Ένα αφιέρωμα στη «Golden Visa» την Ελλάδας, δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, τονίζοντας εκτός άλλων ότι η οικονομία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους της χώρας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι τιμές των ακινήτων είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η Αθηνά Δρακοπούλου έκλεισε το κατάστημα ειδών τέχνης που διέθετε για 13 χρόνια στο Κουκάκι, μια αναβαθμισμένη γειτονιά κοντά στην Ακρόπολη.

Οι ιδιοκτήτες της διπλασίαζαν το ενοίκιο και η κ. Δρακοπούλου, δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί τους επενδυτές που έμπαιναν στα μοντέρνα καφέ και Airbnb.

Η κατάσταση αυτή θα ήταν αδιανόητη ακόμη και πριν από μια δεκαετία, σημειώνει το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία της χώρας έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους.

Πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπέρασε τις επιδόσεις άλλων όμοιων ευρωπαϊκών χωρών, και πήρε την επενδυτική βαθμίδα από εταιρείες αξιολόγησης.

Ωστόσο, η ανάκαμψη συνοδεύτηκε από μια στεγαστική κρίση στις μεγαλύτερες πόλεις και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν περισσότερο από 40% μεταξύ 2018 και 2022.

Στην Αθήνα, μόνο πέρυσι σημείωσαν άλμα 23%, επισημαίνει το Bloomberg.

Καθώς η προσιτή στέγαση γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί, οι πολιτικοί αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την πίεση στην αγορά.

Ένας τρόπος ήταν το πρόγραμμα «χρυσής βίζας», το οποίο από το 2014 προσφέρει διαμονή σε αλλοδαπούς που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα στη χώρα, μια συμφέρουσα συμφωνία, σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ολλανδία, όπου παρόμοια προγράμματα κοστίζουν πολλαπλάσια.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει επίσης τον πήχη της εισόδου. Τον περασμένο Αύγουστο, αύξησε το ελάχιστο όριο επένδυσης για χρυσές βίζες στα 500.000 ευρώ σε δημοφιλείς περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, τμήματα της Αθήνας και οι νησιωτικοί προορισμοί Μύκονος και Σαντορίνη.

Τώρα, το κάνει ξανά. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, οι επενδυτές θα πρέπει τώρα να επενδύσουν τουλάχιστον 800.000 ευρώ στις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 31 Μαρτίου και το όριο της χρυσής βίζας θα αυξηθεί επίσης από 250.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ για την υπόλοιπη χώρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επενδυτές υποχρεούνται να αγοράσουν ένα ακίνητο με επιφάνεια μεγαλύτερη από 120 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ενώ η κυβέρνηση αναφέρει ότι το σχέδιο θα αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές από το να αγοράσουν σε επιθυμητές περιοχές, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δεν θα κάνουν πολλά για να περιορίσουν το κόστος στέγασης.

«Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την άνοδο των τιμών», δήλωσε η κ. Δρακοπούλου, κατηγορώντας για την τάση αυτή τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αυτό που η ίδια αποκάλεσε «ελληνική νοοτροπία».

«Οι Έλληνες κυνηγούν το γρήγορο χρήμα, ό,τι μπορούν να αρπάξουν», είπε η κ. Δρακοπούλου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η βασική αιτία για το αυξημένο κόστος στέγασης είναι η έλλειψη προσφοράς. Η οικονομική κρίση σταμάτησε τις νέες κατασκευές για σχεδόν μια δεκαετία και ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας παρέμεινε λίγο πολύ σταθερός, ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών συρρικνώθηκε.

Ταυτόχρονα, πλατφόρμες όπως η Airbnb έχουν μετατρέψει τις μακροχρόνιες κατοικίες σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι ιδιοκτήτες που είναι δυσαρεστημένοι με τα φορολογικά κίνητρα έχουν αφήσει τα σπίτια ακατοίκητα αντί να τα βγάλουν στην αγορά.

Περίπου 200.000 ακίνητα απαιτούνται για να καλυφθεί η ζήτηση σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Στράτος Παραδιάς, επικεφαλής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ακινήτων, μιας ένωσης ιδιωτών ιδιοκτητών ακινήτων, ανησυχεί ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν αν η κυβέρνηση δεν δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσφέρουν μακροχρόνιες μισθώσεις.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, πρότεινε ο Παραδιάς, είναι να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες με κενά ακίνητα από την καταβολή φόρου εισοδήματος για τα επόμενα τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα νοικιάσουν τα ακίνητα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το ένα τρίτο των οποίων δεν είναι σήμερα κερδοφόρο και θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί σε μακροχρόνια μίσθωση, είπε.

Αν και η κρίση στέγασης στη χώρα οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, η χρυσή βίζα αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με την αυξημένη ζήτηση», σύμφωνα με τον Ηλία Λέκκο, επικεφαλής οικονομολόγο της Διεύθυνσης Οικονομικών Ερευνών και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Περίπου 18.000 άτομα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα από την έναρξή του και μόνο ένας μικρός αριθμός σπιτιών έχει αποσυρθεί από την αγορά. “Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι κίνητρα για την κατασκευή νέων κατοικιών”, είπε.

Σε ένα σκηνικό έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση της Ελλάδας λαμβάνει μέτρα για την ελάφρυνση της κρίσης. Από φέτος, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να συστήσουν επιχείρηση και να πληρώσουν φορολογικό συντελεστή 13%, τον ίδιο με τα ξενοδοχεία, εάν νοικιάζουν τουλάχιστον τρία ακίνητα βραχυπρόθεσμα.

Και από τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώνει το 40% του κόστους ανακαίνισης, ή μέχρι 10.000 ευρώ, για διαμερίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι πρόθυμοι να τα νοικιάσουν μακροπρόθεσμα. Αλλά με τα Airbnbs να απαιτούν κατά μέσο όρο 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε μια χώρα όπου ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ το μήνα, η πρωτοβουλία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Στο μεταξύ,  ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η εκτίναξη των τιμών των ακινήτων μπορεί σύντομα να φτάσει στο ανώτατο όριο.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, η Πειραιώς σημείωσε ότι η υπερθέρμανση της αγοράς είχε ωθήσει τις τιμές των κατοικιών σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν και παρατήρησε ότι «εμφανή σημάδια κόπωσης» άρχισαν να εμφανίζονται.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει τη θέση του στην «επόμενη φάση του κύκλου», έγραψαν οι αναλυτές, «όπου οι υψηλότερες τιμές θα συνοδεύονται από πτώση των συναλλαγών/αγορών».

Διαβάστε επίσης: 

Golden Visa τριών «ταχυτήτων» – Στα 120 τετραγωνικά το ελάχιστο όριο και «κόφτες» για τα Airbnb

Αλέξης Πατέλης: Εξηγεί στο TikTok ποιες είναι οι αλλαγές στην Golden Visa

Κωστής Χατζηδάκης: Στα 800.000 ευρώ η επένδυση για golden visa στην Αθήνα – Τι είπε για ακρίβεια και προμήθειες τραπεζών