Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα σωζόμενους, διατηρημένους και αναστηλωμένους αρχαιολογικούς χώρους τα Ελλάδας, χάρη στον αείμνηστο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, ενώ την επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Είναι η Αρχαία Μεσσήνη, που αποκτά πλέον σύγχρονες υποδομές για την εξυπηρέτηση του κοινού με την διαμόρφωση νέων εισόδων και τη δημιουργία ενός κτιριακού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει πωλητήριο, εκδοτήριο εισιτηρίων, αίθουσα προβολών, χώρους υγιεινής επισκεπτών και προσωπικού, καθώς και χώρο διημέρευσης-ιατρείο. Παράλληλα ένα αναβατόριο προτείνεται για την πρόσβαση των ΑμεΑ ως το αναψυκτήριο.

1

Η αναβάθμιση της λειτουργικότητας αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, για την οποία ήδη γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει λάβει υπ΄όψιν τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από την σωστική ανασκαφή, που διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το 2023, έτσι η συγκεκριμένη οριστική μελέτη εναρμονίζει τη χωροθέτηση με τη διεύθυνση των οικοδομικών καταλοίπων και με το ιπποδάμειο σύστημα της πόλης.

Να σημειωθεί, ότι οι τρεις ολοκληρωμένοι και αποκατεστημένοι χώροι της Αρχαίας Μεσσήνης, δηλαδή το Θέατρο, το Εκκλησιαστήριο και το Ασκληπιείο ζωντανεύουν κάθε καλοκαίρι από το πλήθος κόσμου που συρρέει, για να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις και μουσικά δρώμενα. Ενώ και το αλώβητο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται την καθιστούν ένα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μνημείο, υψίστης σημασίας για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.

Ήπιες επεμβάσεις

Όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη οι επεμβάσεις, οι διαμορφώσεις και οι κατασκευές θα είναι, όσο το δυνατόν πιο ήπιες, δεν θα προκαλούν οπτική, αισθητική ή άλλου είδους όχληση στα μνημεία ενώ αντίθετα στόχο θα έχουν την ανάδειξη του λειτουργικού τους χαρακτήρα, την διευκόλυνση της αναγνωσιμότητάς τους και την συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της διαμόρφωσης κατασκευής πωλητηρίους και υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της διαμόρφωσης κατασκευής πωλητηρίους και υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου.

Όσο για τα νέα ευρήματα της σωστικής ανασκαφής, που διενεργήθηκε στις αρχικά προτεινόμενες θέσεις κατασκευής των κτηρίων πρόκειται για οικοδομικά κατάλοιπα που πιθανότατα ανήκουν σε τμήμα οικιστικού συνόλου των ύστερων κλασικών-ελληνιστικών χρόνων. Τα οικοδομικά κατάλοιπα ακολουθούν τον προσανατολισμό των οικοδομημάτων της αρχαίας πόλης βάσει του ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος και πιθανότατα εντάσσονται στο οικιστικό πλέγμα των ιδιωτικών κατοικιών της αρχαίας πόλης.

Βάσει της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτη έτσι, η Βόρεια Είσοδος του αρχαιολογικού χώρου διαμορφώνεται σε έκταση 2.675 τ.μ. ενώ από τις υφιστάμενες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις διατηρείται μόνον το αναψυκτήριο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση πάνω σε λοφίσκο.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του πωλητηρίου και των υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του πωλητηρίου και των υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου

Το νέο κτήριο

Μετά την εύρεση αρχαιοτήτων, το νέο κτηριακό συγκρότημα, εμβαδού 217 τ.μ., σχεδιάστηκε εκ νέου στο βόρειο τμήμα του ακινήτου. Οι χώροι του οργανώνονται γραμμικά, σε δύο παράλληλες ζώνες. Το πωλητήριο χωροθετείται τελευταίο σ’ αυτήν την γραμμική παράθεση των χώρων και έχει θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο. Ενώ ενδιαφέρον έχει, ότι η ζώνη των χώρων υγιεινής, του χώρου διημέρευσης-ιατρείου και αποθήκης αντιμετωπίζεται ως υπόσκαφη. Καλύπτεται δηλαδή, από το περιβάλλον έδαφος. Επίσης, οι κλειστοί χώροι του πωλητηρίου και της αίθουσας προβολών καλύπτονται με φυτεμένα δώματα, ενώ οι ημιυπαίθριοι χώροι με πέργκολα που εξασφαλίζει την απαραίτητη σκίαση των κτηρίων.

Υφιστάμενη κατάσταση Βόρειας Εισόδου του αρχαιολογικού χώρου
Υφιστάμενη κατάσταση Βόρειας Εισόδου του αρχαιολογικού χώρου

Επιπλέον καταργείται η κάθοδος και η στάθμευση των αυτοκινήτων στον ευρύτερο χώρο της εισόδου, με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα να σταθμεύουν πλέον στον προβλεπόμενο χώρο της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου. Σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή της εισόδου χωροθετούνται τρεις θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ. Για την κάθοδο των επισκεπτών από το επίπεδο της ασφάλτου προς τον διαμορφωμένο χώρο εισόδου προβλέπεται η κατασκευή βαθμίδων ραμπών, και αναβαθμών εν είδει γραμμικού χαμηλού αμφιθεάτρου. Το εκδοτήριο χωροθετείται κεντρικά, στην απόληξη της κύριας κίνησης των επισκεπτών ενώ η αναμονή τους θα γίνεται σε ημιυπαίθριο χώρο προς τον οποίο ανοίγονται η αίθουσα προβολών και το πωλητήριο.

Υπόσκαφες εγκαταστάσεις

Στην περιοχή, προβλέπεται νέα πρόσθετη φύτευση δένδρων για την σκίαση του χώρου, ενώ τα υπάρχοντα δένδρα διατηρούνται στο σύνολο τους. Για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο αναψυκτήριο, προβλέπεται η εγκατάσταση αναβατορίου στο όριο της περιοχής διαμόρφωσης στη συνέχεια της κίνησης των επισκεπτών, από το πωλητήριο προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Η πρόσβαση των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο θ γίνεται μέσω ράμπας, στο πρανές στα βορειοανατολικά του πωλητηρίου. Προτείνεται, επίσης, η κατασκευή νέας περίφραξης για τη διεύρυνση του χώρου υποδοχής, όπως και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την ενεργειακή αυτονομία των βοηθητικών κτηριακών υποδομών.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση Νότιας Εισόδου
Φωτορεαλιστική απεικόνιση Νότιας Εισόδου

Η μελέτη για τις υποδομές της Νότιας Εισόδου εξάλλου, αφορά στην κατασκευή κτηρίου επιφάνειας 98 τ.μ. Το κτήριο είναι υπόσκαφο με κεντρικό ημιυπαίθριο διάδρομο που εξυπηρετεί αμφίπλευρα του χώρους του φυλακίου, των WC κοινού και εργαζομένων και τον βοηθητικό χώρο γενικής χρήσης. Ο ημιυπαίθριος διάδρομος καταλήγει σε υπαίθρια κλίμακα προς τον αρχαιολογικό χώρο.

«Η αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης στον αρχαιολογικό χώρο, σε σύνδεση με την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, του οποίου οι μελέτες εκπονούνται», λέει η υπουργός Πολιτισμού «αποτυπώνουν τη μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού για την συνολική ανάδειξη αυτού του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον τουρισμό, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την ευρύτερη οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής. Ο στόχος της ολοκληρωμένης βιώσιμης διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, αποτελεί προτεραιότητα, που από κοινού, υπηρετούμε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης τόσο στην χρηματοδότηση και τον συντονισμό των διαδικασιών, όσο και στην υλοποίηση των δρομολογούμενων έργων».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση του τεμένους Μουράτ Ρέις και του μαυσωλείου Μεχμέτ Σεκίμπ στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Μέγας Αλέξανδρος: Συνωμοσίες, δολοφονίες και φθόνος στην αυλή του βασιλιά

Χρ. Δήμας: «Στόχος της συγχώνευσης του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ είναι η ενίσχυση του οπτικοακουστικού και κινηματογραφικού τομέα στην Ελλάδα