ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το 2023 η απασχόληση στα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ξεπέρασε τις 208.000 θέσεις εργασίας από 185.000, που ήταν το 2022.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πετράκος, οι ξενοδόχοι θα απασχολούσαν επιπλέον 30.000 άτομα αν ήταν σε θέση να βρουν εργαζόμενους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συνολικά οι κενές θέσεις εργασίας δεν είναι περισσότερες.
Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ, πανελλαδικά οι ελλείψεις προσωπικού άγγιξαν πέρσι τις 53.229 θέσεις, αυτός είναι όμως ο αριθμός που προκύπτει βάσει οργανογράμματος.
Σημειωτέον ότι οι ελλείψεις αυτές αντιστοιχούν στο 20% των θέσεων εργασίας. Πέρσι, το συνολικό κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1,5% ως ποσοστό επί του τζίρου, φτάνοντας το 27,5% των εσόδων.
40 ξενοδοχεία έκλεισαν το 2023
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που υλοποίησε πέρσι ο κλάδος για ανακαινίσεις και βελτιώσεις, ανήλθαν σε 761 εκατομμύρια, με το 13% αυτού του ποσού να κατευθύνεται σε δράσεις βιωσιμότητας.
Το ποσό αυτό ανεβάζει τις επενδύσεις της τελευταίας πενταετίας σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΙΤΕΠ, το ξενοδοχειακό δυναμικό φέρεται να κινείται στα ίδια επίπεδα, αφού τα ξενοδοχεία μειώθηκαν μεν κατά 40 το 2023, αλλά τα δωμάτια αυξήθηκαν κατά 500.
«Είναι απολύτως απαραίτητη η αναβάθμιση μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις φέρνουν αποτελέσματα, σήμερα όμως πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση και νέες τεχνολογίες. Ζητάμε ένα χωριστό προϋπολογισμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον τουρισμό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.