ΤΙΤΑΝ: Λάμψη
Αγαπητοί αναγνώστες, χθες οι μετοχές από τον δείκτη FTSE25 που κέρδισαν τους αγοραστές ήταν κυρίως 3.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 και η ΤΙΤΑΝ.
Η Τιτάν TITC -0,16% 30,90 έκλεισε στα 25,80 ευρώ με ρεκόρ 52 εβδομάδων.
O λόγος της νέας κατακόρυφης ανόδου ήταν τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2023.
Επίσης ανοδικά κινήθηκε ο ΟΤΕ που πλέον βρίσκεται στα 14,16 ευρώ, η Intrakat η Attica Group ΑΤΤΙΚΑ 0% 2,53 που «ανεβάζει» συνεχώς όγκους (128.000 μετοχές χθες), η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68
Τέρνα Ενεργειακή: Η κατακόρυφη άνοδος και τα μυστήρια των ΣΜΕ
Από νωρίς το πρωί χθες, η επενδυτική κοινότητα ήταν αρκετά δραστήρια στις δυο μετοχές του ομίλου Περιστέρη.
Δηλαδή σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως επίσης, οι Έλληνες παίκτες ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) της ΤΕΝΕΡΓ του Μαρτίου 2024.
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.
Η ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 έκλεισε στα 16,25 ευρώ με κέρδη 4,70% και μεγάλο όγκο συναλλαγών 578.000 μετοχές.
Προς το τέλος της συνεδρίασης η μετοχή προσέγγισε ακόμα και το +6%.
Το ΣΜΕ ΤΕΝΕΡΓ2403 έκλεισε στα 16,34 ευρώ, με όγκο 1.818 συμβόλαια.
Ο όγκος και στις δυο περιπτώσεις είναι «εντυπωσιακός» για την μετοχή και το ΣΜΕ.
Καθημερινά στα ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ2403, διακινούνται περίπου 400-500 συμβόλαια.
Όμως, το νούμερο των 1.818 είναι πραγματικά «εξωφρενικό» για την ΤΕΝΕΡΓ, όταν συνολικά τα ανοικτά ΣΜΕ στη μετοχή είναι 21.460.
Ας προσπαθήσουμε, όμως να αποκρυσταλλώσουμε τη χθεσινή συμπεριφορά της επενδυτικής κοινότητας, στη μετοχή της Ενεργειακής.
Όσοι (κυρίως Ελληνάρες) αγοράζουν συμβόλαια ΤΕΝΕΡΓ2403 με δεδομένο ότι λήγουν την Παρασκευή 15 Μαρτίου, σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι κάτι ελπίζουν ότι θα γίνει έως εκείνη την ημέρα.
Δηλαδή, πιθανολογούν ότι θα ανακοινωθεί κάποια μεγάλη είδηση, που θα ανεβάσει την τιμή της μετοχής.
Δεν εξηγείται αλλιώς η επιθετική συμπεριφορά στα ΣΜΕ (κυρίως των Ελλήνων επενδυτών) και της μετοχής κατ’ επέκταση.
Έντονα ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων) αν και προς το τέλος της συνεδρίασης «κατέβασε ταχύτητες».
Η μετοχή «έκλεισε» με κέρδη 1%, στα 14,58 ευρώ με (υψηλό) όγκο συναλλαγών τα 352.000 χαρτιά.
Ιntralot: Το θρίλερ για λίγα σεντς
Η επόμενη μετοχή ΙΝΛΟΤ -0,78% 1,27 που απασχόλησε χθες την επενδυτική κοινότητα ήταν της INTRALOT.
Όπως γνωρίζετε, σήμερα ξεκινά η δημόσια εγγραφή, έως 130 εκατ. ευρώ, του ομολόγου της ισχυρής εταιρείας του ομίλου Κόκκαλη.
Η διαδικασία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή ενώ το επιτόκιο είναι άκρως ευνοϊκό για τους επενδυτές, αφού θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 6,40%.
Όμως τις τελευταίες δυο ημέρες παρατηρείται μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά από θεσμικό ή ιδιώτη (ακόμα δεν είναι σαφές) που έχει μεγάλη θέση στη μετοχή.
Προχθές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πούλησε «άτσαλα» 500.000 μετοχές μέσω της UBS και χθες επιπλέον 500.000 μετοχές μέσω της Morgan Stanley.
To εντυπωσιακό, όμως είναι ότι χθες, μετά το τέλος της συνεδρίασης στο auction, και για την ακρίβεια στις 17:09 «έβαλε στο σύστημα» να πουλήσει 650.000 μετοχές,σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της τιμής που γίνονταν πράξεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αποτέλεσμα ήταν να καθορίσει την τιμή του κλεισίματος στο 1,192 ευρώ δηλαδή 2,77% χαμηλότερα σε σχέση με τη Δευτέρα.
Προφανώς, εάν ήθελε, θα καθόριζε την τιμή πολύ υψηλοτέρα.
Είναι σαφές ότι ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα για μερικά σεντς…
Σύμφωνα με την επενδυτική κοινότητα «Επειδή η τακτική αυτή είναι προφανώς άτσαλη και απρόσεκτοι παίκτες με πολλά λεφτά δεν υπάρχουν, άπαντες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που θέλει να στείλει ο παίκτης αυτός, μάλλον, στη διοίκηση της εταιρείας».
Πάντως, το όνομα του «επίμονου» παίκτη θα το μάθουμε μάλλον Παρασκευή ή Δευτέρα.
Το στοίχημα με το επιτόκιο της Intralot
Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Intralot, οπότε όπως καταλαβαίνετε το επιτόκιό του αποτελεί το «στοίχημα της ημέρας».
Μετά από σχετική έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας για την υπερκάλυψη του ποσού που θέλει να αντλήσει η εταιρεία (έως 130 εκατ. ευρώ) γεγονός που θα οδηγήσει το επιτόκιο προς το χαμηλό άκρο του εύρους που έχει δοθεί.
Άλλωστε, όπως σας έγραψα από χθες, «ο όμιλος Κόκκαλη για μια ακόμα φορά θριαμβεύει».
Η διοίκηση της INTRALOT σε ενημερωτική συνάντηση ανέφερε πως το retail bond αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου που περιλαμβάνει:
- Την παράδοση βέλτιστων τεχνολογικών λύσεων, που διαφοροποιούν τον Όμιλο από τους ανταγωνιστές του και διατηρούν την ηγετική του θέση αναφορικά με την τεχνολογική καινοτομία.
- Την επέκταση της παρουσίας του σε στρατηγικής σημασίας αγορές & διατήρηση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου του, ώστε να ενισχύεται η ανθεκτικότητά του και να εξασφαλίζεται η απόκτηση νέων πηγών εσόδων.
- Τη δημιουργία Αξίας για τον Όμιλο και τους μετόχους του, προερχόμενη από την αυξημένη παραγωγή ταμειακών ροών, τη διεύρυνση των περιθωρίων και τη βελτίωση της διατηρησιμότητας των μακροπρόθεσμων εσόδων.
- Προσεκτικό καταμερισμό κεφαλαίου με στόχο τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων και να ενισχύεται η χρηματοοικονομική ευελιξία και,
- Σταθερή δέσμευση στο Υπεύθυνο Παιχνίδι, την Κοινωνική Υπευθυνότητα και την Ακεραιότητα, η οποία ενισχύει τη φήμη του Ομίλου, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τις θετικές κοινωνικές επιδράσεις
Σας θυμίζω ότι το εύρος απόδοσης, το οποίο καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους και εντός του οποίου οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλλουν τις Aιτήσεις Kάλυψης, διαμορφώνεται μεταξύ 6% και 6,4%.
Κυριακού: Όχι στη NOVA
Χθες, ο Wiseman ενημερώθηκε από πηγή ότι «Ο όμιλος Κυριακού του ΑΝΤ1 θα ζητήσει να παραλάβει τον φάκελο της NOVA, μόλις ετοιμαστεί από τη Morgan Stanley που έχει αναλάβει σύμβουλος της BC Partners για την πώληση του συγκεκριμένου asset.
Το αφεντικό του ομίλου, Θοδωρής Κυριακού, προ ετών, πριν πουληθεί η NOVA στην BC Partners, είχε δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την εξαγορά της.
Μάλιστα, είχε στήσει ολόκληρο μηχανισμό συμβούλων.
Όμως, τελική προσφορά έδωσε η BC Partners του Νίκου Σταθοπούλου, που επικράτησε και στον διαγωνισμό.
Ο Wiseman επικοινώνησε με κορυφαίο στέλεχος του ANT1, προκειμένου να διερευνήσει εάν πράγματι ο όμιλος Κυριακού θα παραλάβει τον φάκελο της NOVA κάτι που φυσικά δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα υποβάλλει προσφορά.
Η απάντηση λοιπόν ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον».
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι «Αυτή τη στιγμή ο όμιλος δίδει τεράστια βάση στον ANT1 και στον Ant1+».
Εάν πράγματι ο Κυριακού δεν αλλάξει άποψη για το case NOVA έως το τέλος της διαδικασίας, τότε είναι προφανές ότι η πώληση της θα γίνει υπόθεση για έναν, δηλαδή για το CVC.
Μυτιληναίος: Το γεύμα στους αναλυτές 1
Από τα «χείλη» του Ευάγγελου Μυτιληναίου κρέμονταν χθες οι αναλυτές στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο πρόεδρος της εταιρείας, περιμένοντας με αγωνία μήπως τους δώσει κάποια καθοδήγηση (guidance) ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στις 28 Μαρτίου για τους στόχους το 2024.
Όπως μου μετέφεραν στην παρουσίαση, ο πρόεδρος Βαγγέλης δεν ξέφυγε από τις βασικές γραμμές του Flash Note που είχε δημοσιεύσει στις 25 Ιανουαρίου.
Επανέλαβε δηλαδή τη δέσμευση για καθαρά κέρδη 623 εκατ. ευρώ (ή 4,5 ευρώ ανά μετοχή) – αυξημένα δηλαδή κατά περίπου 34% σε σύγκριση με το 2022 και προφανώς για την αύξηση του ΕΒΙTDΑ πάνω από το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου.
Για το 2024, υποστήριξε ότι παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς συνεχίζεται η έντονη γεωπολιτική αστάθεια.
Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες, τις σημαντικές προκλήσεις και τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που επιτεύχθηκαν το 2023, η MYTILINEOS προσβλέπει σε άλλη μια χρονιά ανάπτυξης, η οποία όμως περιμένουμε να «ποσοτικοποιηθεί».
Μυτιληναίος: Το γεύμα στους αναλυτές 2
Ο επικεφαλής του ομίλου θυμήθηκε επίσης, τι είχε ειπωθεί στο ίδιο τραπέζι το 2020, πριν δηλαδή την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, όταν ο ίδιος για πρώτη φορά είχε μιλήσει δημόσια (θα έλεγα και πρώτος) για το μεγάλο κόστος που θα κληθεί να πληρώσουν όλοι, πολίτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
Τότε βέβαια δεν ξέρω αν τον άκουσε κάποιος, σήμερα ωστόσο μάλλον δικαιώθηκε, αν κρίνουμε από τις διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο, οι αναλυτές θέλησαν να μάθουν που στέκεται η εταιρεία σήμερα, τόσο σε σχέση με τους στόχους ESG, αλλά και τους στόχους της εταιρείας για πρασίνισμα της μεταλλουργίας της.
Όπως λοιπόν επισημάνθηκε στη συνάντηση, η εταιρεία ως προς τη βιωσιμότητα παραμένει πιστή στους 3 άξονες που έχει θέσει, το corporate governance, το ESG performance όπου μάλιστα είναι μέσα στο top 10 των εταιρειών παγκοσμίως και βέβαια στους στόχους που έθεσε για το πρασίνισμα της μεταλλουργίας.
Εκεί ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, καθώς όπως ανέφερε από την αρχή της χρονιάς η κατανάλωση πράσινης ενέργειας για το Αλουμίνιο της Ελλάδος βρίσκεται πλέον στο 10%, που μπορεί σε κάποιους να φαίνεται μικρό, αλλά κάθε άλλο παρά είναι, όταν μάλιστα το εργοστάσιο αυτό είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην υψηλή τάση.
Και όπως μαθαίνω, μέχρι το τέλος του χρόνου έχει βάλει στόχο να το διπλασιάσει.
Πάντως και στην ενέργεια φαίνεται να έχει μεγάλα σχέδια ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Είχε αναφέρει στο Conference Call των αποτελεσμάτων ότι τα δίκτυα είναι ο επόμενος στόχος και ρωτήθηκε γι’ αυτό.
Όπως ανέφερε, η Ευρώπη στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης θα έχει ανάγκη τις ΑΠΕ, αλλά θα συνεχίσει να χρειάζεται και μονάδες φυσικού αερίου.
Και τα δύο, όμως θα χρειάζονται δίκτυα, κάτι στο οποίο η εταιρεία έχει εμπειρία να κάνει.
Και οι ανακοινώσεις της ΕΕ, αλλά και της Μ. Βρετανίας για κάποια δισεκατομμύρια επενδύσεων σε αυτή την κατεύθυνση, ανοίγει την όρεξη της εταιρείας.
Xωρίς κρατική στήριξη ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Καθώς ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι συναντήσεις – μία προς μία – των μεγάλων funds με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για τη σύσταση του φορέα αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων, η πλευρά του Δημοσίου έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι κρατική στήριξη δεν παρέχεται.
Με άλλα λόγια, όποιο από τα τέσσερα funds που βρίσκονται στη short list (Bains, Fortress, Christofferson και Cepal – Kaican) κατισχύσει και πάρει τη δουλειά, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι οι επαΐοντες υπολογίζουν ότι απαιτείται τουλάχιστον 1,5 με 2 δισ. ευρώ προκειμένου να στηθεί εκ του μηδενός ο συγκεκριμένος φορέας.
Ο έλεγχος για τη φερεγγυότητα και τη διαθεσιμότητα των πόρων, θα γίνει βέβαια μετά από ενάμιση με δύο μήνες, αφότου δηλαδή ο διαγωνισμός περάσει στην επόμενη φάση και οι διεκδικητές υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.
Σε αυτή τη φάση θα γίνει ανταλλαγή σχολίων για τη σύμβαση παραχώρησης του έργου, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επενδυτών που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο της.
Πάντως, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Στην Κρήτη το περισσότερο «μαύρο χρήμα»
Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι εξεπλάγην από την γεωγραφική κατανομή της παραοικονομίας στην Ελλάδα, όπως την αποτυπώνει η τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το υψηλότερο λοιπόν, ποσοστό, παραοικονομίας καταγράφεται στην Κρήτη αγγίζοντας το 18% του ΑΕΠ, ενώ το χαμηλότερο 5%, στη Δυτική Μακεδονία.
Το σημαντικότερο όμως – πέρα από τις τοπικιστικές ιδιαιτερότητες – είναι ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά σε όλες τις περιφέρειες την τελευταία δεκαετία, από το 30% του ΑΕΠ το 2013 στο 16% του ΑΠΕ το 2021, παρότι εμφάνισε κάποιες παροδικές περιόδους αύξησης κατά τα χρόνια της κρίσης (2013-15) και το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.
Στην πανδημία, η αύξηση της παραοικονομίας αποδίδεται στο γεγονός ότι σε αυτά τα κομμάτια της οικονομίας, η δραστηριότητα μειώθηκε λιγότερο από ό,τι στην επίσημη οικονομία, η οποία ήταν πιο εκτεθειμένη στα περιοριστικά μέτρα.
Η μείωση της παραοικονομίας είναι μεγαλύτερη (πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) στην Αττική και στα νησιά, ενώ διαμορφώνεται περίπου στις 10 ποσοστιαίες μονάδες στη Δυτική Ελλάδα.
Το ΔΝΤ αποδίδει τις διαφορές στην πρόοδο της ψηφιοποίησης.
Εμφιετζόγλου: Γλιτώνει πρόστιμο με απόφαση Σταϊκούρα
Πρόστιμο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ γλιτώνει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Το εν λόγω πρόστιμο είχε καταλογιστεί εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων του σιδηροδρομικού έργου Ρίο-Ψαθόπυργος που είχε αναλάβει η ιταλική GD Infrastrutture και συνεργάζεται με τη Μηχανική Α.Ε. του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου από το 2017, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί.
Η αξία του έργου είχε εκτιμηθεί στα 96 εκατ. ευρώ και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός τριετίας, δηλαδή εντός του 2020.
Ωστόσο, αυτό δεν έγινε, ενώ υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022 συμπληρωματική σύμβαση 10 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του έργου να εκτινάσσεται στα 106 εκατ. ευρώ και επτά χρόνια ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο Χρήστος Παληός όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΡΓΟΣΕ, που είχε δημοπρατήσει το έργο, αφού εξέτασε τις συμβάσεις αυτές αποφάσισε το φθινόπωρο του 2023 να διακόψει την εργολαβία, καθώς το έργο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς το αργότερο.
Μάλιστα, στην εν λόγω απόφαση γινόταν λόγος για ποινικές ρήτρες, οι οποίες μεταφράζονται σε αποζημίωση του αναδόχου προς την αναθέτουσα αρχή.
Ωστόσο, οι ανάδοχοι αντιστάθηκαν στην απόφαση αυτή και πέρασαν στην αντεπίθεση προχωρώντας σε ένσταση στο υπουργείο Υποδομών, ενώ υποστήριξαν ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικής ρήτρας καθώς οι καθυστερήσεις στο έργο δεν αποτελούν αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Όλα αυτά τα μελέτησε αρκετά, από ό,τι φαίνεται ο υπουργός Υποδομών και ακύρωσε την απόφαση του συνονόματου του επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπέγραψε χθες αποδέχεται την προσφυγή της «GD INFRASTRUTTURE SRL» και την ακύρωση της προσβαλλομένης απόφασης.
Στη Βουλή το «πακέτο» του Γιώργου Στάσση για την Κρήτη…
Στη Βουλή για ψήφιση βρίσκονται οι ρυθμίσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.
Όπως σας έχουν ενημερώσει από νωρίς το mononews.gr και ο wiseman, αναλαμβάνει το «πακέτο» ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ ώστε η Μεγαλόνησος να μην μείνει χωρίς ρεύμα φέτος και του χρόνου το καλοκαίρι (Wiseman 17 Iανουαρίου: «O Στάσσης αγοράζει από Περιστέρη και «θωρακίζει» την Κρήτη»).
Το σχέδιο του ΥΠΕΝ που θα εφαρμόσει στην πράξη η ΔΕΗ, είναι η διασφάλιση της επάρκειας και θα γίνει με την προσθήκη καινούριου παραγωγικού δυναμικού στο νησί, είτε με επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού είτε με νέες συμβατικές μονάδες.
Για να καλυφθούν οι αιχμές φορτίου της επόμενης θερινής περιόδου, θα πρέπει έως την 1η Ιουλίου να προστεθούν στο νησί επιπλέον 60 Μεγαβάτ κατ’ ελάχιστον, ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα δουλέψουν όλες οι μονάδες που θα εκτιμηθούν ως απαραίτητες για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης, μέχρι να ενταχθεί πλήρως η Κρήτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Ο Γιώργος Στάσσης ανέλαβε τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης πριν από την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης του ΑΔΜΗΕ και του… άσπονδου φίλου της στήλης Μάνου Μανουσάκη, στην καλωδιακή διασύνδεση.
Οι νομοθετικές διατάξεις περιλαμβάνονται εμβόλιμες στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή πριν λίγες ημέρες.
Με τις διατάξεις δίνεται παράλληλα η δυνατότητα χρήσης των πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ, ακόμη κι αν έχουν εξαντληθεί οι ώρες λειτουργίας που έλαβαν κατά παρέκκλιση της κοινοτικής Οδηγίας 201/75/Ε.Ε. αναφορικά με τους περιορισμούς για τις εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Δεν θα συμμετάσχουν Βαρδινογιάννης και Περιστέρης οπότε ανέλαβε η ΔΕΗ…
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία είχε και ο όμιλος Βαρδινογιάννη με τη Motor Oil ΜΟΗ 1,86% 23,04 για την ανάπτυξη μίας μονάδας 120 Μεγαβάτ, με καύσιμο υγραέριο (LPG).
Το ίδιο δικαίωμα είχε και ο Γιώργος Περιστέρης με την ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μονάδα ανοικτού κύκλου.
Οι δύο όμιλοι όμως, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν αυτά τα επενδυτικά τους σχέδια αφού έχουν θέσει άλλες προτεραιότητες.
Συνεπώς, όπως αναφέρεται και στις ρυθμίσεις, η ανάληψη θα γίνει από τη ΔΕΗ, καθώς «εφόσον δεν υποβληθούν προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης, η σύμβαση συνάπτεται με παραγωγό που, κατά την 1η Μαρτίου 2024, έχει ήδη λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής από συμβατικά καύσιμα στη νήσο Κρήτη» δηλαδή με τη ΔΕΗ.
Προχωράει, όμως, με την «Αριάδνη»…
Μπορεί να μην τα πήγε καλά με το καλώδιο Αττική-Κρήτη ο Μάνος Μανουσάκης και να τον ξελασπώνει ο Γιώργος Στάσσης, αλλά τουλάχιστον «τρέχει» την πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», δηλαδή του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική.
Μαθαίνω ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα λειτουργήσει το Virtual Data Room, όπου θα αναρτηθούν όλα τα στοιχεία για το προφίλ της θυγατρικής, καθώς και το business plan, αλλά και η Συμφωνία Μετόχων που θα είναι αυστηρή και δεσμευτική για όλους και θα υπογραφεί με όποιον κερδίσει το 20%.
Θυμίζω προς όλους ότι στον διαγωνισμό για τον μέτοχο μειοψηφίας στην «Αριάδνη Interconnection» συμμετέχουν τέσσερα σχήματα: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie με τη Phaethon Holdings συμφερόντων Κοπελούζου, η Terna (Διαχειριστής του ιταλικού συστήματος μεταφοράς) και η κινεζική State Grid που παράλληλα είναι και μέτοχος του μητρικού ΑΔΜΗΕ.
Έχει ήδη δώσει έγκριση για τα σχήματα ο Θανάσης Δαγούμας από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ώστε να μην υπάρχουν κωλύματα για τον νικητή, ακριβώς επειδή οι Κινέζοι είναι μέτοχοι και στη μητρική εταιρία.
Πάντως, όποιος επικρατήσει τελικά, δεν θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής και επομένως δεν θα λαμβάνει μέρος στη λήψη αποφάσεων.
Παρόλα αυτά ο Wiseman σας έχει ειδοποιήσει εγκαίρως για σκληρή μάχη σε προσκήνιο και -κυρίως- παρασκήνιο, όπου τα πήγαινε-έλα και τα καρφώματα δεν έχουν σταματημό…
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μακρόν για τη Συρία
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά