Μάλιστα, για τα τελευταία 91 χρόνια από το 1932, οι γεννήσεις το 2023 είναι λιγότερες από 73.000, για την ακρίβεια 72.244, που αναμένεται βεβαίως να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα.
Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά, αντιστοιχώντας σε ενάμισι παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι πιο ζοφερές εκτιμήσεις θέλουν τον πληθυσμό να μειώνεται την τελευταία 25ετία έως και ενάμισι εκατομμύριο, ενώ το πιο αισιόδοξα θέλει τη μείωση να κυμαίνεται στο 1,15 εκατομμύριο.
Ο αριθμός των Ελλήνων κάτω των 65 ετών θα είναι μόλις 1,8 εκατ. Θα είμαστε χώρα γερόντων δηλαδή με τους νέους να μην μπορούν να καλύψουν και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Δεν χρειάζονται περισσότερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα «σβήνει» ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα κι ότι από το 2050 και μετά όσοι ζούμε θα βλέπουμε μια χώρα συρρικνωμένη και εμφανώς αδύναμη.
Δεν είναι της παρούσης να μιλήσουμε για την ανάγκη να υπάρξει εδώ και τώρα μια στρατηγική που θα οδηγήσει τα επόμενα 30 χρόνια στη μείωση των επιπτώσεων στον ελληνικό πληθυσμό.
Αν όχι στη λύση του δημογραφικού προβλήματος τουλάχιστον στον περιορισμό ή στο να μπει ένα φρένο στο «θάνατο» της Ελλάδας.
Από την αξιοποίηση των μεταναστών μέσω της ενσωμάτωσής τους, χωρίς εθνικιστικές παρωπίδες, μέχρι βεβαίως και τα γενναία κίνητρα που πρέπει να δοθούν. Κι όχι μόνο χρηματικά, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις που θα βοηθούν τις οικογένειες να μεγαλώνουν.
Δεν αρκούν δηλαδή μόνο τα 2χίλιαρα που δίνει για κάθε γέννηση το κράτος, αλλά χρειάζονται καλύτερες κρατικές βρεφονηπιακές υποδομές, περισσότερος χρόνος άδειας μετ’ αποδοχών στις μητέρες εργαζόμενες, αλλά και στους πατεράδες, κλπ.
Δεν μπορούμε, ωστόσο, ως mononews να μην επαινέσουμε την εντυπωσιακή πρωτοβουλία που ανέλαβε η Optima Bank και ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες. Συγκεκριμένα, και προκειμένου να συμβάλει η τράπεζα όσο μπορεί στη μείωση του δημογραφικού προβλήματος ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα δίνει 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που αποκτά παιδί για τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή συνολικά 12 χιλιάδες ευρώ.
Πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση, μια πρόταση που θα πρέπει να μας χαροποιεί όλους. Όχι γιατί δίνει μια ιδιωτική επιχείρηση 12.000 ευρώ σε ένα χρόνο για κάποιον που κάνει παιδί. Αλλωστε, δεν είναι μόνο τα λεφτά η λύση στο δημογραφικό, όπως είπαμε.
Αλλά γιατί αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στον ιδιωτικό τομέα. Για σκεφτείτε αν όλες οι μεγάλες τράπεζες, οι βιομηχανίες, οι ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας υιοθετούσαν ένα πιο γενναίο πακέτο χορηγήσεων στους εργαζόμενούς τους ώστε να τους ενθαρρύνουν να κάνουν παιδιά.
Και με λεφτά και με άδειες με αποδοχές και με άλλα κίνητρα, ακόμη και με την κατασκευή νηπιακών σταθμών μέσα στους χώρους εργασίας.
Αντί, λοιπόν, να δίνουν υψηλά μερίσματα, θα μπορούσαν μέρος των κερδών τους να τα διαθέσουν για τον κορυφαίο εθνικό στόχο, την επίλυση του δημογραφικού.
Με μια σημαντική παρατήρηση βεβαίως. Και το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πάρουν τέτοιες αποφάσεις. Για παράδειγμα να είναι αφορολόγητα τα ποσά που διατίθεται στις νέες οικογένειες για να αυξήσουν τα μέλη τους.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει επομένως, αλλιώς το πρόβλημα θα παραμένει και θα μεγαλώνει.
Μπράβο, λοιπόν, στον Τανισκίδη, τον Κυπαρίσση ή τον μεγαλομέτοχο της Optima, Βαρδινογιάννη που σκέφτηκαν και υλοποιούν αυτή τη στρατηγική. Ιδού η Ρόδος και για όλο τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, και βεβαίως και την Πολιτεία.
Διαβάστε επίσης:
Οι Greeks έκλεισαν τα ναυπηγεία του κόσμου: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 373 πράσινα πλοία
Μπαράζ εγχώριων και ξένων επενδύσεων στις Κυκλάδες μέχρι το 2027
Καρκίνος κάτω των 50 ετών – Η περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα – Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος της βασικής γραμμής του μετρό
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Στη βραδιά μπάρμπεκιου για τα γενέθλια της Σοφίας Καρβέλα στη Νέα Υόρκη
- Χρηματιστήριο: Γιατί οι επενδυτές στράφηκαν σε Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Cener και Μυτιληναίο