ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την Avramar αλλά και για τον εγχώριο κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας είναι το «πράσινο φως» που άναψαν χθες οι τράπεζες για την ενδιάμεση χρηματοδότηση του ομίλου.
Και αυτό γιατί με το δάνειο «γέφυρα» των 20 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Avramar από τις τέσσερις τράπεζες εκκινεί η διαδικασία για την πώληση του ισχυρότερου παίκτη στην αγορά ιχθυοκαλλιεργειών που υπό το βάρος των χρεών έχει φτάσει ένα βήμα πριν τα… βράχια.
Η εταιρεία σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Το cash flow της έχει μειωθεί, η παραγωγή της έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%, τα 20 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης εκτιμάται ότι μπορούν να την καλύψουν το επόμενο δίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της αυξάνονται.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών
Με τη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη το απόγευμα της Πέμπτης και την ενεχυρίαση των μετοχών από τις τράπεζες η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μπαίνει σε πορεία αναζήτησης επενδυτή. Ηδη δύο fund, ένα αμερικανικό και ένα ευρωπαϊκό έχουν εκδηλώσει άτυπα το ενδιαφέρον τους και σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία του due diligence θα γίνει περί τις 20 Απριλίου.
Η Avramar αποτελώντας το νούμερο ένα παίκτη στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών με 65.000 τόνους ετήσια παραγωγή έναντι 18.000 τόνων του δεύτερου ισχυρότερου παίκτη, της Philosofish, έχει κομβικό ρόλο για την αγορά και ήδη οι επιπτώσεις από τα προβλήματα του ομίλου έχουν προκαλέσει «τρικυμία» στον κλάδο.
Εναν κλάδο σημαντικό για την ελληνική οικονομία που δοκιμάστηκε σκληρά στα προηγούμενα χρόνια με τα χρέη των μεγάλων παικτών να διογκώνονται και τις πωλήσεις να μειώνονται λόγω του μεγάλου ανταγωνιστή, της Τουρκίας.
Οι επιπτώσεις στον κλάδο από τους τριγμούς στην Avramar
«Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της Ουκρανίας, της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και πρωτίστως το ενεργειακό. Η αύξηση του κόστους παραγωγής επηρέασε όλη την αλυσίδα. Αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της Avramar λόγω των αναγκών σε ρευστότητα που την οδήγησαν σε ντάμπινγκ τιμών επηρέασε σημαντικά τον κλάδο» όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Philosofish, Νίκος Λυμπέρης στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης. Είχε δε κάνει αναφορά και στις επιπτώσεις στις σχέσεις με τους προμηθευτές και στους χρόνους αποπληρωμής εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Avramar και της αδυναμίας αποπληρωμής και των προμηθευτών σε πολλές περιπτώσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα 45 εκατ. ευρώ που οφείλει η Avramar στους 6.500 προμηθευτές της, οι μισές είναι ληξιπρόθεσμες.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε μείωση πωλήσεων το 2022, τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, στα 399,3 εκατ. ευρώ από 184,1 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδίδεται στις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και στον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το ντάμπινγκ στις τιμές
Όπως αναφέρεται το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου μειώνοντας τη ρευστότητά τους. Ως εκ τούτου, η διοίκηση αναπροσάρμοσε τις παραδοχές τιμολόγησης και αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που ακολούθησε η διοίκηση εντός του 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική μείωση των λειτουργικών της ταμειακών ροών επηρεάζοντας αρνητικά στη ρευστότητά της.
Το «κλειδί» για την πορεία του ομίλου είναι οι δεσμεύσεις διαχείρισης και επενδύσεων που θα κάνει ο νέος επενδυτής. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία είναι σημαντικό να γίνει γενναίο κούρεμα (σ.σ. είναι γνωστό ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Avramar υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ) και να υπάρξουν δεσμεύσεις διαχείρισης. Είναι σημαντικό όπως τονίζουν η Avramar να μην προχωρήσει το δυσμενέστερο σενάριο δηλαδή να σπάσει και να πουληθεί κομμάτι κομμάτι. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σενάριο αυτό θα έχει επιπτώσεις και στον κλάδο, έναν κλάδο που δίνει υπεραξίες στην ελληνική οικονομία.
Η εξωστρέφεια του κλάδου
Πρόκειται για έναν κλάδο άκρως εξαγωγικό, καθώς το 82% της παραγωγής, με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2023 της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).
Το 82% της παραγωγής το 2022 εξάχθηκε σε 37 χώρες ενώ το υπόλοιπο 18% διατέθηκε στην εγχώρια αγορά. Μηνιαίως οι εξαγωγές κυμάνθηκαν από 5.900 έως 10.200 τόνους. Πιο συγκεκριμένα το 2022 εξάχθηκαν 104.192 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού αξίας 600,65 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,8% ως προς τον όγκο και 20% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το 2021 (δεν περιλαμβάνονται οι εξαγωγές φιλέτων) και ειδικότερα:
- To 75% (95.240 τόνοι) πωλήθηκαν σε 21 χώρες της ΕΕ-27.
- Το 18% (22.510 τόνοι) εκτιμάται πως πωλήθηκε στην Ελλάδα.
- To 7% (8.950 τόνοι) πωλήθηκε σε 16 τρίτες χώρες.
- Το 57% των εξαγωγών ήταν τσιπούρα (59.664 τόνοι) και το 43% λαβράκι (44.528 τόνοι).
- Σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών ήταν νωπά ψάρια και μόλις το 0,3% κατεψυγμένα (245 τόνοι κυρίως στις τρίτες χώρες).
Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία οι παραδοσιακές αγορές
Οι κυριότερες αγορές ωστόσο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι παραδοσιακά τρείς ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία όπου πωλείται πάνω από την μισή παραγωγή. Αν εξαιρέσουμε την ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Η.Β. όπου εξαγωγές κυμάνθηκαν από 1.300 – 5.500 τόνους, σε όλες τις υπόλοιπες 26 χώρες οι εξαγωγές κυμάνθηκαν κάτω των 1.000 τόνων. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις εισαγωγές από την Τουρκία για λόγους εμπορίας.
Ειδικότερα σημειώνεται ότι η εμπορία τουρκικών ψαριών μέσω της Ελλάδας σημείωσε αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2021. Το 2022 εισήχθησαν 12.614 τόνοι νωπών ψαριών (8.524 τόνοι τσιπούρας και 4.089 τόνοι λαβρακιού) όπου εκτελωνίστηκαν στην Ελλάδα και στην συνέχεια σχεδόν στο σύνολο τους επαναπροωθήθηκαν (ως Τουρκικό ψάρι) σε άλλες χώρες της ΕΕ-27.
Διαβάστε επίσης
Philosofish: Στόχευση για τζίρο €120 εκατ. και στάση αναμονής λόγω Avramar
Avramar: Έπεσαν οι υπογραφές με τις τράπεζες για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ
AVRAMAR: Νέος CEO ο Eugenio Meschini
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Οδός – Κεντρική Οδός: Motorway Company of the Year για 2η συνεχή χρονιά στα Mobility Awards 2024
- Porsche turbo: 50 χρόνια εξέλιξης!
- Βασίλης Πατέρας: Η αγάπη του για τη θάλασσα προσφορά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021