• Business

    «Ανάσανε» η Wall Street και η Ευρώπη, αφήνοντας πίσω τους τη χειρότερη ημέρα του 2017

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ανοδικά έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στο πρώτο επίσημο ταξίδι του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ευρώπη. Οι επενδυτές ευελπιστούν πως ο Τραμπ θα μπορέσει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα που προκάλεσε αναστάτωση την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική ήταν και η ώθηση, για μία ακόμα φορά, από τις τεχνολογικές εταιρείες.

    Η πολιτική αναταραχή που ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών από τον πρόεδρο Τραμπ στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και συνεχίστηκε με μια σωρεία δημοσιευμάτων σχετικά με σχέσεις των συνεργατών του με Ρώσους αξιωματούχους, προκάλεσαν πανικό τις προηγούμενες ημέρες στη Wall Street. Οι επενδυτές ανησυχούν πως ο Τραμπ δεν ελέγχει το Κογκρέσο και το σύνολο του διοικητικού μηχανισμού των ΗΠΑ και δεν είναι ικανός να εγγυηθεί τις υποσχέσεις του για τη μείωση της φορολογίας. Μάλιστα η πτώση της Τετάρτης ήταν τόση που σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, οι επενδυτές απέσυραν περίπου 9 δισ. δολάρια.

    Πάντως, στην τελευταία συνεδρίαση ο Dow Jones έκλεισε στις  20.804,84 μονάδες με άνοδο 0,69%, ο  S&P 500 στις 2.381,73 μονάδες με άνοδο 0,68% και ο Nasdaq στις 6.083,70 μονάδες με άνοδο 0,47%.

    Στην Ευρώπη οι αγορές έκλεισαν με κέρδη την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία επηρεάστηκε από την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ. Σημαντική ώθηση έδωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Πάντως τα οικονομικά νέα από την Ευρωζώνη ήταν μικτά. Το τρέχον ισοζύγιο συναλλαγών τον Μάρτιο του 2017 να σημειώνει πλεόνασμα 34,1 δισ. ευρώ, ωστόσο ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις της Daniele Nouy πως ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε «άρνηση» σχετικά με τα προβλήματά τους με τα κόκκινα δάνεια.

    Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 κέρδισε 0,57%, ο γερμανικός DAX είχε άνοδο 0,39%, ο βρετανικός FTSE κέρδισε 0,46% ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,66%. Ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,41%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,26%, ο ελβετικός SMI σημείωσε άνοδο 0,92% και ο πορτογαλικός PSI 20 κατέγραψε άνοδο 2,03%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τον δικό τους άνθρωπο στη θέση του Ντράγκι θέλουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθερό το ΧΑ ένεκα Eurogroup – Πτώση κατά 6% για Grivalia



    ΣΧΟΛΙΑ