ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) τερμάτισε το πιο επιθετικό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης στη σύγχρονη ιστορία, καθώς το τελευταίο αρνητικό επιτόκιο στον κόσμο και μια σειρά μη συμβατικών εργαλείων αποτελούν πλέον παρελθόν.
Παράλληλα, δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για το αν θα υπάρξουν πρόσθετες αυξήσεις.
Η κεντρική τράπεζα καθόρισε ένα νέο εύρος βραχυπρόθεσμων επιτοκίων μεταξύ 0% έως 0,1% από -0,1% που ήταν πριν, δηλώνοντας ότι ο στόχος της για τον πληθωρισμό είναι πλέον ορατός.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατήργησε επίσης το περίπλοκο πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για τα κρατικά ιαπωνικά ομόλογα ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα εφόσον χρειαστεί. Επίσης τερμάτισε τις αγορές των ETFs.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και 17 χρόνια. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές της που εξαρτώνται από τα δεδομένα για τη μελλοντική πολιτική άφησαν τους παράγοντες της αγοράς στο σκοτάδι για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, προκαλώντας πτώση του γεν κάτω από το όριο των 150 γεν έναντι του δολαρίου.
Η κίνηση της τράπεζας φαίνεται να απογοήτευσε ορισμένους επενδυτές που αναζητούσαν πιο επιθετικές προοπτικές επιτοκίων, με την απόδοση του ομολόγου αναφοράς 10 ετών να μειώνεται μαζί με το νόμισμα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν συμφωνούν με το συμπέρασμα ότι η τράπεζα απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις.
«Οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές έχουν γίνει πολύ απλές για να καταλάβουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο Masamichi Adachi, επικεφαλής οικονομολόγος της Ιαπωνίας στην UBS Securities και πρώην αξιωματούχος της BOJ. «Την ίδια στιγμή, η BOJ διατηρεί ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος».
Το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου από 149,29 λίγο πριν την ανακοίνωση, στο χαμηλό των 150,40 μετά.
Αντίθετα, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Topix σημείωσε άνοδο περίπου 1%. Η κίνηση του γεν μπορεί να καθησυχάσει ορισμένους επικεφαλής εταιρειών εξαγωγών και επενδυτές μετοχών που ανησυχούσαν ότι η ενίσχυση του νομίσματος θα συμπιέσει τα κέρδη τους στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Tomo Kinoshita, στρατηγικό αναλυτή αγορών στην Invesco Asset Management Japan Ltd, «στις χρηματιστηριακές αγορές, οι ξένοι επενδυτές αναμένεται να αξιολογήσουν θετικά αυτή την αλλαγή πολιτικής της BOJ ως ένδειξη διαρθρωτικής αλλαγής στην ιαπωνική οικονομία».
Με τον τερματισμό του αρνητικού επιτοκίου, το οποίο επιβλήθηκε το 2016, ο Διοικητής της τράπεζας Καζούο Ουέντα έκλεισε το κεφάλαιο του πειραματικού προγράμματος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία αποτελούσε εξαίρεση παγκοσμίως.
Η αύξηση του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της χώρας έρχεται την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες τράπεζες σε όλο τον κόσμο σκέφτονται να μειώσουν τα επιτόκια τους μετά από τις ιστορικά επιθετικές εκστρατείες αύξησης τους.
Ο οικονομολόγος Yuichi Kodama του Ινστιτούτου Έρευνας Meiji Yasuda, δήλωσε ότι η BOJ δεν μπόρεσε να πει τίποτα για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα δεδομένα.
«Ωστόσο», είπε, «πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων να είναι ταχύτερος από τον αναμενόμενο, καθώς οι μισθοί αυξάνονται σημαντικά, κάτι που πιθανώς θα υποστηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες.»
Διαβάστε ακόμη:
Unicredit: Η ΕΚΤ ίσως μειώσει νωρίτερα από τη Fed τα επιτόκια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νάιτζελ Φάρατζ: Βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με τον Έλον Μασκ για τη χρηματοδότηση του κόμματός του
- «2017 – 2024: Τετραγωνίζοντας τους ΚΥΚΛΟΥΣ», ένα καινοτόμο concept δικτύωσης για ανώτερα στελέχη εταιρειών
- ΑΙ: Ρωτήστε το αυτοκίνητό σας (video)!
- Βουλή: Άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας