Στα 23 χρόνια παραγράφονται οι οφειλές στους δήμους, με τα «ραβασάκια» να προκαλούν ίλιγγο στους οφειλέτες. Εδώ και λίγο καιρό, οι πολίτες που έκαναν παραβάσεις που εντόπισε η δημοτική αστυνομία λαμβάνουν ειδοποιητήρια οφειλών για χρέη που έχουν καταγραφεί ακόμα και από το 2001 με υπέρογκες προσαυξήσεις, που ξεπερνούν ενίοτε κατά 200% το αρχικό πρόστιμο!

Εύλογο, λοιπόν είναι το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτή η κατάσταση σε δήμους όπως αυτοί του Πειραιά, της Κηφισιάς, αλλά και της Αθήνας. Ενημερώνονται οι οφειλέτες εγκαίρως; Και τι ισχύει με τα πρόστιμα;

Οι καταγγελίες που έρχονται στο mononews από πολίτες που διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα γιατί τους έχει «μπλοκάρει» κάποιος δήμος λόγω οφειλών, είναι πολλές.

Σε μία περίπτωση οφειλέτης κλήσεων στο δήμο της Αθήνας πήγε να πάρει φορολογική ενημερότητα και τότε διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε. Ειδοποιήθηκε, λοιπόν, ότι έχει απλήρωτες κλήσεις που κάποιες χρονολογούνται από το 2001 ή και το 2004.

Στην 20ετία άλλαξε διεύθυνση κατοικίας, επομένως μπορεί να αποδείξει ότι δεν έλαβε ειδοποίηση από κανέναν στον δήμο. Το πρόβλημα είναι γιατί δεν βεβαιώθηκαν οι οφειλές στον δήμο από τις κλήσεις και γιατί εδώ και χρόνια δεν ήρθε ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, όπως είναι το σωστό.

Σε άλλη περίπτωση, από τον δήμο Πειραιά ήρθαν ειδοποιήσεις για κλήσεις που χρονολογούνται από το 2007 οι οποίες υποτίθεται ότι βεβαιώθηκαν το 2012, δηλαδή μία πενταετία αργότερα. Το ερώτημα είναι γιατί ο οφειλέτης δεν ενημερώθηκε από την εφορία του 12 χρόνια μετά; Υπάρχει συνεννόηση του δήμου με την ΑΑΔΕ;

«Η Δ.Ο.Υ. δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός για λογαριασμό των δήμων»

Όπως ανέφεραν υπεύθυνοι από τους προαναφερθέντες δήμους στο mononews, η κάθε περίπτωση οφειλέτη είναι διαφορετική και η Δ.Ο.Υ. δεν είναι υπεύθυνη ως εισπρακτικός μηχανισμός για λογαριασμό του κάθε δήμου.

«Η υπηρεσία στέλνει ειδοποιήσεις. Απ’ όσο γνωρίζω, αν είναι μικρό το ποσό, ο Δήμος δεν προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να ειδοποιήσει τους οφειλέτες για το χρέος για να μην περάσει στην αποσβεστική περίοδο. Η ειδοποίηση έχει την έννοια της διοικητικής πράξης, για να διακοπεί η παραγραφή για την υπηρεσία. Ο πολίτης όταν κάνει μία παράβαση οφείλει να δρα υπεύθυνα και να πληρώσει το χρέος του», σχολίασαν από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών στον Δήμο Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Αλαλούμ με τα πρόστιμα

Ωστόσο, αλαλούμ έχει αρχίσει να επικρατεί με τα πρόστιμα και τους πολίτες, οι οποίοι «αγνοούσαν» τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας σε δήμους όπως ο Δήμος Κηφισιάς.

Στο πρόσφατο παρελθόν, όπως μας ανέφερε υπάλληλος του Δήμου Κηφισιάς που παλιά εργαζόταν στη γραμματεία της Δημοτικής Αστυνομίας, λόγω του ότι μέχρι το 2008 περίπου δεν είχε καθιερωθεί ο συγκεκριμένος θεσμός, τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας εκτελούσαν ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες οι πολίτες τις «αγνοούσαν». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως μας εξηγεί η υπάλληλος του δήμου, ενδεχομένως να μπερδεύει τους πολίτες και να νομίζουν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με τη δημοτική αστυνομία.

Απ’ την άλλη, αναφορικά με την πορεία βεβαιώσεων των προστίμων, από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών στον Δήμο Κηφισιάς ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μία «καλή πορεία», μιας και τώρα βεβαιώνουν τις κλήσεις του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα, σχετικά με τις καταγγελίες πολιτών για πρόστιμα παλαιότερων ετών για τα οποία δε γνώριζαν την ύπαρξή τους, από τη διεύθυνση σχολίασαν ότι ενδεχομένως να μην είναι οφειλές που βεβαιώθηκαν τώρα αλλά έξτρα ειδοποιήσεις. Επιπλέον, το ταμείο κάθε δήμου, όπως μας εξήγησαν παίρνει τα μέτρα είσπραξης των ποσών είτε πρόκειται για δέσμευση/κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού είτε δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας.

Μεταβατική περίοδος για τους Δήμους

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων, με την ψήφιση του νόμου 5027/2023, οι δήμοι έχουν μπει σε μία μεταβατική περίοδο δύο ετών, για να εισπράξουν έως αρχές Μαρτίου του 2025, οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Έχοντας ως δεδομένο την παραγραφή χρεών εικοσαετίας, ο υπεύθυνος αναφέρθηκε σε πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ταμειακά από το 2004 και έπειτα, σχολιάζοντας ότι οι δήμοι είναι «εκ του νόμου υποχρεωμένοι να στέλνουν ατομικές ειδοποιήσεις με βάση τον κατάλογο των οφειλετών».

Η διασύνδεση των δήμων με την ΑΑΔΕ είναι προφανές ότι τους έλυσε τα χέρια αναφορικά με την εύρεση των πλήρη στοιχείων των δημοτών. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε λάβει την αρχική βεβαίωση και μπορεί να το αποδείξει, θα κληθεί να πληρώσει μόνο το αντίτιμο του προστίμου με τις προσαυξήσεις να παραγράφονται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Αθηναίων ανέφερε στο mononews:

«Οφείλουμε να ειδοποιήσουμε τους δημότες για τις οφειλές τους. Πιθανά σε κάποιο κομμάτι αυτών, η αρχική ειδοποίηση να μην έχει φτάσει, αλλά εάν επικοινωνήσουν με τον δήμο και αποδειχθεί ότι δεν έλαβαν ποτέ την αρχική ειδοποίηση, γιατί έχουν αλλάξει κατοικία ή ότι είναι λάθος η βεβαίωση, εκ του ίδιου του νόμου τους δίνεται δυνατότητα να διαγραφούν οι προσαυξήσεις.

Αν έχουν πάρει την ειδοποίηση, φυσικά οφείλουν να καταβάλουν το σύνολο του ποσού. Αν με ευθύνη δική μας ο οφειλέτης δεν έχει λάβει την αρχική ειδοποίηση, θα πληρώσει μόνο την κλήση, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα, που συνήθως είναι το Ε1 και θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις».

Συλλήβδην, όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος, οι κλήσεις οφειλών έφταναν στον παραλήπτη είτε με επιδόσεις από τη δημοτική αστυνομία είτε με υπαλλήλους, ανάλογα με τη δεκαετία που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. Επιπλέον, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, ο υπεύθυνος ανέφερε ότι τα αρχεία του ΚΕΠΥΟ, απ΄ όπου έπαιρναν οι δήμοι τα ατομικά στοιχεία των πολιτών, όπως και αυτά του υπουργείου Συγκοινωνιών ήταν προβληματικά.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα είναι ένα: αν κάτι δε λειτουργεί σωστά, όπως όλα δείχνουν, το βάρος πέφτει στους πολίτες αυτής της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

O Musk «τρολάρει» την Meta για την παγκόσμια κατάρρευση των πλατφορμών της

Apple: Νέα MacBook Air 13 και 15 ιντσών με επεξεργαστή M3

Μπάιντεν: Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να γίνει πριν το Ραμαζάνι