Σε τροχιά εκκίνησης μπαίνει ο υποχρεωτικός πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΕΕ η διαδικασία του ελέγχου από τους καταρτισμένους μηχανικούς αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο και να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους και αφορά 20.000 κτίρια σε πρώτη  φάση.

1

Τα κτίρια στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά και τα πυροσβεστικά τμήματα. Πρόκειται για ένα έργο που «τρέχει» το υπουργείο πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής  και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας  (ΟΑΣΠ) και το ΤΕΕ και έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το δεσμευμένο ποσό να ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απογραφή των δημοσίων κτιρίων από τους δημόσιους φορείς συνεχίζεται από τον ΟΑΣΠ έως και τις 8 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ΟΑΣΠ έχει δημιουργήσει μία ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι μηχανικοί που εκπαιδεύονται από το ΤΕΕ θα συμπληρώνουν τη θέση του κτιρίου, φωτογραφίες και το αποτέλεσμα του ελέγχου και θα τα υποβάλλουν. Σχετικά με τον αριθμό των μηχανικών που θα ξεκινήσουν τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, αυτός ανέρχεται στις 5 χιλιάδες βάσει των αρχικών εκτιμήσεων αλλά αναμένεται να αυξηθεί καθώς πραγματοποιούνται διαρκώς σεμινάρια εκπαίδευσής τους από το ΤΕΕ σε όλη την Ελλάδα.

Ο εν λόγω έλεγχος, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, δε θα κρίνει την καταλληλότητα των δημόσιων κτιρίων αλλά θα εξετάζει τη στάθμη της αντισεισμικότητας τους. Πρόκειται για έναν ταχύ οπτικό έλεγχο και, εάν χρειαστεί, θα γίνεται και δευτεροβάθμιος, και στη συνέχεια θα εξετάζεται μέσω ειδικής μελέτης (τριτοβάθμιος έλεγχος) η ενίσχυση του κτιρίου.

Έχουν γίνει ελάχιστα βήματα από τη δεκαετία του 2000 – Οι κατηγορίες των κτιρίων

Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων είχε προαιρετικό χαρακτήρα και ξεκίνησε  το 2001, δηλαδή ύστερα από το φονικό σεισμό του 1999. Ωστόσο, δεν προχώρησε αρκετά, καθώς όπως είχε αναφέρει ο κ. Λέκκας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης για την κατάσταση των υποδομών της Ελλάδας που διοργάνωσε η «Διανέοσις», ο προσεισμικός έλεγχος είχε ολοκληρωθεί μόνο στο 20% των κτιρίων της χώρας. Βάσει αυτής τα δημόσια κτίρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρόκειται για τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί από το 1928 έως το 1959 και ακολουθούν αυτά που έχουν ανεγερθεί την περίοδο 1959-1985, και όσα κτίστηκαν έπειτα από το 1985 όταν είχε τεθεί σε εκδοθεί ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΣΠ:

  • Περίπου οι μισές κατασκευές (46%) της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959 – 1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959,
  • Περισσότερο από το ένα τρίτο (32%) κατασκευάστηκαν πριν το 1959 και εφαρμόζουν τον αντισεισμικό κανονισμό
  • Το 13% των κτιρίων έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του  νόμου 1984/85
  • Λιγότερο από ένα δέκατο (το 9%) έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό(2000).

Διαβάστε επίσης

Εκτός σχεδίου: Νέες καθυστερήσεις για τη ρύθμιση – Παραμένουν σε «ομηρία» χιλιάδες ιδιοκτήτες

ΑΒΑΞ: Επίσημα ανάδοχος σε οδικό έργο αξίας €310 εκατ.

Πόλεμος Σίψα-Σταϊκούρα για τα κριτήρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς για μεγάλα δημόσια έργα