Περιεχόμενα

Αντικεραυνικό σύστημα για την προστασία των χώρων εξυπηρέτησης του κοινού αλλά και για τις υπάρχουσες -λόγω έργων- σκαλωσιές αποκτά ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου με τον ναό του Ολυμπίου Διός στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα τα μέτρα αφορούν το φυλάκιο της εισόδου, το εκδοτήριο εισιτηρίων και το πωλητήριο, καθώς επίσης τα φυλάκια και τον οικίσκο του αρχιφυλακείου εντός του αρχαιολογικού χώρου. Αλλά και τα μεταλλικά ικριώματα, που έχουν στηθεί για το έργο στερέωσης και συντήρησης του ναού, όπως και τους εργοταξιακούς οικίσκους,  που έχουν κατασκευαστεί για τις ανάγκες αυτού του έργου.

Σοβαρές φθορές στους κίονες του ναού
Σοβαρές φθορές στους κίονες του ναού

Η μελέτη έτσι, που κατατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβλέπει την προστασία των σκαλωσιών και φυσικά των ανθρώπων, που ενδεχομένως εργάζονται πάνω σε αυτές, όπως και των βοηθητικών χώρων από  άμεσο κεραυνικό πλήγμα αλλά και γενικότερα του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου από κρουστικές υπερτάσεις και κεραυνικά ρεύματα. Ανά περίπτωση μάλιστα και σύμφωνα με την μελέτη εκτίμησης κινδύνου που προηγήθηκε, τα μέτρα είναι διαφοροποιημένα.

Τα μέτρα

Σε μεταλλικό νάρθηκα- ικρίωμα βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγα χρόνια μεγάλο τμήμα του ναού, καθώς έχει διαγνωστεί με προβλήματα δομικής ευστάθειας και σοβαρή φθορά του μαρμάρου από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Η αποκατάστασή του ήταν επιβεβλημένη, έτσι τον Ιούνιο του 2018 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2021»  αλλά η ενεργοποίησή του άρχισε το 2021 με την αναστήλωση και  αποκατάσταση  των κιόνων του ναού, μαζί με τα επιστύλιά τους και τα κιονόκρανα. Ήδη μάλιστα οι εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί στον ένα από τους κίονες, ύψους 17 μέτρων, που βρίσκεται μέτρων στο δυτικό άκρο του και έτσι απομακρύνθηκαν και τα ικριώματα.

Σοβαρές φθορές στους κίονες του ναού
Σοβαρές φθορές στους κίονες του ναού

Παραμένει ωστόσο το μεταλλικό ικρίωμα που «δένει» εννέα κίονες, αυτό που αφορά η μελέτη αντικεραυνικής προστασίας. Για τους συγκεκριμένους επομένως κίονες και για την προστασία από άμεσο κεραυνικό πλήγμα των εργαζομένων στο ψηλότερο τμήμα της σκαλωσιάς προβλέπεται η τοποθέτηση ακίδων  Franklin σε κάθε κάθετο σωλήνα της, οι οποίες θα προεξέχουν σε ύψος  1,20m  πάνω  από  αυτήν. Ακολουθούν οι αγωγοί καθόδου και το σύστημα γείωσης.

Σύστημα γείωσης προβλέπεται και για τα κτίσματα της εισόδου (εκδοτήριο, πωλητήριο, αποθήκη), για τα τέσσερα μεταλλικά φυλάκια, για τους εργοταξιακούς οικίσκους και το κοντέινερ του αρχιφυλακείου. Ενώ για τα ξύλινα φυλάκια  η προσέγγιση είναι διαφορετική με συλλεκτήριο σύστημα και αγωγούς καθόδου. Τέλος θα εγκατασταθούν απαγωγοί κρουστικών υπερτάσεων για την προστασία του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ο κίονας που έπεσε στα μέσα του 19ου αιώνα, λίγα χρόνια μετά
Ο κίονας που έπεσε στα μέσα του 19ου αιώνα, λίγα χρόνια μετά

Ο ναός

Ο ναός του Ολυμπίου Διός είναι από σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας και ως εκ τούτου πόλος έλξης των επισκεπτών όλο το χρόνο. Ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου, με μήκος 110, 35μ. και πλάτος 43, 68μ. ενώ είχε δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές του  και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές. Το ύψος τους, όπως ειπώθηκε ήδη ήταν 17 μέτρα.

Στην αρχαιότητα, δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου, με πρόπυλο στα βόρεια και ο σηκός του στέγαζε δύο υπερμεγέθη, χρυσελεφάντινα αγάλματα: Του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού, που λατρεύονταν εδώ ως «σύμβωμοι», ενώ πλήθος άλλων αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.

Θυμίζουμε, ότι  παρ’ ότι ο ναός άρχισε να κτίζεται από το 515 π.Χ. από τον Πεισίστρατο τον Νεώτερο, χρειάστηκε να περάσουν αιώνες για να ολοκληρωθεί. Κι αυτό έγινε τελικά χάρη στον φιλέλληνα και μεγάλο ευεργέτη της Αθήνας, αυτοκράτορα Αδριανό, που διέθεσε τεράστια κονδύλια για το μνημείο.

Αναφορικά ωστόσο με τον πεσμένο κίονα, θύμα μιας μεγάλης καταιγίδας του 1852, που όλοι οι σπόνδυλοί του βρίσκονται έκτοτε σε παράταξη στο έδαφος, δεν υπάρχει σήμερα πρόβλεψη για την αποκατάστασή του.

Διαβάστε επίσης:

Ο ροζ κόσμος της Μπάρμπι σε ένα άλμπουμ – Με την Μάργκοτ Ρόμπι

Σημαντικός ναυτικός σταθμός το Φισκάρδο στην αρχαιότητα – Μνημείο σε ανάδειξη

Ξεχάστε την γκάφα της Κέιτ Μίντλετον, οι βασιλιάδες επεξεργάζονται διαχρονικά τα πορτρέτα τους