ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το…διαχρονικό αυτό «καθήκον» φέτος είναι αρκετά απαιτητικό καθώς από την μια έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία πως η οικονομία πηγαίνοντας καλά θα διευρύνει το μέρισμα ανάπτυξης το οποίο θα επιστρέφει στην κοινωνία.
Από την άλλη η φετινή χρονιά είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομικές αποκλίσεις με δεδομένο πως η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών που θα κτίσουν φέτος επιχειρήματα για να επιταχυνθούν, το 2025, οι αναβαθμίσεις της οικονομίας.
Οι 7 σταθμοί
Στο δύσκολο δρόμο μέχρι την κάλπη του Ιουνίου η οικονομία θα περάσει επτά κρας τεστ κάθε ένα από τα οποία θα προσθέσει τη δική του διάσταση στο οικονομικό αφήγημα ενόψει Ευρωεκλογών:
- Η αποεπένδυση του ΤΧΣ. Η διάθεση του ποσοστού στην Πειραιώς θα συμπληρώσει σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση πως η οικονομία και ειδικά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επανέρχεται πλήρως στην κανονικότητα μετά από μια πολυετή κρίση.
- Η επόμενη κοινοπρακτική έκδοση του δημοσίου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο είναι πιθανόν να γίνει και μια ακόμη ομολογιακή έκδοση από το δημόσιο, η οποία θα μπορούσε να προκύψει ανά πάσα στιγμή μόλις κριθεί πως ανοίγει παράθυρο στην αγορά. Με τη νέα έκδοση θα καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου δανειακού προγράμματος το οποίο προβλέπει συνολικό δανεισμό 10 – 12 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί περίπου το 40%.
- Το αίτημα για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο και αφού θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα. Η τέταρτη δόση είναι 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. επιχορηγήσεις και τα 2,3 δισ. δάνεια. Πέραν του πραγματικού ζητούμενου που είναι να μπουν λεφτά στην οικονομία έχει ιδιαίτερη σημασία η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει, συγκριτικά με άλλες χώρες, προβάδισμα παρά το ότι η απορρόφηση των πόρων δεν είναι εύκολη ειδικά στη φάση αυτή που περνάμε στο σκληρό πυρήνα της υλοποίησης.
- Τα στοιχεία για το ΑΕΠ 2023 και το κλείσιμο του προϋπολογισμού. Στις 7 Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει πως διαμορφώθηκε το ΑΕΠ το 2023 με μεγάλο ζητούμενο να βγει ενισχυμένη η εικόνα της Ελλάδας ως μια οικονομία που υπεραποδίδει σταθερά έναντι της ευρωζώνης. Λίγο αργότερα στα μέσα Απριλίου αναμένεται η δημοσιοποίηση του δημοσιονομικού κλεισίματος του 2023 που όπως όλα δείχνουν θα έχει πάει καλύτερα από το στόχο διαμορφώνοντας ευνοϊκότερο περιβάλλον διαχείρισης και φέτος.
Θα έχει προηγηθεί στις 8 και 15 Μαρτίου αντιστοίχως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS και τη Moody’s. H DBRS ήδη την Τρίτη αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους στηρίζεται η τρέχουσα αξιολόγηση της ΒΒΒ με σταθερή προοπτική για την ελληνική οικονομία και κυρίαρχη αίσθηση είναι πως δεν αναμένονται εκπλήξεις. - Δύσκολα όμως εκτιμάται πως είναι τα πράγματα και στο μέτωπο της Moody’s που μας διατηρεί δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα αλλά αρκετοί στην αγορά θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο ο οίκος να κινηθεί το φθινόπωρο. Σε όλα τα σενάρια όμως το περιεχόμενο των εκθέσεων θα πιστοποιεί τη σταθερή πρόοδο που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, εδραιώνοντας τις αναβαθμίσεις που έχει ήδη κατακτήσει. Στις 19 Απριλίου αναμένεται μια κρίσιμη έκθεση – αξιολόγηση από την S&P και στα τέλη Μαίου από την Fitch.
- Τον Απρίλιο αναμένονται οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ενώ επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, οι εαρινές, αναμένονται τον ίδιο μήνα και από την Κομισιόν η οποία πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο των χειμερινών εκτιμήσεων προσγείωσε στο 2,3% την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη στη 2ετία 2024 – 2025.
- Εκτέλεση προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι τον Μάιο θα έχουν δείξει σε ένα σημαντικό βαθμό τη δυναμική για την επίτευξη των στόχων. Εκεί θα γίνει και μι αξιολόγηση για το εύρος πιθανών μέτρων φέτος, αν και τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% είναι πολύ φιλόδοξοι.
Διαβάστε επίσης:
ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία ετήσιων εντόκων την Τετάρτη – Διάθεση και σε φυσικά πρόσωπα
Πληθωρισμός: Αμετάβλητος στο 3,2% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Υποχώρησε στην Ευρωζώνη
Ειδική ομάδα για τον έλεγχο και τη φορολόγηση κρυπτονομισμάτων