«Η ενημέρωση και η ενίσχυση των γυναικών για τα δικαιώματά τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη πραγματικής ισότητας στην κοινωνία», αναφέρει στο mononews.gr η Αιμιλία Δουκέλη, Αστυνόμος Α’ και Τμηματάρχης του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αν πέσετε θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος, οι αρμόδιοι από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα σας κατατοπίσουν με πλήρη ακρίβεια για το πώς θα πρέπει να δράσετε. Άλλωστε, ένεκα των συνθηκών που απορρέουν από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει καταστεί από τις πιο δραστήριες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

1

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Αιμιλία Δουκέλη συμμετείχε στο αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα», τονίζοντας ότι «η αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες φωνές και ενώσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας».

-Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων; Δίνονται ίσες ευκαιρίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει το ίδιο γυναίκες και άντρες; Αν όχι, πού οφείλεται αυτό;

Α.Δ.: Εργάζομαι 14 συναπτά έτη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ως Αξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων και από το 2015 είμαι Τμηματάρχης του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής. Ως επαγγελματίας στον τομέα αυτό, διαπιστώνω ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή και η ισότιμη μεταχείριση όλων, ανεξαρτήτως φύλου και διασφαλίζεται στην καθημερινότητα ότι οι ευκαιρίες είναι προσβάσιμες για όλους.

Παρ’ ό,τι ο τομέας της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας ήταν παραδοσιακά πιο ανδροκρατούμενος, πλέον τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από γυναίκες να εισέλθουν και να εξελίξουν την καριέρα τους σε αυτόν τον τομέα, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στον τομέα της εκπαίδευσης και τις προσφερόμενες ευκαιρίες απασχόλησης. Και άνδρες και γυναίκες έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ηλεκτρονική ασφάλεια και τη δίωξη εγκλημάτων στον ψηφιακό χώρο.

Η ενημέρωση και η ενίσχυση των γυναικών
για τα δικαιώματά τους
είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη
πραγματικής ισότητας στην κοινωνία.

-Κατά πόσον οι ίδιες οι γυναίκες αποδέχονται και συναινούν σε πλαίσια που τις αδικούν και τις μειώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν (ή και συνειδητοποιώντας το);

Α.Δ.: Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην αποδέχονται καμία μορφή ανισότητας ή διάκρισης. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες είναι πλέον ενημερωμένες και δυναμικές και ότι υπάρχουν πολλαπλές διέξοδοι που δίνονται από φορείς και το κράτος σε περιπτώσεις άνισης μεταχείρισης. Η ενημέρωση και η ενίσχυση των γυναικών για τα δικαιώματά τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη πραγματικής ισότητας στην κοινωνία.

Καθήκον όλων μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, υποστήριξη και πόρους που τις βοηθούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ανισότητα ή διάκριση. Επιπλέον, η ενθάρρυνση της αλληλεγγύης και της υποστήριξης μεταξύ των γυναικών είναι σημαντική, καθώς η αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες φωνές και ενώσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Τέλος, η εκπαίδευση και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα θέματα της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των στερεοτύπων και των αντιλήψεων που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανισότητας.

Υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που λειτουργούν εσωτερικά, συνειδητά ή ασυνείδητα, δημιουργώντας ένα στενό πλαίσιο που αναγκάζει τις γυναίκες να παίζουν με… άλλους κανόνες;

Α.Δ.: Μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και ισότιμο περιβάλλον για όλους, προωθώντας την αντιμετώπιση των στερεοτύπων και την αναθεώρηση των προκαταλήψεων, διαμορφώνοντας μια κοινωνία όπου οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους.

Ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των γυναικών και τις ενθαρρύνουμε απορρίπτοντας τις διακρίσεις. Σκοπός είναι μία κοινωνία όπου η αξία του κάθε ατόμου δεν καθορίζεται από το φύλο του, αλλά από τις δεξιότητές του και την αφοσίωσή του στους στόχους του.

Μήπως η ανισότητα γεννιέται μαζί με τις γυναίκες και μεγαλώνει από τον τρόπο που μαθαίνουν να σκέφτονται, εγκλωβίζοντάς τες στο δεύτερο ρόλο;

Α.Δ.: Οι γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικούς και πρωτεύοντες ρόλους σε πολλούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της μητρότητας. Όταν γίνονται μητέρες, αναλαμβάνουν εκ της φύσεως πρωτεύοντα ρόλο στην φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους, από κοινού με τους συζύγους τους, διαδραματίζοντας έτσι έναν ανεκτίμητο ρόλο στην οικογένεια και την κοινωνία.

Παρ’ όλο που οι γυναίκες αναλαμβάνουν αυτόν τον σημαντικό ρόλο ως μητέρες, αυτό δεν σημαίνει ότι δέχονται αυτόματα δευτερεύοντες ρόλους σε άλλους τομείς της ζωής τους. Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα, τη δυνατότητα και την αφοσίωση να αναλάβουν οποιονδήποτε ρόλο στην κοινωνία.

Πρέπει να εργαστούμε ως κοινωνία
και ο καθένας από εμάς από τη σκοπιά του,
για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον
όπου όλοι μπορούν να αισθάνονται
ασφαλείς και προστατευμένοι στο διαδίκτυο.

-Για ‘σας είναι αποδεκτή η ίδια συμπεριφορά από άνδρες και γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο; Διεκδικούν, θυμώνουν, συγκρούονται το ίδιο;

Α.Δ.: Βεβαίως και είναι αποδεκτές οι ίδιες συμπεριφορές και από τα δύο φύλα στον επαγγελματικό χώρο. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να διεκδικεί, να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, και να συγκρούεται όταν θεωρεί ότι τα δικαιώματά του δεν γίνονται σεβαστά. Άλλωστε είναι σημαντικό να υπάρχει ένα περιβάλλον όπου οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται με σεβασμό, ισότιμη μεταχείριση και δίκαιο τρόπο. Η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας υγιούς και παραγωγικής εργασιακής κοινότητας.

Θεωρείτε ότι η γυναίκα οφείλει να είναι πιο προσεκτική και επιλεκτική σε ό,τι αφορά την ερωτική της ζωή ή συμπεριφορά σε σχέση με τον άνδρα; Θεωρείτε ότι αυτή η πλευρά της συνδέεται και επηρεάζει την αξία και την εικόνα της στα μάτια των άλλων;

Α.Δ.: Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι από την εμπειρία της Υπηρεσίας μας, προκύπτει ότι η ψηφιακή εκμετάλλευση, όπως η εκδικητική πορνογραφία, το sextortion και το sexting, δεν κάνουν διακρίσεις με βάση το φύλο. Και άνδρες και γυναίκες είναι ευάλωτοι σε αυτούς τους κινδύνους και χρειάζονται προστασία και υποστήριξη.

Η ψηφιακή ασφάλεια, η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου είναι σημαντικές για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν μηχανισμοί που προστατεύουν όλους τους ανθρώπους από την ψηφιακή κακοποίηση και δίνεται πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης για όσους έχουν πέσει θύματα.

Συνεπώς, πρέπει να εργαστούμε ως κοινωνία και ο καθένας από εμάς από τη σκοπιά του, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι στο διαδίκτυο.

Είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να ανταποκριθεί στις ευθύνες του σπιτιού και, επομένως, της αναλογούν περισσότερες ή μήπως έτσι έχουμε μάθει και αυτό περιμένουμε όλοι;

Α.Δ.: Στη σύγχρονη εποχή, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι προσωπικές απαιτήσεις καθιστούν την καθημερινότητα μια πρόκληση, ωθώντας άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα και να συνεργάζονται με βάση τις δικές τους επιλογές και αξίες. Η συνεισφορά του κάθε μέλους της οικογένειας είναι σημαντική και αξιόλογη καθιστώντας αποτελεσματική τη διαχείριση των καθημερινών αναγκών της οικογένειας και για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Η γυναίκα ενδιαφέρεται περισσότερο από τους άνδρες για την εικόνα της και τι θα πουν οι άλλοι για τις επιλογές της;

Α.Δ.: Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες μπορούν να ενδιαφέρονται για το πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι τις επιλογές και την εμφάνισή τους, ανάλογα με τις προσωπικές τους επιλογές και τις αξίες τους. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και προτιμήσεις, οι οποίες επηρεάζουν το πόσο σημαντική είναι για αυτόν η εξωτερική εμφάνιση και η κοινωνική αποδοχή. Κάποιοι μπορεί να δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτά τα θέματα, ενώ άλλοι μπορεί να μην τα θεωρούν τόσο σημαντικά.

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»