Ενδείξεις για την δυναμική που κληροδοτεί το 2023 στην ανάπτυξη φέτος αναμένονται σε λίγες μέρες με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το κλείσιμο του ΑΕΠ του 2023. Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται στις 7 Μαρτίου από την ΕΛΣΤΑΤ. Οίκοι και διεθνείς οργανισμοί διατηρούν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη φέτος άνω του 2% αλλά χαμηλότερα από το 2,9% που αναμένει η κυβέρνηση. Προ ημερών μάλιστα η Κομισιόν έδωσε τον τόνο προσδιορίζοντας στο 2,3% την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στη διετία 2024 – 2025 πολύ κοντά στην εκτίμηση της S&P και της Fitch για ανάπτυξη 2,4% και της Scope για ανάπτυξη 2,2%. Την ίδια στιγμή πτωτικά στο 2,5% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 3% περιόρισε και η Τράπεζα της Ελλάδος την δική της πρόβλεψη, εν αναμονή και νεότερων εκτιμήσεων τον Απρίλιο με την ετήσια έκθεση του Διοικητή.

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται ωστόσο αισιόδοξα πως η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί τελικά κοντά στον φιλόδοξο στόχο του 2,9% που ενσωματώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024. Ο μόνος αστερίσκος που επισημαίνουν είναι το εξωτερικό περιβάλλον με δεδομένη την ισχυρή μεταβλητότητα διεθνώς αλλά και στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Τονίζουν όμως πως η χώρα έχει ιδιαίτερα ισχυρά αντίβαρα και πρωτίστως το ότι φέτος είναι η χρονιά που ωριμάζουν έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ συνεχίζεται η υλοποίηση και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Κρίσιμα θα είναι και τα πρώτα στοιχεία για την φετινή τουριστική σεζόν με  τις πρώτες ενδείξεις ωστόσο για τις προκρατήσεις μέχρι τώρα να είναι θετικές και να παραπέμπουν σε μονοψήφια αύξηση κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρσι.

Χαμήλωσε η πήχης

Στις χειμερινές της προβλέψεις η Κομισιόν χαμήλωσε τον πήχη για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 0,8% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2% στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό καθώς οι κρίσεις στην Ουκρανία, την Μέση Ανατολή εξακολουθούν να διατηρούν υπό πίεση την οικονομία εξαιτίας του ενεργειακού κόστους αλλά και του κινδύνου μιας απρόβλεπτης κλιμάκωσης σε κάποιο από τα ανοικτά μέτωπα.

Ταυτόχρονα το 2024 είναι έτος εκλογών, Ευρωεκλογών σε πρώτη φάση τον Ιούνιο αλλά και της κρίσιμης αναμέτρησης στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και οι δύο εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την επενδυτική διάθεση σε περίπτωση ενίσχυσης των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και ενός αποτελέσματος Τραμπ στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ σημείωνε μεταξύ άλλων πως με δεδομένους τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη διεθνή ρευστότητα η αγνόηση της τρέχουσας θετικής συγκυρίας θα ήταν μια αδικαιολόγητη επιπολαιότητα.

Να σημειωθεί πως μια μέρα μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ, συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου αναμένεται και νέα έκθεση αξιολόγησης από τον διεθνή οίκο DBRS, με τις προσδοκίες να είναι ωστόσο περιορισμένες για μια θετική έκπληξη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας «αδειάζει» τον Κασσελάκη: Εκλογές τώρα για πρόεδρο, όχι σε λευκή επιταγή τριετίας
«Βόμβα» από Μητροπολίτη Πειραιά: Αφορίζει τους βουλευτές που ψήφισαν το γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Αναλυτές για Mytilineos: Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης