Πόσα χρήματα μπορεί να κερδίζει ανά δευτερόλεπτο ο δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos, ο οποίος, παρόλο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τον Bernard Arnault και τον Elon Musk, εξακολουθεί να είναι από τα πλουσιότερα άτομα στον κόσμο;

Σύμφωνα με τον δείκτη «The World’s Real-Time Billionaires» του Forbes, η καθαρή του περιουσία αγγίζει τα 189,8 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον τοποθετεί λίγο μπροστά από τον δημιουργό του facebook, Mark Zuckerberg.

1

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από αυτά τα δεδομένα, είναι το πόσα χρήματα μπορεί να κερδίζει ο Μπέζος σε ένα μόνο δευτερόλεπτο.

Το finbold.com, προέβη σε μία ανάλυση των οικονομικών του και  σύμφωνα με τους κανόνες του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης, τα ποσά που προκύπτουν θεωρούνται αστρονομικά, τουλάχιστον για τους “κοινούς θνητούς”.

Οι πηγές εισοδήματός του

Ειδικότερα, από τις 22 Φεβρουαρίου 2024, ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon, της Blue Origin και ιδιοκτήτης της Washington Post, μπορεί να υπερηφανεύεται για την απόκτηση μιας αμύθητης περιουσίας 189,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα τον οδήγησαν στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, καθιστώντας τον ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στα οικονομικά δρώμενα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο τεράστιος πλούτος του Bezos, προέρχεται κυρίως από τα μερίδια ιδιοκτησίας του σε διάφορες εταιρείες.

Από αυτά που γνωρίζουμε:

Amazon: Ο Bezos κατέχει το 11,5 % της Amazon, τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου που ίδρυσε το 1994.

Τα μικτά κέρδη της εταιρείας-μέλος των “Magnificent 7″ για τους δώδεκα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ανήλθαν σε 270 δισεκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στον κλάδο της λιανικής.

Blue Origin: Ο Bezos είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Blue Origin, μιας εταιρείας που ασχολείται με αεροδιαστημικές τεχνολογίες και παροχή υπηρεσιών διαστημικών πτήσεων.

Ενώ τα ακριβή μικτά κέρδη της παραμένουν ανεπιβεβαίωτα – λόγω του ότι η Blue Origin είναι ιδιωτική εταιρεία – τα φιλόδοξα έργα της στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του πλούτου του Bezos.

The Washington Post: Ανήκει στη Nash Holdings, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που ελέγχεται από τον Bezos.

Μια αμερικανική καθημερινή εφημερίδα, ένα εμβληματικό μέσο ενημέρωσης και η πιο ευρέως διαδεδομένη στη μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, το ακριβή κέρδη της εφημερίδας παραμένουν άγνωστα.

Οι υπολογισμοί

Προκειμένου να προσδιοριστούν τα κέρδη του Bezos ανά δευτερόλεπτο, χρησιμοποιήθηκε μια απλή μεθοδολογία.

Αρχικά, προσδιορίστηκαν τα μεικτά κέρδη των πηγών εσόδων του Μπέζος.

Για την Amazon, χρησιμοποιήθηκαν τα προαναφερόμενα στοιχεία της.

Ωστόσο, η Blue Origin και η Washington Post, λόγω έλλειψης στοιχείων, θεωρήθηκαν μέρος της συνολικής περιουσίας του Bezos χωρίς συγκεκριμένη απόδοση.

Στη συνέχεια, ενσωματώθηκε το ποσοστό ιδιοκτησίας του Bezos στην Amazon για να υπολογιστεί το μερίδιό του στα κέρδη.

Πόσα βγάζει ο Bezos το δευτερόλεπτο;

Με τα μερίδια ιδιοκτησίας του Bezos και το μικτό κέρδος της Amazon, μπορούν – με τους ανάλογους υπολογισμούς – να αποκαλυφθούν  τα κέρδη του ανά δευτερόλεπτο.

Διαιρώντας το μερίδιό του στα κέρδη με τον αριθμό των δευτερολέπτων σε ένα χρόνο, υπολογίζεται το νούμερο, που δείχνει την ταχύτητα της συσσώρευσης του πλούτου του.

Το 2023, το μερίδιο των κερδών του Bezos από τα βασικά του assets έχει ως εξής:

Amazon: Περίπου 31,06 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι το 11,5 % των μικτών κερδών της εταιρείας ύψους 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Blue Origin: Δεν υπάρχει ακριβές ποσό.

The Washington Post: Η συνεισφορά είναι απροσδιόριστη λόγω μη δημοσιευμένων στοιχείων.

Επομένως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 31.536.000 δευτερόλεπτα σε ένα χρόνο, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαιρέσουμε το ετήσιο μερίδιο του Bezos στα γνωστά κέρδη.

Έτσι, διαιρούμε τα 31,06 δισεκατομμύρια δολάρια (11,5 % του μικτού κέρδους της Amazon) με τα 31.5 δισ. δολάρια (ο αριθμός των δευτερολέπτων σε ένα έτος), που ανέρχεται σε περίπου 985 δολάρια/δευτερόλεπτο από το μερίδιό του στα κέρδη μόνο από την Amazon.

Μπορούμε περαιτέρω να συμπεράνουμε ότι ο Bezos κερδίζει 59.100 δολάρια ανά λεπτό, 3,6 εκατομμύρια δολάρια την ώρα, 85,1 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και 596 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί αυτοί είναι ενδεικτικοί, καθώς μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του Μπέζος συνδέεται με την πορεία της μετοχής της εταιρείας του που αλλάζει ανά πάσα στιγμή.

Πρόσφατα μάλιστα, ξεκίνησε να “ξεφορτώνεται” μετοχές της Amazon, αυξάνοντας την αξία των συνολικών πωλήσεων που έχει πραγματοποιήσει αυτό το μήνα σε 8,5 δισ. δολάρια.

Η τελευταία συναλλαγή του, ήταν η πώληση 14 εκατομμυρίων μετοχών της Amazon αξίας περίπου 2,4 δισ. δολαρίων, ολοκληρώνοντας μέσα με εννέα μόλις ημέρες διαπραγμάτευσης, το σχέδιό του για την πώληση έως και 50 εκατομμυρίων μετοχών.

Σύγκριση με άλλους δισεκατομμυριούχους

Αναμενόμενο είναι ο Bezos να αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από άλλους δισεκατομμυριούχους.

Συγκεκριμένα, ο 74χρονος Bernard Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, διαθέτει καθαρή περιουσία στα 224,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Έλον Μασκ, με 206 δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ακριβώς πίσω από τον Μπέζο βρίσκεται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ με καθαρή περιουσία 164,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κέρδη του Τζεφ Μπέζος είναι η απόδειξη της εκπληκτικής επιτυχίας του στον επιχειρηματικό κόσμο.

Καθώς συνεχίζει να χαράσσει νέα σύνορα στην τεχνολογία, την εξερεύνηση του διαστήματος και τα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη, στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους μεγιστάνες του πλανήτη.

Πηγή: Forbes, finbold.com

Διαβάστε επίσης: 

Jeff Bezos: Πούλησε 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε 9 ημέρες – Πόσα κέρδισε

Jeff Bezos: Συνεχίζει τις πωλήσεις μετοχών της Amazon – Ρευστοποιήσεις άνω των 6 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο

Jeff Bezos: Ρευστοποίησε μετοχές της Amazon αξίας 4 δισ. δολαρίων σε μόλις 4 συνεδριάσεις