ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στο πρώτο παγκόσμιο φόρουμ για την απανθρακοποίηση του κατασκευαστικού τομέα, που διεξήχθη στη Γαλλία.
Όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης σε ανάρτησή του στο facebook, οι νέοι ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, φέρνουν νέες προκλήσεις για τη χώρα.
Αναλυτικά στη δήλωσή του τόνισε:
«Η Γαλλία είχε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη συμμετοχή του κατασκευαστικού τομέα στους στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Ο τομέας των κτιρίων συμμετέχει με ποσοστό 40% στις παγκόσμιες συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Συμμετείχαν 60 χώρες σε αυτό το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ, που έγινε στο Παρίσι. Η Ελλάδα μια από αυτές. Σαν αποτέλεσμα υπογράφηκε η «Διακήρυξη του Σαγιο», από το όνομα του κτιρίου στο Τροκαντερό, που βλέπει μπροστά του την πιο εμβληματική θέα του Πύργου του Άιφελ. Συμβολικά, στο ίδιο κτίριο έχει υπογραφτεί η Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, το 1948.
Η Διακήρυξη του Σαγιο εκφράζει την δέσμευση των χωρών να προχωρήσουν στον δρόμο για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κατασκευαστικό τομέα μέχρι το 2050.
Είναι ενδεικτικό της ευαισθητοποίησης που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για το θέμα ότι δεν είναι μόνο οι πλούσιες δυτικές χώρες που συμμετέχουν, αλλά και χώρες σαν την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Βραζιλία, ακόμα και πάμπτωχες σαν την Σομαλία, ανάμεσα στις 60 πρώτες.
Εξέφρασα την ελληνική υποστήριξη μαζί με την επισήμανση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας σε αυτόν τον δρόμο.
Η Ελλάδα για να πετύχει τους στόχους που τίθενται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες θα χρειαστεί επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων καθώς και ανθρακικής ουδετερότητας της τάξης των 50 δισ. μέχρι το 2040. Την ίδια στιγμή οι πιθανές απαιτήσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (βλέπε Ντανιελ) κινδυνεύουν να στραγγίσουν τα αναγκαία κονδύλια για την πράσινη μετάβαση.
Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα