ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ήταν 9 Μαρτίου του 2017 -ανήμερα των γενεθλίων του- όταν ο Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς.
Μιας διαλυμένης τότε τράπεζας, που έμοιαζε με σπασμένο καράβι.
Με πυξίδα το σχέδιο Agenda σταμάτησε τον κατήφορο της Πειραιώς, οργάνωσε και προχώρησε τον Απρίλιο του 2021 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ, που έβαλε την τράπεζα σε νέες ράγες ανάπτυξης.
Και σήμερα 7 Μαρτίου 2024 η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη.
Η επιτυχία του Χρήστου Μεγάλου είναι αδιαμφισβήτητη.
Επιτυχία που χθες επισφραγίστηκε από το εντυπωσιακό placement για τη διάθεση του 27% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ.
Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 10 φορές και μάλιστα με την τιμή να διαμορφώνεται στα 4 ευρώ ανά μετοχή.
Και ο τραπεζίτης για άλλη μια φορά απέδειξε πως δίκαια τον θεωρεί η αγορά ως τον μεγαλύτερο dealmaker στην Ελλάδα. Πέτυχε την πλήρη επαναφορά της Πειραιώς επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού, που ο ίδιος χάραξε από το 2017.
Η τράπεζα έχει αφήσει οριστικά πλέον πίσω της το παρελθόν, και πλήρως ιδιωτικοποιημένη, χαράζει νέα πορεία, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Μέσα σε 7 χρόνια -με σχέδιο, μέθοδο και προσήλωση- ο Χρήστος Μεγάλου πέτυχε το turnaround της τράπεζας.
Το εγχείρημα διάσωσης της ήταν δύσκολο, όμως ο Χρήστος Μεγάλου, όπως λένε οι συνεργάτες του ανήκει στην κατηγορία εκείνων «που ξέρουν να στήνουν σχήματα και να φέρνουν λεφτά». Υπήρξαν βέβαια και εκείνοι που εξέφρασαν τότε τον φόβο ότι ίσως τινάξει στον αέρα την καριέρα του….
Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως έμεινε πολλές νύχτες ξάγρυπνος, την εποχή εκείνη που «η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να πείσουμε τις ρυθμιστικές αρχές και την αγορά ότι η στρατηγική μας θα απέδιδε καρπούς».
Αυτά όμως ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Και σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης επιτυχίας για την Τράπεζα Πειραιώς, μέρα νίκης και δικαίωσης για τον Χρήστο Μεγάλου.
Από το 2017 στο 2024
Όμως, ας πάμε 7 χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 2017 τότε που τα πράγματα για την Τράπεζα Πειραιώς μόνο εύκολα δεν ήταν. Η τράπεζα ήταν ακέφαλη ουσιαστικά για μήνες και ο Χρήστος Μεγάλου κλήθηκε να αναλάβει μία mission impossible επιχείρηση διάσωσης.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουνό, πάνω από 35 δισ. ευρώ, οι κεφαλαιακές ανάγκες τεράστιες, κάποιοι μιλούσαν για «κούρεμα καταθέσεων».
Η κατάσταση ήταν εκρηκτική…
Και τα δύσκολα ήταν μπροστά.
Ο Χρήστος Μεγάλου όμως έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα. Και ανέλαβε δράση.
Πρώτος σταθμός ήταν η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2020. Το πλάνο διαχείρισης της κατάστασης ήταν λεπτομερές και στόχο το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, το πέρασμα στην κερδοφορία, την θεραπεία των «αμαρτιών» του παρελθόντος..
Αν και οι στόχοι του Agenda 2020 θεωρήθηκαν ως φιλόδοξοι, ενδεχομένως και ως μη ρεαλιστικοί, ο Χρήστος Μεγάλου και η ομάδα του, στοχοπροσηλωμένοι και χωρίς παρεκκλίσεις τους πέτυχαν από το 2019 και αμέσως μπήκε μπροστά η Agenda 2023.
Με σταθερά και σωστά υπολογισμένα βήματα η τράπεζα ξεκίνησε να «κτίζει» το νέο της πρόσωπο.
Προχώρησε σε συμφωνία με την Intrum για τη μεταβίβαση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων, ενώ το 2019 και το 2020 βγήκε στις αγορές με εκδόσεις Tier II ομολόγων που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
Και αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Πειραιώς.
Και πάλι όμως οι δυσκολίες δεν είχαν τελειώσει.
Η Πρωτοχρονιά του 2021, βρήκε την Πειραιώς σε κρατικό έλεγχο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κατέχει το 61,3% – λόγω της μετατροπής σε κοινές μετοχές του ομολόγου CoCo που είχε εκδώσει το Δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015-, καθώς ο SSM δεν είχε επιτρέψει την πληρωμή του κουπονιού τον Δεκέμβριο του 2020.
Κάποιοι τότε έκαναν λόγο για απόλυτο αδιέξοδο, η υπόθεση της Πειραιώς μάλιστα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Χρήστος Μεγάλου απέδειξε πως ακόμη και αν υπάρχουν αδιέξοδα, μπορείς να ανοίξεις νέο δρόμο.
Έτσι οργάνωσε μία εντυπωσιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία σε χρόνο ρεκόρ –τον Απρίλιο τους 2021- και με τη συμμετοχή ποιοτικών, διεθνών επενδυτών.
Η τράπεζα άντλησε 1,38 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη από το 2017, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη. Οι προσφορές που δέχτηκε ξεπέρασαν τα 4,9 δισ. ευρώ και το ποσοστό του ΤΧΣ υποχώρησε στο 27%.
Παράλληλα, έβαλε μπροστά και το ολιστικό σχέδιο «Sunrise». Ο νέος στόχος ήταν η επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Με σειρά τιτλοποιήσεων -Sunrise 1 και 2, Phoenix, Vega- που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» η τράπεζα άρχισε να ανασαίνει καθώς έβγαλε από πάνω της σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων.
Ο δείκτης των NPEs από το 46% που ήταν τον Μάρτιο του 2022, έκανε βουτιά και στο τέλος του 2023 είχε περιοριστεί στο 3,5%.
Φέτος στις 14 Φεβρουαρίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023, ο Χρήστος Μεγάλου παρουσίασε το νέο business plan για την περίοδο 2024-2026, το οποίο είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο για να πετύχει η Πειραιώς καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ σε επίπεδο τριετίας, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ για φέτος και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2025 και 2026.
Και ακόμα προβλέπει περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.
Στόχος του Χρήστου Μεγάλου είναι η τράπεζα να διανείμει μέρισμα το 25% των κερδών της για τη χρήση του 2024 και το 50% για τα έτη 2025 και 2026.
Για τη χρήση 2023 η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να λάβει την έγκριση του επόπτη για να διανείμει το 10% των κερδών της.
Το 2023 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ, περιόρισε τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5%, πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ και έχει δείκτη CET1 στο 13,3%.
Και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Χρήστος Μεγάλου: «Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας, προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία».
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική ομοβροντία για την Πειραιώς: Πάνω από 1 δισ. η τελική προσφορά (upd)
Τελική απόφαση ΤΧΣ για Τράπεζα Πειραιώς – Στα €4 έκλεισε η τιμή για το placement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για σοβαρά γενετικά νοσήματα
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες