ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αμετάβλητα στο εύρος των 5,25-5,50% διατήρησε, όπως αναμενόταν, για ένα ακόμα μήνα τα βασικά της επιτόκιά της η FED, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής για τη νομισματική πολιτική (FOMC).
Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει πως «δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%».
Στην ανακοίνωσή της επιτροπής FOMC αναφέρει:
«Πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η άνοδος των θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός.
Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.
Προς υποστήριξη των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5-1/4 έως 5-1/2 τοις εκατό. Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών στο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.
Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις».
Προβλέψεις
Παράλληλα στις αναθεωρημένες προβλέψεις που ανακοίνωσε, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της επιτροπής FOMC βλέπει ξανά τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. μέσα στο 2024, όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, 9 αξιωματούχοι βλέπουν τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, 5 αξιωματούχοι βλέπουν 2 μειώσεις, ενώ 2 αξιωματούχοι προβλέπουν μόλις μια μείωση. Επίσης, 2 αξιωματούχοι βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν σταθερά στην τρέχουσα κατάσταση ενώ ένας να μειώνονται 4 φορές μέσα στο 2024.
Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ανάπτυξη στις ΗΠΑ 2,1% για το 2024, από 1,4% που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο, ενώ βλέπουν μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% το 2024, όσο δηλαδή προέβλεπαν και τον Δεκέμβριο.
Τέλος, αναφορικά με την ανεργία, προβλέπουν να φτάσει στο 4%, μειωμένη από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου η οποία έκανε λόγο για 4,1%.
Μετά την ανακοίνωση της παύσης της αύξησης των επιτοκίων, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος αναμένοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Διαβάστε επίσης
Goldman Sachs: Τον Ιούνιο αναμένουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed
Λαγκάρντ: Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε άλλες μειώσεις μετά τον Ιούνιο
Ebury για επιτόκια: Τι θα προκύψει από τις συνεδριάσεις BoE και κεντρικής τράπεζας Ελβετίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για σοβαρά γενετικά νοσήματα
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες