ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Αυστηρότερο πλαίσιο συνεπειών για τους θύτες του bullying εντός του σχολείου και τέλος στο θλιβερό φαινόμενο των άδειων τάξεων στα σχολεία φέρνουν οι αλλαγές στις απουσίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες και αναφορές από γονείς και μαθητές περιστατικών bullying στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας πλαισιώνει τη νέα πλατφόρμα, που στόχο έχει να φέρει στην επιφάνεια περιστατικά τα οποία είτε δεν είναι εν γνώσει της σχολικής κοινότητας είτε δεν γίνεται διαχείριση αυτών με ένα αρκετά αυστηρό πλαίσιο συνεπειών, το οποίο απειλεί τους μαθητές να μείνουν εκτός τάξης, αν λάβουν την αυστηρότερη των ποινών.
Γιατί επανέρχονται οι αδικαιολόγητες απουσίες
Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει τον χαρακτηρισμό των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες και αυξάνει τον αριθμό ημερών αποβολής στο πλαίσιο που ίσχυε πριν το 2019.
Αυτό προβλέπει τον διαχωρισμό σε –πιθανόν- 74 δικαιολογημένες απουσίες και 40 αδικαιολόγητες απουσίες αυστηροποιώντας το πλαίσιο εποπτείας και περιορίζει τη δυνατότητα απουσίας των μαθητών από τη σχολική τάξη.
Οι μαθητές πλέον δεν θα μπορούν να απουσιάζουν αναίτια από το σχολείο, χωρίς να υπάρχει έλεγχος και αυτό ουσιαστικά θα αποτυπωθεί ιδίως στην Γ’ Λυκείου, όπου είναι σύνηθες οι μαθητές να μην παρακολουθούν το σχολείο τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Μία εικόνα απαξίωσης του Λυκείου, την οποία επιχειρεί να βελτιώσει το υπουργείο Παιδείας με μία σειρά από πρωτοβουλίες.
Η πρώτη εξ’ αυτών είναι η «επιστροφή» των μαθητών στις τάξεις, ενώ μεσοπρόθεσμα, σε αυτό θα συντελέσει και η εφαρμογή του εθνικού απολυτηρίου, το οποίο θα ενισχύσει τον ρόλο του Λυκείου.
Παράλληλα όμως ο χαρακτηρισμός των απουσιών συνδέεται με την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, η οποία θα ασκήσει ισχυρή πίεση στους μαθητές, οι οποίοι θα τιμωρηθούν.
. Η ανώτατη των «ποινών» είναι πιθανό να φέρει αντιμέτωπο τον μαθητή με τον κίνδυνο να «χάσει» τη χρονιά, καθώς θα έχει μεγάλο αριθμό απουσιών. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί την αυστηροποίηση των ποινών ως μοχλό πίεσης προς μαθητές αλλά και ως ένα «όπλο» στα χέρια των καθηγητών, που μέχρι στιγμής δεν τους δίνει δυνατότητα το ισχύον πλαίσιο να επιβάλλουν αυστηρές ποινές.
Η αλλαγή αυτή έρχεται ύστερα από αίτημα των εκπαιδευτικών, καθώς το χαλαρό πλαίσιο συνεπειών «κρατάει τα χέρια τους» δεμένα σε περιπτώσεις bullying, όπως έχουν παραδεχτεί.
Δράσεις για το bullying
Με μία εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το bullying να βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας, τον κύκλο των συνολικών δράσεων, ανοίγει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, με την λειτουργία ειδικής πλατφόρμας αναφοράς περιστατικών bullying.
Με τη χρήση του αριθμού μητρώου του κάθε μαθητή, γονείς και μαθητές επώνυμα θα καταγγέλλουν περιστατικά στα οποία υπήρξαν θύματα ή μάρτυρες ενός περιστατικού εκφοβισμού.
Οι πληροφορίες θα καταγράφονται και θα αξιολογούνται και στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν δράση οι αρμόδιες ομάδες που έχουν ήδη συσταθεί σε σχολεία και σε διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Η πλατφόρμα έχει στόχο την παρακολούθηση του κάθε περιστατικού, ενώ όλα τα δεδομένα από τη δράση και τη διαχείριση θα συλλέγονται από επταμελή επιστημονική επιτροπή ή οποία θα είναι υπεύθυνη για την εξαγωγή συμπερασμάτων και ανάπτυξη πρωτοκόλλων και δράσεων για την κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Το νέο πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων, των θυτών αλλά και όσων υπήρξαν μάρτυρες περιστατικών εκφοβισμού, ενώ στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο θα διευκολυνθεί η αλλαγή περιβάλλοντος για τον θύτη. Μία επιλογή που αν και υπάρχει και σήμερα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, είναι σπάνια.
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης: Μόνο στην Ελλάδα και την Κούβα απαγορεύονταν τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Ιδρυμάτων συνεργασίες με τα ελληνικά Πανεπιστήμια
Πιερρακάκης: Επίθεση στο σπίτι του από 30 άτομα – «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν εκφοβιζόμαστε»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να το δούμε να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
- Χαρδαλιάς από τη Δυτική Αττική: «Χαράσσουμε δρόμους που σώζουν ζωές και μας φέρνουν στο αύριο»