• Top Stories

    Goldman Sachs: «Δύσκολη αποστολή» η είσοδος της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ

    Goldman Sachs


    Μικρό «καλάθι» κρατά για το αποψινό  Eurogroup και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η Goldman Sachs. Ο διεθνής οίκος, μάλιστα, θεωρεί πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει δύσκολα τους όρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, o Μάριο Ντράγκι έχει ξακαθαρίσει πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, έχει επιβεβαιώσει πως η ελληνική συμμετοχή στο QE απαιτεί μια «ανεξάρτητη» ανάλυση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους η οποία θα είναι ευρύτερη από αυτή των άλλων πιστωτών.

    Για την Goldman Sachs, οι όροι που θέτει ο κ. Ντράγκι τίθενται για 2 λόγους: Πρώτον, διότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αγορά στοιχείων ενεργητικού τα οποία είναι πιθανό να απομειωθούν, γιατί θα μπορούσε να παραβιάσει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης. Δεύτερον, διότι η αποτελεσματικότητα του QE ως εργαλείου οικονομικής τόνωσης εξαρτάται από τη διάθεση των επενδυτών για «ρίσκο» για ελληνικά στοιχειά ενεργητικού και την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, που απαιτούν έναν μεγάλο βαθμό πρόσβασης στις αγορές.

    Έτσι, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση του Μπενουά Κερέ, η Goldman Sachs θεωρεί πως θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προτού η Ελλάδα καταφέρει να σημειώσει μια ουσιαστική επιστροφή στις αγορές.

    Ανησυχία στα στελέχη της ΕΚΤ προκαλούν και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των κεντρικών τραπεζών, τα οποία είναι πολύ υψηλά. Παρά την εισαγωγή ορισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας, ο κ. Κερέ θεωρούσε πως η επίλυση αυτού του προβλήματος μπορεί να βρίσκεται μακριά.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανάλυση της ΕΚΤ θα είναι προσεκτική και θα πάρει χρόνο. Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, αυτό καθιστά πιθανό η ΕΚΤ να έχει εστιάσει στην απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης όταν καταλήξει σε μια αξιολόγηση για το αν πρέπει να συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα.

    Όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους, οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογραμμίζουν πως δεν αναμένουν μια σημαντική ανακοίνωση στο σημερινό Eurogroup.

    Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν αναμένουν επίσης «κούρεμα» ή απομείωση της ονομαστικής αξία του χρέους.

    Ωστόσο, προβλέπουν πως η Ελλάδα και οι πιστωτές θα καταλήξουν στο τέλος σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει την περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του ESM και την μείωση των επιτοκίων, πιθανότατα και σε συνδυασμό με μια ανταλλαγή χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Ρωσία συζητά με Ελλάδα και Βουλγαρία για την πιθανή είσοδο του Turkish Stream στην Ευρώπη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EuroWorking Group: Έγινε δεκτή η έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερούν Ντάισελμπλουμ: Θα έχουμε σήμερα μια συμφωνία, αλλά δεν θα είναι η τελική



    ΣΧΟΛΙΑ