Το θέμα της μείωσης των ρωσικών εισαγωγών LNG συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά το χθεσινό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, μετά από αίτημα της Λιθουανίας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

1

Όπως ενημέρωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε η Tinne Van der Straeten, Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, υπήρξαν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα αυτό και είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια απαγόρευση γιατί θα απαιτούσε ομόφωνη συμφωνία των κρατών μελών που δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Τα κράτη μέλη όμως δεσμεύτηκαν γενικά να μειώσουν τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα για το θέμα η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, τόνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαβουλευτεί για το θέμα με τα κράτη μέλη για να εισαχθούν κάποιες παρεμβάσεις στο Ενεργειακό πακέτο που ήδη έχει νομοθετηθεί ειδικά για ρωσικό LNG.

Τα μέτρα αυτά, όταν τεθούν σε ισχύ, είπε η Επίτροπος Ενέργειας θα λειτουργήσουν σαν ένα εργαλείο για τον περιορισμό των εξαγωγών ρωσικού LNG. Και τόνισε ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε να αποζημιώνεται η Ρωσία με εξαγωγές LNG καθώς μειώνονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου.

Το Συμβούλιο απασχόλησε και η  λήξη της συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω αγωγών.

Όπως είπε  η Επίτροπος Σίμσον πλέον η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, χάρη στις γεμάτες αποθήκες και τις διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας.

Τόνισε ότι πλέον προμηθεύεται αέριο κυρίως από ΗΠΑ και Νορβηγία καθώς και ότι αναμένεται ότι η Ρωσία θα προσέλθει για διαπραγματεύσεις στο τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά την απώλεια σε τέλη διέλευσης για την Ουκρανία, η Επίτροπος τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο να αντισταθμιστεί από την αντίστροφη χρήση των αγωγών και την αξιοποίηση των μεγάλων αποθηκών αερίου της χώρας.

Απόφαση για σύσταση περαιτέρω μείωσης του φυσικού αερίου κατά 15%

Τα κράτη μέλη χθες κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία  να συνεχίσουν να μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου 2025, κατά τουλάχιστον 15 % σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου την περίοδο από 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2022.

Η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική αλλά έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Συνιστά επίσης τη διατήρηση άλλων υφιστάμενων μέτρων στο πλαίσιο του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης, όπως η παρακολούθηση και η αναφορά της μείωσης της ζήτησης αερίου ανά τομέα και η ενημέρωση της Επιτροπής σε περίπτωση έγκρισης νέων μέτρων.

Η υποχρεωτική μείωση τη χρήσης φυσικού αερίου υιοθετήθηκε ως μέσο έκτακτης ανάγκης το 2022, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του 2023, παρατάθηκε έως το τέλος Μαρτίου 2024, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της ασφάλειας εφοδιασμού και να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου κατά  18% από τον Αύγουστο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Αν και η ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί, απαιτείται συνεχής μείωση της ζήτησης για να εξασφαλιστεί επαρκής αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα γι αυτό και τα κράτη μέλη αποφάσισαν να συνεχιστεί η προσπάθεια για μείωση του φυσικού αερίου ακόμη 15% στους επόμενους 12 μήνες.

Σχετικά με τη μείωση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, η Επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι το ρωσικό αέριο έχει μειωθεί κατά 71% από το 2021. Οι εισαγωγές από τους ρωσικούς αγωγούς κάλυπταν το 45% των ευρωπαϊκών αναγκών το 2021, το 24% το 2022 και το 15% το 2023.

Σήμερα, το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μια σύσταση να συνεχιστεί η συντονισμένη μείωση της ζήτησης

Ασφάλεια εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα

Σήμερα  οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν πληρότητα 62% και εκτιμάται ότι θα είναι στο 45-50% στις αρχές της περιόδου νέων αγορών.

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες είναι «η δέσμευσή μας να παραμείνουμε προετοιμασμένοι έναντι οποιασδήποτε διακοπής του εφοδιασμού και να εγγυηθούμε έναν ασφαλή χειμώνα για τους πολίτες και τις βιομηχανίες μας», τόνισε η Tinne Van der Straeten, Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου.

Τονίστηκε ότι η κατάσταση του εφοδιασμού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2022 και αυτό κατέστη δυνατό χάρη, μεταξύ άλλων, στα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου που έλαβαν τα κράτη μέλη βάσει του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης αερίου.

Διαβάστε επίσης:

PeopleCert: Στόχος για το 2024 η βελτίωση όλων των δεικτών της εταιρείας

ΟΠΑΠ: Γιατί θα δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια

Πράσινο τιμολόγιο: Φθηνότερη η ΕΛΙΝ με 8 λεπτά/κιλοβατώρα – Δείτε τις τιμές όλων των εταιρειών