Ποιος θυμάται το «Μικρό κόκκινο βιβλίο» του Μάο; Η ειρωνική απάντηση θα ήταν, ότι εδώ καλά –καλά δεν το θυμούνται στην Κίνα αλλά γεγονός είναι, ότι ιστορικά αποτελεί ένα εμβληματικό αντικείμενο του 20ού αιώνα.

Και ως τέτοιο μπορεί να δημοπρατηθεί και να πωληθεί για μερικές χιλιάδες δολάρια. Όπως το συγκεκριμένο, που διέθεσε ο οίκος δημοπρασιών R.R. Auction με έδρα τη Βοστώνη για 250.000 δολάρια, δεδομένου ότι έφερε την υπογραφή του Μάο Τσετούνγκ.

1

Πρόκειται για μια αγγλική πρώτη έκδοση σε άριστη κατάσταση με κόκκινο εξώφυλλο βινυλίου, ανάγλυφο τον τίτλο και ένα αστέρι. Όσο για την υπογραφή, ο πρόεδρος Μάο την είχε βάλει με μπλε στυλό στην προμετωπίδα του βιβλίου γύρω από το επίσημο πορτρέτο του, που γίνει το 1959, όταν ήταν 66 ετών. Η αφιέρωση αφορούσε τη σύζυγο του υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαριφούντιν Πιρζάντα, ο οποίος ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός, που είχε προσκληθεί από την κινεζική κυβέρνηση σε επίσημη διπλωματική επίσκεψη αμέσως μετά την κήρυξη της Πολιτιστικής Επανάστασης του 1966.

Ο Μάο Τσετούνγκ ενώ υπογράφει το βιβλίο, παρόντος του πακιστανού υπουργού Εξωτερικών και της συζύγου του, στις 25 Οκτωβρίου 1966
Ο Μάο Τσετούνγκ ενώ υπογράφει το βιβλίο, παρόντος του πακιστανού υπουργού Εξωτερικών και της συζύγου του, στις 25 Οκτωβρίου 1966

Υποχρεωτική ανάγνωση

Ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1935 και ιδρυτής, το 1949 της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την οποία κυβέρνησε ως το θάνατό του ο Μάο Τσετούνγκ είχε συγκεντρώσει μία σειρά από αποφθέγματα, προερχόμενα  από κείμενα και ομιλίες του σ’ αυτό το μικρό βιβλίο, προκειμένου –υποχρεωτικά- να διαβαστούν από όλους τους πολίτες της αχανούς χώρας του.

Συγκεκριμένα, το  βιβλίο, που ήταν μία παραγωγή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού περιέχει 267 αποφθέγματα σχετικά με το κομμουνιστικό κόμμα, τον πόλεμο, τον πατριωτισμό και τον ίδιο το Λαϊκό Στρατό, όλες δηλαδή τις ιδεολογικές θέσεις του Μάο, γνωστές ως Μαοϊσμός.

Η υπογραφή το Μάο δίπλα στο πορτρέτο του
Η υπογραφή το Μάο δίπλα στο πορτρέτο του

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1964 και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, ώστε κάθε πολίτης της Κίνας να έχει ένα αντίγραφό του χτίστηκαν εκατοντάδες νέα τυπογραφεία στη χώρα. Το μικρό σχήμα του εξάλλου, σε μέγεθος τσέπης συνέβαλε στη ραγδαία διάδοσή του. Κατά τη διάρκεια μάλιστα, της Πολιτιστικής Επανάστασης για να εδραιωθεί ο Κομμουνισμός στη χώρα –βυθίζοντάς την πάντως στο χάος – ήταν υποχρεωτική η ανάγνωσή του στα σχολεία και σε όλους τους χώρους εργασίας.

Το «Μικρό κόκκινο βιβλίο» έχει μεταφραστεί έκτοτε σε περισσότερες από 50 γλώσσες, προφανώς όμως, λίγα αντίτυπά του φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Μάο.

Διαβάστε επίσης:

Ντένη Θεοχαράκη: Έργα με έμπνευση το παλιό οικογενειακό εργοστάσιο

Φως… περισσότερο φως για τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Στον «άνδρα τον πολύτροπο» έκθεση-αφιέρωμα στον Γιάννη Κωστόπουλο στο Μουσείο Μπενάκη