5,30 ευρώ), τα 2,50 ευρώ για τη Eurobank (αμετάβλητη) και τα 2,40 ευρώ για την Alpha Bank (αμετάβλητη). Αναφορικά με τη σειρά κατάταξης, οι δύο αναλυτές είναι θετικοί για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά βλέπουν επί του παρόντος το υψηλότερο περιθώριο ανόδου από πλευράς αποτίμησης στην Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα παραμένουν πολύ ανοδικές ενόψει των ισχυρών μακροοικονομικών μεγεθών, της ευνοϊκής δομής της αγοράς και των χαμηλών αποτιμήσεων. «Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E περίπου 5,0 φορές για το 2026, έκπτωση 25-30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι τέτοιες εκπτώσεις δεν δικαιολογούνται ενόψει της υψηλότερης αύξησης των δανείων (6% με 7% μέση ετήσια αύξηση) και της ανώτερης απόδοσης ROTEs (διατηρήσιμες στο 13% περίπου). Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν η κορυφαία επιλογή μας στην αγορά και βλέπουμε περιθώρια ανόδου πάνω 30% από τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών των μετοχών», εξηγούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

«Έχουμε βελτιώσει τις προβλέψεις μας μετά την δημοσίευση του 2023 και των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου έως το 2026. Αναθεωρήσαμε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5-7% περίπου και είμαστε τώρα πιο κοντά στην καθοδήγηση των τραπεζών. Οι κοινές εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι 20-30% κάτω από την καθοδήγηση (και των δικών μας αριθμών) και θα περιμέναμε αναβαθμίσεις των κερδών στα επόμενα τρίμηνα. Η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα έχει αναπόφευκτα και αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, υπάρχουν ισχυροί αντισταθμιστικοί παράγοντες που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διατηρήσουν το επίπεδο ρεκόρ κερδοφορίας του 2023 και να προχωρήσουν στο μέλλον. Σε αυτούς περιλαμβάνονται: η σταθερή πιστωτική ανάπτυξη, τα υψηλότερα έσοδα από τίτλους, τα βραδύτερα beta καταθέσεων, τα υψηλά μονοψήφια ποσοστά αύξησης των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου. Προβλέπουμε ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα ξεπεράσουν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα από το 2025 και μετά. Στο μοντέλο μας υποθέτουμε βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 9-10% μόλις οι δείκτες πληρωμών φτάσουν το 50%», καταλήγουν οι Μπουλουγούρης και Τζιουκαλιά.

Διαβάστε επίσης

Citi: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

BofA: Αγοράστε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – Αποφύγετε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

Euroxx: Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες