array(0) {
}
        
    
Menu
0.94%
Τζίρος: 74.73 εκατ.

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο

            
The Wiseman
Wiseman

Τι θα κάνουν οι Ελληνάρες με την Πειραιώς, η απόλυτη επιβεβαίωση του wiseman με την τιμή, η λάμψη του Olympia Group, η επιστροφή του Χατζηδάκη και οι μπηχτές Ταχιάου για την ΑΒΑΞ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 04.03.2024
To θρίλερ της Πειραιώς, ο Στουρνάρας και ο Χατζηδάκης, πού θα ανοίξει σήμερα η μετοχή, οι αλλαγές του Σκυλακάκη, οι business του Τάνες, το νέο σπίτι του ΔΔ, η νέα στήλη του mononews.gr και μια kitsch πρόσκληση
ΕΠΟΜΕΝΟ • 06.03.2024
Ο Ξηρουχάκης, ο Ιταλός και το παρασκήνιο με τα 4 ευρώ της Πειραιώς, ο πόλεμος CITI-EUROBANK για τον ΟΤΕ, οι περιπέτειες Κούστα στη Βουλγαρία, τι συμβαίνει με τις κλήσεις των δήμων και τα γενέθλια του Τσάκου (φωτό)

Τράπεζα Πειραιώς: Τι θα κάνει ο Ελληνάρας

Αγαπητοί αναγνώστες, χθες ο Wiseman σας τόνισε ότι η τιμή της μετοχής της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 θα υπερβεί με δύναμη τα 4,10 ευρώ και θα «δει» τα 4,20 ευρώ.

Και πράγματι.

Η μετοχή έκλεισε στα 4,218 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 5,610 εκατ. χαρτιά.

Άρα σε αυτό δεν πρέπει να έχετε παράπονο.

Ο Wiseman σας λέει με ακρίβεια πώς θα κινηθούν οι μετοχές 24 ώρες πριν.

Ξέρατε ακριβώς από τις 00:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας πώς θα κινηθεί η μετοχή της Πειραιώς.

Τώρα το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Ελληνάρες ιδιώτες επενδυτές.

Θα εγγραφούν στο placement ή όχι;

Όπως σας γράψαμε χθες το απόγευμα οι ξένοι θεσμικοί έχουν δώσει μέση τιμή 3,85 ευρώ ανά μετοχή.

Αρά λογικά το placement θα κλείσει στα 3,85 με 3,92 ευρώ.

Χθες στο ταμπλό η τιμή της μετοχής της Πειραιώς έκανε χαμηλά τα 4,08 ευρώ και υψηλά τα 4,22 ευρώ.

Άρα λογικά ο Ελληνάρας επενδυτής θα αναρωτηθεί: «Αφού τη Δευτέρα έκανε 4,08 ευρώ η μετοχή, γιατί δεν αγόρασα και περιμένω να μπω στο placement για 10-15 σεντς χαμηλότερα;».

Απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει.

Το θέμα είναι τι θα γίνει σήμερα με τη μετοχή.

Λογικά θα υπάρξει μια σταθεροποίηση, στα χθεσινά επίπεδα.

Πρακτικά,  το πρωί της Τέταρτης πρέπει να ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις, από όλους τους Έλληνες.

 

Οι «δεσμώτες» της Πειραιώς στο ΤΧΣ

To placement της Πειραιώς απασχολεί την αγορά και θα συνεχίσει να το κάνει και τις επόμενες ημέρες.

Κι απ’ ότι μαθαίνει ο Wiseman, η απόφαση επί των σημαντικών θεμάτων που ήταν σε εκκρεμότητα, όπως το ποσοστό διάθεσης και το εύρος τιμής διάθεσης της μετοχής, απασχόλησε σφόδρα και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τα μέλη του ΔΣ ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Κυριακής στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 4:30 τα ξημερώματα προκειμένου να είναι όλα σωστά προτού ανοίξει η αγορά.

Όμως, δεν έφυγαν από το κτήριο του Ταμείου, καθώς μια νέα συνεδρίαση ξεκίνησε στις 8:30 το πρωί, δύο ώρες προτού ανοίξει το Χ.Α. και 1,5 ώρα πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Η… ολονυκτία του διοικητικού συμβουλίου, όπως μαθαίνουμε, είχε πολλή συζήτηση, ποτά, τσιγάρα και φαγητό στο πόδι, ενώ κάποιοι ξέκλεψαν λίγο ύπνο σε κάποιον από τους καναπέδες.

Το… μαρτύριο του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν είχε «κλειδώσει» η υψηλή ζήτηση και όλα έβαιναν καλώς.

Τότε… άνοιξαν οι πόρτες και απελευθερώθηκαν οι «δεσμώτες» της Πειραιώς. Οι οποίοι και πήγαν σπίτι τους για ένα μπάνιο και ύπνο, αφού και οι επόμενες δύο ημέρες έχουν δουλειά, αν και όχι και τόσο σασπένς.

 

Olympia Group: Σοβαρή και αποφασιστική

Αγαπητοί αναγνώστες, χθες στο χρηματιστήριο ο όμιλος της Olympia απέδειξε δίχως άλλο ότι είναι από τις σοβαρότερες εταιρίες στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εξαγοράς του 53,73% των μέτοχων της εισηγμένης ENTERSOFT και με δεδομένο ότι θα γίνει δημόσια πρόταση, έβαλε αμέσως στο ταμπλό να αγοράσει από το ευρύ επενδυτικό κοινό 1,9 εκατ. μετοχές στα 8 ευρώ.

Δηλαδή στην τιμή που θα γίνει η δημόσια πρόταση.

Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι ιδιαίτερα τυχερή, που επανέρχονται στο χρηματιστήριο τέτοια σχήματα από πλευράς μεγέθους και σοβαρότητας.

Ο όμιλος Olympia απέδειξε ότι έχει μέτοχους που είναι συνεπείς ταχύτατοι και αποφασιστικοί.

Και η ελληνική αγορά χρειάζεται τέτοιους επιχειρηματίες, όπως ο Πάνος Γερμανός.

Ο ίδιος έχει αποδείξει στην πολύχρονη καριέρα του ότι εργάζεται σκληρά, μεθοδικά και κυρίως αποτελεσματικά.

 

Η «έκρηξη» στα… χαρτιά της πληροφορικής

«Ούριος άνεμος» φύσηξε για τις μετοχές πληροφορικής κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, στον απόηχο της ανακοίνωσης για το deal μεταξύ Olympia Group του Πάνου Γερμανού και της Entersoft.

Η μετοχή της Εntersoft ΕΝΤΕΡ 0% 8,01 έκλεισε στα 8,00 ευρώ με κέρδη 6,38% και 2,5 εκατ. κομμάτια να αλλάζουν χέρια.

Η μετοχή της Profile ΠΡΟΦ 0,59% 5,08 είδε αύξηση 6,21% και έκλεισε στα 4,62 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 113,5 εκατ. ευρώ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η Real Consulting REALCONS -100,00% η οποία εκτοξεύτηκε κατά 7,29% στα 3,68 ευρώ αλλά και η Epsilon Net ΕΠΣΙΛ 0% 12,00 η οποία έκλεισε με άνοδο 2,54% στα 10,5 ευρώ.

Άνοδο είδε η μετοχή της Quest ΚΟΥΕΣ 0,56% 5,34 η οποία έκλεισε στα 5,7 ευρώ με μια αύξηση 1,58% ενώ μικρότερη κίνηση είδε η Performance ΠΕΡΦ 0,72% 6,97 που έκλεισε στο +0,74% στα 5,47 ευρώ.

Είναι γεγονός ότι το κλίμα στον κλάδο του software αλλάζει.

Οι επενδύσεις των εταιρειών αφορούν στην ψηφιοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσα και από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, με έργα που επικεντρώνονται στην κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ βοηθάνε και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως η προμήθεια με POS σε σχεδόν 35 κλάδους της οικονομίας.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό, οι μεγαλύτεροι όμιλοι πληροφορικής έχουν προχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια και σε εξαγορές εταιρειών που να έχουν τα χαρακτηριστικά για καλύψουν τα έργα λογισμικού, ενισχύοντας τη θέση τους σε κάθετες αγορές.

 

Δεν αφήνει ούτε μια μέρα χαμένη ο Κωστής…

Μετά το έκτακτο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επιστρέφει στα καθήκοντά του.

Χθες το πρωί μίλησε σε εκδήλωση για την παρουσίαση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών», που διοργανώσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος η Επιστημονική Ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.

Στη συνέχεια πήγε για λίγες ώρες στο γραφείο του στην οδό Νίκης, για μια σύσκεψη συντονισμού, με όλη την ηγεσία του Υπουργείου και στενούς του συνεργάτες, προκειμένου στη συνέχεια να συνεχίσει την ανάρρωσή του.

Η επιστροφή του στο Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει κανονικά από σήμερα, που θα επανέλθει κανονικά στα καθήκοντά του, καθώς πρέπει να τρέξει τόσο το νέο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο), τις διαδικασίες για το μεγάλο στοίχημα της διασύνδεσης με τα POS, αλλά και να προετοιμάσει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία και την επικείμενη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, μεθαύριο Πέμπτη, για τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, καθώς και τις εκτιμήσεις για το σύνολο του προηγούμενου έτους για να φανεί αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, στο 2,4%.

 

Οι μπηχτές του Ταχιάου για την ΑΒΑΞ και οι ασκήσεις ψυχραιμίας

Τον όμιλο ΑΒΑΞ προ των ευθυνών του για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Γραμμής 4, έφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής αυτοψίας της ηγεσίας στα εργοτάξια Κατεχάκη και Βεΐκου.

Ο Νίκος Ταχιάος πέρασε κάθε τεστ… ψυχραιμίας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Κωνσταντίνο Μιτζάλη, καθώς ανέφερε ότι «κρατάμε τη διαβεβαίωση της αναδόχου κοινοπραξίας ότι παραμένει δεσμευμένη στο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί το έργο».

Δηλαδή το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2029.

Απέφυγε, επομένως, να ανεβάσει τους τόνους όπως έχει κάνει αρκετές φορές από το βήμα της Βουλής και συνεδρίων στα οποία έχει αναφέρει ότι ο ΑΒΑΞ έχει λάβει 57,7 εκατ. ευρώ ως πριμ έγκαιρης υλοποίησης και κληθεί να το επιστρέψει αν καθυστερήσει να παραδώσει το έργο.

Βέβαια, θα είχε κάθε δίκιο να το κάνει, καθώς οι άνθρωποι της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom παρόντος του διευθύνοντα συμβούλου της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνου Μιτζάλη, παραδέχθηκαν τη σημαντική καθυστέρηση στην παραλαβή, τη συναρμολόγηση και τη θέση σε λειτουργία των δύο μετροποντίκων.

Για να γίνω πιο σαφής, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η «Αθηνά», που ήταν ο Μετροπόντικας στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, έχει σκάψει μόλις 800 μέτρα, ενώ η «Νίκη» που είναι το ΤΒΜ της Βεΐκου συναρμολογήθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα και ξεκινά τη διάνοιξη της σήραγγας.

Να σας θυμίσω ότι το χρονοδιάγραμμα και των δύο μηχανημάτων έχει μείνει αρκετά πίσω καθώς ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης πριν από περίπου δύο χρόνια είχε επισημάνει, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη, ότι τα δύο μηχανήματα θα είχαν συναρμολογηθεί στο Α΄ Τρίμηνο του 2023.

Αντ’ αυτού ο πρώτος ξεκίνησε να σκάβει στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ενώ ο δεύτερος ακόμα προετοιμάζει το έδαφος ώστε να ξεκινήσει το κυρίως έργο.

 

Η Θεσσαλία, οι Ολλανδοί και ο Δημητριάδης

Σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημαντική σύσκεψη με τους Ολλανδούς της εταιρείας HVA Ιnternational, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Η στήλη μαθαίνει ότι το master plan θα περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις για πολύπλοκα και δαπανηρά έργα, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να γίνουν για να προστατευτεί η Θεσσαλία από καιρικά φαινόμενα τύπου «Ντάνιελ».

Νέα φράγματα, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και ειδικός σχεδιασμός για τη λίμνη Κάρλα.

Πολλά τα λεφτά, ίσως και πάνω από 700 εκατ. ευρώ για όλα αυτά τα έργα.

Η HVA δεν είναι τυχαία εταιρεία αφού ιδρύθηκε το 1879 και είναι παγκόσμια γεωργική εταιρεία και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων (υπο)τροπικών γεωργικών έργων.

Η τεχνογνωσία των Ολλανδών αφορά στη διαχείριση του νερού κι έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για τη διαχείριση πλημμυρών και πολύπλοκων αρδευτικών έργων.

Απλά ο wiseman να θυμίσει ότι ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ήταν στο παρελθόν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της HVA.

 

Νέα παράταση για έργα 694 εκατ. ευρώ

Στο περίμενε παραμένουν δύο σημαντικά οδικά ΣΔΙΤ της βόρειας Ελλάδας, καθώς οι κατασκευαστές ζητούν και άλλο χρόνο για να προετοιμάσουν τις προσφορές τους με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα να αποδέχεται το αίτημα τους και να τους δίνει περιθώριο έως τις 20 Μαρτίου.

Πρόκειται για τα ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη συνολικής αξίας περίπου 694 εκατ. ευρώ, τα οποία προκηρύχθηκαν τον Αύγουστο του 2022 και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων.

Για να γίνω πιο σαφής τα τέσσερα ενδιαφερόμενα σχήματα είναι οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68  ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 και Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 που δοκιμάζουν ο καθένας ξεχωριστά τις ίδιες δυνάμεις του, ενώ ο Όμιλος Mytilineos έχει συμμαχήσει με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις του Ομίλου Ελλάκτωρ, όπως είχε κάνει και για την παραχώρηση Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ.

Το πιο ακριβό εκ των δύο έργων είναι το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, καθώς η αξία του έχει εκτιμηθεί στα 445 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται παράταση για τον εν λόγω άξονα, καθώς πρόκειται για την τρίτη διαδοχική απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης που αναρτήθηκε χθες και μέσω αυτή δίνεται παράταση έως τις 20 Μαρτίου ο λόγος είναι ότι δύο από τα τέσσερα σχήματα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν τον φάκελο συμμετοχής στον ανταγωνιστικό διάλογο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα καθοριστεί το τελικό τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου.

Όσον αφορά το Δράμα-Αμφίπολη, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 275 εκατ. ευρώ και είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Σταϊκούρας δίνει το «πράσινο φως» για παράταση με τα τέσσερα σχήματα να μπορούν να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους έως τις 19 Μαρτίου.

 

Η ενεργειακή απειλή, η Ελλάδα, η Σδούκου και ο Groucho Marx…

Διαβάσατε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του mononews.gr ότι «επί ξυρού ακμής» βρίσκεται η ενεργειακή ισορροπία της ΕΕ (άρα και της Ελλάδας, παρόλο που η χώρα μας έχει εναλλακτικές πηγές εκτός του ρωσικού αερίου) από τον ερχόμενο Δεκέμβριο με κίνδυνο αναζωπύρωσης της βαθιάς ενεργειακής κρίσης του 2022.

Θυμίζω ότι το 2019, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κίεβο και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία ασφαλούς διέλευσης του ρωσικού αερίου προς τη Δύση, η οποία εκπνέει στο τέλος του 2024.

Για τον λόγο αυτό, η Ρωσία συνέχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο σε χώρες της ΕΕ παρά τον πόλεμο.

Οι Ουκρανοί τώρα προειδοποιούν πως δεν θα ανανεώσουν τη συμφωνία και δεν θα επιτρέπουν τη διέλευση ρωσικού αερίου.

Απειλούν μάλιστα ότι από τον Ιανουάριο του 2025 θα υπονομεύσουν τους αγωγούς που περνούν από το έδαφός τους προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.

Η απειλή του Ζελένσκι έχει προκαλέσει πανικό στις Βρυξέλλες.

Πώς αντιδρά η Αθήνα σε αυτή την απειλή;

«Κάθε πρόβλημα είναι και μία ευκαιρία» έλεγε ο Άγγλος συγγραφέας & κριτικός G. K. Chesterton (1874–1936) αν και ορισμένοι αποδίδουν τη φράση αυτή και στον Κινέζο φιλόσοφο Κομφούκιο (551 π.Χ. – 479 π.Χ.).

Η ελληνική απάντηση συνεπώς είναι να γίνει η χώρα μας εξαγωγική δύναμη στο αέριο: η αύξηση της δυναμικότητας του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP και του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού IGB, δυο υποδομών-κλειδί για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εξαγωγής μη ρωσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πλέον αδήριτη ανάγκη.

Αυτό το επιβεβαίωσε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κρίσιμη συνεισφορά της χώρας μας στην ευρωπαϊκή απεξάρτηση ως χώρα διέλευσης του ΤΑP, μέσω του οποίου μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη είναι βασικός άξονας πολιτικής.

Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του IGB και των υποδομών του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, στην επίτευξη της ενεργειακής απεξάρτησης της περιοχής από την Ρωσία, στο πλαίσιο των στόχων του RePowerEU.

Με τις ελληνικές πρωτοβουλίες η χώρα μας θα μπορεί να κάνει εξαγωγή από το 2025 και μετά,  περίπου 8,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο προς τους  βόρειους γείτονές μας, υλοποιώντας τον Κάθετο Διαδρόμο Φυσικού Αερίου.

Μάλιστα μετά τη συμφωνία για επέκτασή του με την ένταξη σε αυτόν της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, που υπεγράφη στο πλαίσιο της πρόσφατης Υπουργικής Συνόδου του CESEC (πρωτοβουλία διασύνδεσης Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), που έγινε στην Αθήνα η «εξαγωγική Ελλάδα» γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα.

Όλα αυτά χρειάζονται μεθοδικό σχεδιασμό και ακριβέστατη υλοποίηση διότι να δεν γίνουν τελικά, τότε θα θυμόμαστε την ιστορική ρήση του μέγιστου Αμερικανού κωμικού Groucho Marx (1890-1977) ότι «Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις»…

 

Η «μάχη της Κρήτης» του Μαντωνανάκη συνεχίζεται

Ατέρμονη είναι κατά τα φαινόμενα η διαμάχη του Παντελή Μαντωνανάκη με τις τράπεζες και το δημόσιο, ενώ ο πλειστηριασμός των δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη κρέμεται «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από το κεφάλι του Κρητικού.

Το σφυρί ακυρώθηκε μεν, αλλά η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή, αν στο μεταξύ ο Μαντωνανάκης δεν κερδίσει κι άλλες δίκες.

Πάντως, ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να βρεθεί μπλεγμένος σε αυτή την αντιδικία, αφού ούτε ένας υποψήφιος δεν εμφανίστηκε να πληρώσει την προκαταβολή των 90 εκατομμυρίων μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, οπότε έληγε η διορία.

Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις με το δημόσιο για τα 700 εκατ. που επιδικάστηκαν φέρεται να έχουν παγώσει.

Είναι πολλά τα λεφτά για την Ελευθεροτυπία

Έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή πληροφορία ότι η Alter Ego Media του Βαγγέλη Μαρινάκη πλειοδότησε στον πλειστηριασμό για τα εμπορικά σήματα «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «enet.gr», του άλλοτε κραταιού εκδοτικού ομίλου Τεγόπουλου.

Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε, ωστόσο, το τίμημα των 8,1 εκατ. ευρώ που φέρεται να πωλήθηκαν τα σήματα αυτά, αφού η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 378.666,64 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Ναυτεμπορικής, Δημήτρης Μελισσανίδης, κατέθεσε προσφορά 7,7 εκατ. ευρώ ενώ υπήρξε κι ένα άγνωστο fund που πήρε μέρος στη διαδικασία.

Φαίνεται ότι ο χώρος των εκδόσεων έχει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελευθεροτυπία έκλεισε οριστικά πριν από 10 χρόνια.

Όμως, όπως πληροφορούμαστε, ο επιτυχημένος και στα Media, κ. Μαρινάκης είναι σίγουρο ότι έχει σκοπό να αξιοποιήσει το brand, ενόψει και της ενδεχόμενης εισόδου της Alter Ego στο Χρηματιστήριο.

 

Διώρυγα Gas: Oρίστηκε η διαδρομή του αγωγού… εν αναμονή της χρηματοδότησης

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση που ορίζει τη διαδρομή και εγκατάσταση του χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου της ΔΙΩΡΥΓΑ GAS Α.Ε. στη θέση Σουσάκι Π.Ε. Κορινθίας».

Ειδικότερα όρισε τη διαδρομή και εγκατάσταση του χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στη θέση Σουσάκι του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της εταιρείας ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E.», ήτοι στο τμήμα από την Παραλία στη θέση Σουσάκι μέχρι το Νέο Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό για τη σύνδεση του νέου ΑΣΦΑ με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και λόγω ότι ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης διέρχεται εντός των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε, καθώς και της εγγύτητας της όδευσης του με τον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης της εταιρείας ΔΕΣΦΑ Α.Ε., σημειώνει η απόφαση, απαιτείται η εκπόνηση μελετών αλληλεπίδρασης του αγωγού της εταιρείας ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E. και των ανωτέρω εγκαταστάσεων.

Η απόφαση αυτή αν και απαραίτητη για να προχωρήσει η επένδυση της Μότορ Οιλ για τη Διώρυγα GAS, δεν είναι αυτό που αναμένει η διοίκηση του ομίλου για να λάβει την επενδυτική απόφαση για να προχωρήσει την επένδυση.

Αυτό που περιμένει είναι το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση μια απόφαση που αναμένεται το επόμενο διάστημα…

 

H Novartis, o Τσίπρας και το… παραϋπουργείο στο Μαξίμου

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται» και η λαϊκή θυμοσοφία το έχει μετατρέψει σε: «Άμα πέσει το κλαρί, καθένας το κλαρίζει».

Όπως και να ‘χει ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του για τους ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis και των τηλεφωνικών υποκλοπών, άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου».

Και να μου το θυμηθείτε: Θα μάθουμε πολλά για την τραγική εκείνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ειδικά τώρα που το κόμμα της ΠΦΣ (ή Πρώτης Φοράς Αριστερά), βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.

Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχαν παραγραφές πολιτικών ευθυνών θα έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια, αν ισχύουν όλα όσα είπε χθες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, κατήγγειλε ότι την εποχή του σκανδάλου της Novartis είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ένα… παραϋπουργείο Δικαιοσύνης με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται σαφώς για μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι μόλις διαβιβάστηκε ο φάκελος στο γραφείο του και είδε τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται σε αυτόν, προκειμένου να τον διαβιβάσει στη Βουλή, έπαθε σκοτοδίνη.

«Είδα ανθρώπους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να είχαν καμία ευθύνη».

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν βγάζουν μιλιά ενώ οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι κ. Παπαγγελόπουλος, Πολάκης, Τζανακόπουλος, η κ. Τουλουπάκη κ.λ.π. δεν έχουν βγει να υπερασπιστούν το έργο τους εκείνη την περίοδο.

Αλλά σιγά μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη οι άμεσα θιγόμενοι.

Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος, μαθαίνουμε ότι δεν θα τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί…

 

Το life style του Κασσελάκη και του Τάιλερ

Για να μη φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά θα σας αποκαλύψω το επικοινωνιακό σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη.

Δεν ξέρω αν έχει προσλάβει επικοινωνιολόγο ή κάνει ο ίδιος το management του εαυτού του, αλλά η απόφαση που πήρε είναι να εντείνει τις life style παρεμβάσεις του.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο σύζυγός του, Τάιλερ, θα τους δούμε οσονούπω να δίνουν συνέντευξη σε life style έντυπο.

Μετά τον Λιάγκα βάζουν πλώρη και για άλλα πιο glamorous μέσα.

Κάποιος του είπε του Στέφανου ότι κερδίζει πόντους με την παρουσίαση της προσωπικής του ζωής, τον γάμο που θα κάνει το καλοκαίρι στην Κρήτη, τη σκυλίτσα Φάρλι και τη νέα συζυγική φωλιά του αξίας 1,8 εκατ. ευρώ στο Κολωνάκι, και αποφάσισε να «πουλήσει» τα πάντα στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές.

Όμως, όπως έλεγαν στη στήλη οι άσπονδοι εχθροί του εντός του κόμματος, που έκαναν ανακωχή μέχρι τον Ιούνιο: «Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν ο Κασσελάκης πράττει ορθώς.

Διότι με ποσοστό κάτω από 12%… θα φύγει νύχτα ή θα φύγουμε εμείς μέρα μεσημέρι».

 

Ο έγκλειστος τρομοκράτης και μια «ορφανή» βόμβα

Για τη σύλληψη ομάδας τουλάχιστον 6 ατόμων που έβαζε βόμβες κατά παραγγελία με τον αρχηγό μάλιστα να βρίσκεται μέσα στις φυλακές και να δίνει εντολές, τα έχετε μάθει.

Μεγάλη η επιτυχία της Αστυνομίας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αυτό που δεν ξέρετε και σας αποκαλύπτει ο Wiseman είναι ότι ο αρχηγός της ομάδας που τρομοκρατούσε πολίτες με βόμβες, είναι τρόφιμος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού και τα αρχικά του είναι Τ.Φ.

Οι αρχές έχουν καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τα άλλα μέλη της οργάνωσης, στους οποίους ο αρχηγός δίνει διευθύνσεις και ονόματα για να πάνε να βάλουν τις βόμβες.

Πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι ήταν στόχοι των «συμβολαίων» του εν λόγω έγκλειστου τρομοκράτη για τον οποίο μαθαίνουμε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον χαρακτήριζαν «ιδιαίτερα κακό παιδί» και «σκληρό αντιεξουσιαστή».

Όχι δηλαδή κανένας… ιδεολόγος που ήθελε να βάζει βόμβες για πολιτικούς λόγους, αλλά ένας τύπος χειρότερος κι από τους πιο σκληρούς ποινικούς.

Η στήλη αποκαλύπτει και μια «ορφανή» μέχρι πρότινος επίθεση με χειροβομβίδα που δεν έσκασε λόγω αστοχίας υλικού.

Το νέο της υπόθεσης είναι ότι η βόμβα είχε στόχο την πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία μένει στο Παλαιό Ψυχικό.

Μόνο που ο βομβιστής που πήρε εντολή από τον έγκλειστο στο Δομοκό, να τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, τον έβαλε σε πολυκατοικία του παράλληλου δρόμου από αυτόν που μένει η κ. Νικολάου, και στον ίδιο αριθμό.

Ευτυχώς δηλαδή αποδείχθηκε ερασιτέχνης…

 

Γιατί ανησυχούν στο Μαξίμου

Να πάμε στα βαριά πολιτικά και στα τεκταινόμενα στη Βουλή, η οποία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ζήσει αρκετές έντονες στιγμές.

Ο λόγος;

Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, που περιέχει και τα άρθρα για τη λειτουργία Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

Όπως μαθαίνουμε, την Παρασκευή θα πάει στη Βουλή και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός θέλοντας να δώσει το στίγμα της μεταρρύθμισης που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης.

Και να σας πληροφορήσω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν καθόλου για την ψηφοφορία.

«Μπετόν» θα είναι οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης είναι να «ξεγυμνώσει» τα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, που θα καταψηφίσουν.

Αυτό που ανησυχεί το Μαξίμου, και το έλεγαν χθες στη Βουλή αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές, είναι οι ενστάσεις που θα κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τα ασφαλιστικά μέτρα.

Αν και ο κ. Πιερρακάκης εμφανίζεται καθ’ όλα έτοιμος να στηρίξει τη μεταρρύθμιση που φέρει τη σφραγίδα του, οι φόβοι έχουν να κάνουν με το χρονικό διάστημα που μπορεί να «μπλοκάρει» μια μαζική προσφυγή στο ΣτΕ.

«Έως και δύο χρόνια», λένε καλά γνωρίζοντες.

 

H Μενδώνη… τραγουδάει ελληνικά

Πολλοί λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, μετά το σκάνδαλο και την κατάρρευση της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ, συνεχίζουν να μοιράζονται, αλλά όχι όπως παλιά.

Στην κορυφή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων αυτών και της πληρωμής ποσών στους δημιουργούς βρίσκεται η εταιρεία «Αυτοδιαχείριση», υπάρχει και η ΕΝΕΔ.

Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι στα καλά χρόνια της ΑΕΠΙ μοιράζονταν περί τα… 80 με 100 εκατ. ευρώ ενώ τώρα συνολικά γύρω στα 25 με 30 εκατ. κάθε χρόνο.

Όπως μαθαίνει η στήλη, γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Πολιτισμού και την Αυτοδιαχείριση για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων προκειμένου να συλλέγονται και να μοιράζονται περισσότερα χρήματα στους μουσικούς δημιουργούς.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επιχειρεί να ενισχύσει το ελληνόφωνο τραγούδι, άρα και να αυξήσει τα έσοδα των δημιουργών.

Έτσι, σε νομοσχέδιο που ετοίμασε προβλέπεται η ποσόστωση 45% του ελληνόφωνου τραγουδιού ή ελληνικής ορχηστρικής μουσικής, στην περίπτωση που ο ξενοδόχος ή ο ιδιοκτήτης π.χ. ενός τουριστικού καταλύματος θελήσει να βάλει μουσική στους χώρους αναμονής και στους ανελκυστήρες.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες, πάντως, είδαν την πρωτοβουλία αυτή με ικανοποίηση.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα
Γεωργαντζής (Quest): Με τα λεφτά της GLS ολοκληρώνεται το deal για Μπενρουμπή
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Κράτος είμαστε, έχουμε πολλές επιλογές φορολόγησης- Εκτός αν απορροφήσουν τις αυξήσεις
Καύσιμα στη Fitch αναζητά η αγορά – Ποια θα είναι η «ετυμηγορία» του διεθνούς οίκου
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»
Αντάνι: Ο μεγιστάνας που κάθε σκάνδαλο του κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια – Οι διασυνδέσεις με τον Μόντι και ο ρόλος του Τραμπ
Τουρισμός: Ποιοι μοιράζονται τα 237 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης