Η Wood & Company και οι αναλυτές Bram Buring κα Iuliana Ciopraga εκτιμούν ότι οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ για το 2026 για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ μειοψηφιών ύψους 0,7-0,8 δισ. ευρώ είναι αξιόπιστες και αντανακλούν τις προβλέψεις τους.

«Σε αυτή τη βάση, διατηρούμε την αξιολόγηση buy για τη μετοχή της ΔΕΗ, με επικαιροποιημένη τιμή-στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 17,4 ευρώ ανά μετοχή και 46% περιθώριο ανόδου. Τα κέρδη, μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να υποστηριχθούν από πολλαπλούς παράγοντες, όπως: 1) την ανάκαμψη των εσόδων διανομής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, 2) την αποτελεσματική διαχείριση του εγχώριου ολοκληρωμένου περιθωρίου κέρδους της, με επίκεντρο την διατήρηση ισχυρών περιθωρίων λιανικής, σε ένα περιβάλλον μειωμένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τη διατήρηση των πελατών σε τμήματα υψηλής προτεραιότητας και 3) τη σταδιακή κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής, με την υψηλή βάση σταθερού κόστους και τα χαμηλά ή αρνητικά περιθώρια κέρδους», επισημαίνουν οι Buring και Ciopraga.

Η επενδυτική υπόθεση της ΔΕΗ εξακολουθεί να βασίζεται στην ανάπτυξη νέας δυναμικότητας ΑΠΕ, με το κόστος και τον κίνδυνο εκτέλεσης, χαμηλότερη δυναμικότητα από τους ανταγωνιστές της και ανεξάρτητα από τον σχετικά υγιή ισολογισμό της, η επιχείρηση θα καταστεί θετική σε όρους ταμειακών ροών μόνο από το 2028 και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους.

«Υποθέτουμε ότι το 2026 τα καθαρά κέρδη προ μειοψηφιών ανέρχονται σε 761 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 2.275 εκατ. ευρώ, με βάση τις παραδοχές της Wοod και της ΔΕΗ για την παραγωγή και τις προβλέψεις για το μερίδιο αγοράς και υποθέτοντας μέσους ετήσιους ρυθμούς για την περίοδο 2023-2026 23% και 27% για τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη, αντίστοιχα. Υποθέτουμε ότι το 2026 τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας θα είναι στα 609 εκατ. ευρώ, έναντι 147 εκατ. ευρώ πέρυσι, αλλά δίνουμε έμφαση στο πρώτο, καθώς υποθέτουμε ότι τα μερίσματα καταβάλλονται επί των καθαρών κερδών του ομίλου προ μειοψηφιών», εξηγούν οι αναλυτές της Wood.

Στις εκτιμήσεις τους, οι ΑΠΕ παράγουν το ήμισυ της πρόσθετης αύξησης των EBITDA μέχρι το 2026 (από τη βάση pro-forma του 2023), με περίπου το ένα τρίτο από το ολοκληρωμένο σύστημα και το υπόλοιπο από τη διανομή. Το ελληνικό ολοκληρωμένο τμήμα της ΔΕΗ (προμήθεια και παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών, αλλά και της Κωτσόβολος, εμπορία και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η επιχείρηση οπτικών ινών), παραμένει το μεγαλύτερο (περίπου 40% των EBITDA του ομίλου 2023-2026), αλλά και τα φωτοβολταϊκά και οι αιολικές ΑΠΕ αυξάνονται από περίπου 11% σε ένα 25%. Το 2023-2024, οι εκτιμήσεις για τη διανομή επηρεάζονται θετικά από την ανάκαμψη των εσόδων, οπότε την περίοδο 2023-2026, η ανάπτυξη είναι ουσιαστικά σταθερή και μειώνεται ως ποσοστό του συνολικού μείγματος.

«Βλέπουμε τη ΔΕΗ να διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στις 6,7 φορές και δείκτη αποτίμησης P/E στις 12,7 φορές ή 13% και 19% premium, αντίστοιχα, στη μέση τιμή των ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Στα μεγέθη που προβλέπουμε για την περίοδο 2025-2026, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με μέσο όρο στις 6,3 φορές δείκτη EV/EBITDA ή σύμφωνα με τη μέση τιμή των ομότιμων εταιρειών (premium 4%). Με μέσο δείκτη P/E για την περίοδο 2025-2026 στις 8,6 φορές, θα βλέπαμε τη ΔΕΗ σε ένα μικρό, αλλά επεκτεινόμενο discount, σε σχέση με τους ομότιμους ανταγωνιστές της. Σχετικά με το μέρισμα από τα κέρδη του 2023, βλέπουμε τη ΔΕΗ να αποδίδει 1,6%, έναντι των ομοειδών της που αποδίδουν μέση απόδοση 6% περίπου. Η ΔΕΗ θα πρέπει να φτάσει αυτή την απόδοση στο μέρισμα του 2025, αλλά θα διαπραγματεύεται σε ελκυστικό 9,4% από το 2026», καταλήγουν οι Buring κα Ciopraga.

Διαβάστε επίσης:

Intralot: Καλύφθηκε ήδη η δημόσια προσφορά των 130 εκατ. ευρώ για το εταιρικό ομόλογο

J.P. Mοrgan για ΟΤΕ: «Χλιαρές» οι επιδόσεις και οι προβλέψεις για τις ταμειακές ροές – Ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή

Ο ΟΤΕ, η Eurobank Equities και η μεγάλη πτώση της μετοχής