ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση των χυμών φρούτων από βρέφη και παιδιά εξέδωσε –μεταξύ άλλων- η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία (APA), μετά από 16 χρόνια. Σύμφωνα με αυτές, δεν συστήνεται η κατανάλωσή τους από βρέφη πριν τα πρώτα τους γενέθλια, επεκτείνοντας το όριο των 6 μηνών που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Όπως εξηγεί ο δρ Steven Abrams, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Dell του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Όστιν και συντάκτης της έκθεσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατανάλωση χυμών φρούτων από τη βρεφική ηλικία ωφελεί με κάποιον τρόπο την υγεία. Αντίθετα, προσφέροντας στο μωρό χυμό ενδέχεται να περιορίσει την κατανάλωση γάλατος και, κατά συνέπεια, την πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών, λίπους και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Επιπλέον, η AAP συστήνει, μόλις τα βρέφη αρχίσουν να τρώνε στερεά τρόφιμα, να καταναλώνουν πολτοποιημένο φρούτο, αντί χυμού.
«Τα μωρά δεν χρειάζονται επιπλέον υγρά (εκτός από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα) μόλις ξεκινήσουν τα στερεά φαγητά», δήλωσε ο Abrams.
Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά, η AAP προτείνει όρια στην κατανάλωση χυμών, τα οποία περιλαμβάνουν: το πολύ 115ml την ημέρα για τα μικρά παιδιά ηλικίας 1 – 3 ετών, όχι περισσότερο από 170ml, ημερισίως, για παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών και μέχρι 230ml την ημέρα για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.
«Το θέμα δεν είναι να γίνουμε δογματικοί. Τα παιδιά μπορούν να πίνουν χυμό ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής», αναφέρει ο Abrams.
Ωστόσο, σύμφωνα με την AAP πάρα πολλά παιδιά, αντικαθιστούν με το χυμό τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, στερώντας από τον οργανισμό τους τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν.
Επιπλέον, πολλοί «χυμοί» δεν είναι πραγματικά χυμοί φρούτων, αλλά «φρουτοποτά», που σημαίνει ότι περιέχουν ως επί το πλείστον νερό και ζάχαρη.
Οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να πίνουν μόνο 100% χυμό φρούτων, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, Ωστόσο, όρια πρέπει να υπάρχουν και στην κατανάλωση φυσικών χυμών, καθώς περιέχουν φυσικά σάκχαρα, ενώ προτιμότερα απ’ όλα είναι το νερό και το γάλα.
Ο δρ Alisa Muniz Crim, παιδο-γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Nicklaus, στο Μαϊάμι, αναφέρθηκε στις εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, τονίζοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη σε αυτά όταν τα επιλέγουν.
Σύμφωνα με την Crim, είναι σημαντικό για τα παιδιά να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες από νεαρή ηλικία – μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη γεύσης για ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, αντί για χυμό.
Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες δημοσιεύθηκαν, στις 22 Μαΐου, στην επιθεώρηση Pediatrics.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπέρταση : Συχνότερη απ’ όσο πιστεύουμε σε παιδιά και εφήβους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέμπτη ασθένεια: Πόσο επικίνδυνη είναι;
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 12 μύθοι για τα εμβόλια που προκαλούν ενδοιασμούς- Όλη η αλήθεια!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία: Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών