Γιατί άραγε οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν χαμηλές την φετινή χρονιά, παρά τις πολλές προσδοκίες αύξησης;

Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η άνοδος του «εμπορίου επαναφοράς», ήταν μια τάση που επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Πώς θα είχε η κατάσταση: Η παγκόσμια οικονομία τελικά θα βελτιωνόταν, ο πληθωρισμός θα ήταν σταθερός και οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξάνονταν καθώς θα υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενώ κάποια χαρακτηριστικά από τα παραπάνω εν μέρει ισχύουν, κάποια άλλα έχουν αντιστραφεί, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων των ομολόγων. Μετά τις σημερινές αναταραχές, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ διαμορφώνονται σήμερα γύρω στο 2,21%, κάτω από το σημείο εκκίνησης του έτους.

Τι συνέβη με την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων και την αύξηση των επιτοκίων;

Η ανάπτυξη δεν έχει έρθει ακόμα

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν ένα ακόμα απογοητευτικό τρίμηνο για την οικονομία των ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει. Ναι, η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή και οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις αισιοδοξούν. Ωστόσο, εκτός της αγοράς εργασίας, η πραγματική οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Οι προσαρμοσμένες λιανικές πωλήσεις αυξάνονται περίπου σε ποσοστό 4,5% σε ετήσια βάση, σε σχέση με το μέσο όρο μετά την κρίση. Ενώ η επενδυτική δραστηριότητα βελτιώθηκε το πρώτο τρίμηνο και η βιομηχανία αρχίζει να ανακάμπτει, η βιομηχανική παραγωγή παραμένει «σιωπηρή». Τέλος, τα οικονομικά στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες. Ο Δείκτης Οικονομικής Έκπληξης της αμερικανικής Citigroup -ο οποίος μετρά τον τρόπο σύγκρισης των πραγματικών οικονομικών στοιχείων με τις προσδοκίες- επανέρχεται σε αρνητικό έδαφος και στο χειρότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο (δείτε το διάγραμμα):

chart-economic-surprise-v2

Οι αποδόσεις παραμένουν χαμηλές σχεδόν παντού

Ενώ οι Αμερικανοί επενδυτές, ιδιαίτερα εκείνοι που εξαρτώνται από το σταθερό εισόδημα, «θρηνούν» την έλλειψη αποδόσεων, ουσιαστικά λυπούνται τους Ευρωπαίους και τους Ιάπωνες επενδυτές. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων εξακολουθούν να είναι κάτω από 0,50%, ενώ αντίστοιχα στην Ιαπωνία και στην Ελβετία τα ομόλογα αποδίδουν 0,03% και -0,09% αντίστοιχα. Με εξαίρεση την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια στον ανεπτυγμένο κόσμο. Για πολλούς ξένους επενδυτές, οι ΗΠΑ παραμένουν ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις, διατηρώντας υψηλές τις τιμές των ομολόγων και ασκώντας πιέσεις στις αποδόσεις.

Είναι πιθανό ακόμα ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν φέτος. Η Fed είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, ενώ η συνεχιζόμενη στενότητα που παρατηρείται στις αγορές εργασίας θα ωθήσει τους μισθούς σε υψηλότερα επίπεδα. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι προφανές ότι οι παράγοντες που ασκούν πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων -βραδύ ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), δημογραφικά στοιχεία και οι ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών- μπορούν να επιτρέψουν μια απότομη αύξηση των επιτοκίων. Κάνοντας μια ανασκόπηση στο 2017, ίσως να είναι άλλο ένα έτος κατά το οποίο οι αποδόσεις αψήφησαν τις προσδοκίες.

Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

Πηγή: TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr