Η ολλανδική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα ότι θα δαπανήσει 2,5 δισεκ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσει την περιοχή του Αϊντχόβεν, ώστε να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η ASML, δεν θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκτός της Ολλανδίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μίκι Αντριάνσενς επιβεβαίωσε το ποσό. Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αποκαλείται «Επιχείρηση Μπετόβεν» και έχει ως στόχο να συνεχίσει η παρουσία της ASML στην Ολλανδία. Τα χρήματα θα δοθούν για να βελτιωθούν η στέγαση, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και το ηλεκτρικό δίκτυο.

1

Στην ανακοίνωσή του το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα, τα οποία δεν προσδιόρισε, για να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, καθώς πολλές εταιρείες έχουν εκφράσει δυσφορία το τελευταίο διάστημα.

«Λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση υποθέτει ότι η ASML θα συνεχίσει να επενδύει και θα διατηρήσει την καταστατική, φορολογική και πραγματική έδρα της στην Ολλανδία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ASML, που κατασκευάζει εξοπλισμό ημιαγωγών, είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης και η έδρα της βρίσκεται στο προάστιο Φελντχόβεν του Αϊντχόβεν.

Η εταιρεία προκάλεσε σοκ στην ολλανδική κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να αναλάβει δράση, όταν ο πρόεδρος της, ο Πέτερ Βένικ, διαμαρτυρήθηκε δημοσίως αυτόν τον μήνα για την πολιτική που ακολουθεί, περιλαμβανομένου και του σχεδίου της να περικόψει το αφορολόγητο επίδομα διαβίωσης για τους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την εταιρεία να προσλάβει προσωπικό. Η ASML λέει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει επενδύσει όπως θα έπρεπε για να βελτιώσει τις υποδομές στο αναπτυσσόμενο κέντρο τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, από τους αυτοκινητόδρομους μέχρι τη στέγαση και το ηλεκτρικό δίκτυο.

Αυτόν τον μήνα, μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters μεταξύ ολλανδικών τεχνολογικών εταιρειών έδειξε ότι περισσότερες από 12 εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους εκτός της Ολλανδίας. Οι περισσότερες είπαν ότι αφού τα λαϊκιστικά κόμματα πέτυχαν σημαντικά κέρδη στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου το κοινοβούλιο προωθεί πολιτικές χωρίς να αναλογίζεται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας νέας, δεξιάς κυβέρνησης, προχωρούν αργά, αναγκάζοντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να αναλάβει δράση.

Εκτός από τα αντιμεταναστευτικά μέτρα, οι εταιρείες διαφωνούν επίσης με τον νέο φόρο στην επαναγορά μετοχών, την επιβολή ορίων στον εκπιπτόμενο φόρο επί των επενδύσεων και διαμαρτύρονται επειδή η φορολογική πολιτική είναι υπερβολικά απρόβλεπτη.

Οι εταιρείες Shell και Unilever μετέφεραν την έδρα τους στο Λονδίνου αφού η ολλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε το 2018 να αθετήσει την υπόσχεσή της να καταργήσει την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ASML: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τον ολλανδικό κολοσσό των τσιπ – Ποιοι είναι οι νέοι ανταγωνιστές

Μικροτσίπ: Μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές του τεχνολογικού κολοσσού ASML στην Κίνα