ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τα φαινόμενα βίας στα σχολεία και την κοινωνία, για τα Τέμπη, την ακρίβεια, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, αλλά και τα αστακοκάραβα του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε σημερινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκίνησε τη συνέντευξη με το θέμα της βίας στα σχολεία, αλλά και στην κοινωνία.
«Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας κινητοποιεί όλους για να μην επαναληφθεί η εικόνα της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και οι ύποπτοι θα δικαστούν με το νέο νομικό πλαίσιο. Υπήρξε μία κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει δεν είμαστε αυτοί», τόνισε.
«Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη δικαιοσύνη πρέπει να δικαστούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι χώρα που κάποιος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όπως θέλει στον δρόμο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο bullying στο σχολείο καθώς σε αυτές τις συμμορίες συμμετείχαν παιδιά. Γι αυτό και η πλατφόρμα που ενεργοποιείται άμεσα και η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους έχουν σημασία για να μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίτερα τέτοια φαινόμενα γιατί δεν μπορούμε να λειτουργούμε μόνο κατασταλτικά», είπε στη συνέχεια.
«Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε.
«Υπάρχει γενικότερη αναγνώριση ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές που ήταν ζήτημα που απασχολούσε τους κατοίκους. Είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας, Η παρουσία της δρα αποτρεπτικά. Όσο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και απλοποιούμε τη σχέση του πολίτη με το κράτος μπορούμε να απελευθερώνουμε αστυνομικούς. Έχουμε περισσότερους από ό,τι χώρες της ΕΕ. Υπάρχει μια βελτίωση αλλά αυτό δεν αντανακλάται στο αίσθημα ασφάλειας και διαμορφώνουν μια εικόνα» πρόσθεσε.
«Οι παρεμβάσεις που κάναμε για την οπαδική βία, όπως το δραστικό κλείσιμο των γηπέδων μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα», ανέφερε στη συνέχεια.
«Η εικόνα των γηπέδων φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια» είπε. Στο μπάσκετ υποστήριξε πως η εικόνα είναι καλύτερη.
Για τα Τέμπη
«Είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη η συζήτηση. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο μπορεί να έχει μόνο η δικαιοσύνη. Θεωρώ απολύτως λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Και επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα».
«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που βρέθηκα στο τοπίο του δυστυχήματος. Είναι ό,τι πιο δύσκολο κάνω και ξέρω ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος ώστε να πάνε οι γερανοί για να βρούμε σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα και να λένε κάποιοι για μπάζωμα και τσιμέντωμα. Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τι συνέβη; Εξαερώθηκαν; Περιμένω απαντήσεις από τον δεύτερο πραγματογνώμονα», συμπλήρωσε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν. Σκύβω το κεφάλι μπροστά τους. Κάποιοι δεν έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν πολιτικά την τραγωδία. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα».
«Λυπάμαι γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες με παλαβομάρες ενόψει Ευρωεκλογών και αναφέρομαι στον Κ. Βελόπουλο», συμπλήρωσε.
«Από εδώ και στο εξής θα περιμένουμε όλοι τη Δικαιοσύνη που έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Δεν θέλουμε έξι χρόνια όπως το Μάτι αλλά όχι βιαστικά.
Η άποψη της κυβέρνησης για διαχωρισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών είναι ξεκάθαρη. Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών πρέπει να ζητήσουν προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο». πρόσθεσε.
Και τόνισε: «Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη».
Στη συνέχεια είπε ότι «Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι στο πλαίσιο των χρόνιων παθογενειών του συστήματος. Ξέρετε σήμερα σε τι ποσοστό των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων υπάρχει το ολιστικό πρόγραμμα ασφαλείας; Στο 12%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έχουμε τα συστήματα τα τρένα θα συγκρούονται μεταξύ τους. Έχουμε τον γενικό κανονισμό που πρέπει να εφαρμόζεται».
Ακρίβεια
«Είναι σωστό ότι είναι το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα. Πώς απαντάμε; Με αυξήσεις μισθών. Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Γιατί κάναμε τώρα πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια λειτουργία της αγοράς; Για να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ.
Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκαν οι συντελεστές κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό αν οι συντελεστές πέφτουν. Γι αυτό και τώρα η παρέμβαση».
«Οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα αποκτήσουν πρόσθετη στήριξη», επεσήμανε.
«Όλα αυτά αποτελούν συνολικό πλέγμα και ανάμεσά τους είναι και οι έλεγχοι για τα πρόστιμα. Όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πάρει πρόστιμο. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα 16 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα εισπράττονται και η πληρωμή του προστίμου αμέσως συνιστά μόνιμη αναγνώριση της παρανομίας που διεπράχθη», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Γι αυτό στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους. Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ. Η αύξηση θα είναι αξι;oλoγη».
Στέγαση
«Οι συμπολίτες μας που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα. Οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας είναι ευνοημένοι. Τα ενοίκια αυξήθηκαν γιατί πάει καλύτερα η οικονομία και γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε σχέση με προσφορά», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: «Προγράμματα όπως το Σπίτι μου, ανακαινίζω-ενοικιάζω. Είναι κίνητρο για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα. Συζητάμε παρεμβάσεις για το Airbnb. Αρχίζουν και δημιουργούνται γειτονιές και μας απασχολεί. Πολύ σύντομα θα κάνουμε παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση»
Επίδομα Πάσχα
Αναφορικά με το επίδομα Πάσχα ο πρωθυπουργός είπε: «Όχι δεν θα υπάρξει. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε τομείς όπως τους γιατρούς που θέλουμε να ενισχύσουμε.
Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους πιο ευάλωτους θα το κάνουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού και απολογιστικά στο τέλος του χρόνου».
Και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ εύκολο να πω ότι έρχονται εκλογές θα δώσω χρήματα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν πολιτικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το τραπέζι της σαρακοστής και του Πάσχα θα είναι ανεκτό.
Οι μισθοί στον τουρισμό είναι καλύτεροι και θα είναι καλύτεροι. Είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε επίδομα».
ΕΣΥ
«Ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ», τόνισε.
«Απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη. Επιτέλους θα έλεγα. Εγώ βλέπω τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι κλινικάρχες θα έπρεπε να παραπονιούνται γιατί τους στερούμε δουλειά. Για τους ευάλωτους συμπολίτες να είναι δωρεάν μέσω του ταμείου Ανάκαμψης τα απογευματινά χειρουργεία», πρόσθεσε.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Άλλα ρωτάμε τον Κασσελάκη για τα αστακοκάραβα και άλλα απαντάει
«Έκανα μια ομιλία 50 λεπτά, μίλησα για τον κ. Κασσελάκη μισό λεπτό. Ομιλώ και ως παθών: το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και συζύγους να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος. Ένας νόμος που δεν είχε λογική. Έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε εντελώς και ο νόμος ισχύει ακόμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Μην μας κουνάει το δάχτυλο. Δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα. Ούτε θέτει κανείς θέμα φοροδιαφυγής. Άλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει. Να μας κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ το δάχτυλο για θέματα δικαίου όταν μίλησε ο κ. Κοντονής για παραυπουργείο και ο Τσίπρας mea culpa ότι κρεμάσαμε στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπάλους, πάει πολύ», συμπλήρωσε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Εμείς ψηφίσαμε τον νέο ποινικό κώδικα που επιταχύνει τη διαδικασία των δικών. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί και αυτό θα ήταν πιο ουσιαστικό από το να αναλωνόμαστε σε άλλα ζητήματα, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα κριθούν από αυτά. Ξέρω ότι εμείς έχουμε πολιτική πρόταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αντιπολίτευση. Ας είμαστε σοβαροί, είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρότεινα κυβερνητική θέση στον Κασσελάκη. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου. Δεν ξέρω τι σκεφτόταν όταν το είπε».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται στη Βουλή και είναι ζήτημα όταν λείπει από εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα προβλήματα αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε απόντες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Περίμενα γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Για τα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι περίμενε με το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας και όχι την αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή.
Για τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα είπε πως στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που έχει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. «Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανάφερε. Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου. Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουνε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.
Για τον πυρσό στο έμβλημα της ΝΔ και τα πρόσωπα που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το σήμα είναι επετειακό και τότε ήμασταν στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ».
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ «κατάφερε να συνενώσει ανθρώπους και από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι ΝΔ».
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την Ακροδεξία είπε ότι «είχε πάντα διακριτή εκλογική παρουσία με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς στη χώρα μας».
«Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριώτη και αυτού που πουλάει τον πατριωτισμό του χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές», συμπλήρωσε.
«Θετική εξέλιξη που δεν έχουμε παραβιάσεις ένα χρόνο» είπε για τα ελληνοτουρκικά ενώ είπε ότι ο προγραμματισμός είναι κάποια στιγμή να επισκεφτεί το Μάιο την ‘Αγκυρα.
«Συζητήσαμε για το μεγάλο αγκάθι αλλά και να μην το λύσουμε αυτό, μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε» είπε, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.
Για την υπόθεση Μπελέρη είπε ότι «θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και είναι δεδομένο ότι ο τρόπος αυτός έχει επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις»
«Δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε. Αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη», απάντησε σε ερώτηση αν φοβήθηκε στην Ουκρανία και τόνισε: «Είμαστε με τον αμυνόμενο. Κάνεις δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας».
Επίσης ερωτηθείς αν προτιμά να εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες που έχουν μπει ανεξαρτήτως από το ποιος θα εκλεγεί».
Τέλος μετά από σχετική ερώτηση για το βραχιόλι που φορούσε είπε ότι «μου το πήρε η σύζυγος μου κατά την επίσκεψη που κάναμε στην Ινδία, είναι μπλε και άσπρο».
Επίσης ευχήθηκε να πάνε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στο final four της ευρωλίγκας του μπάσκετ και να πάρει την κούπα ο καλύτερος.
Διαβάστε επίσης:
Βορίδης: Ο σταθμάρχης και οι μηχανοδηγοί φταίνε για την τραγωδία, όχι ο Καραμανλής