ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο σφυρί οδηγείται σήμερα ένα από τα ιστορικότερα βιομηχανικά ακίνητα της Αθήνας, το εργοστάσιο κασμίρ Μπριτάννια στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς όταν το εργοστάσιο κατέβασε ρολά κι ενώ υπήρχαν σενάρια αξιοποίησής του ως κλειστό γήπεδο της ΑΕΚ – λόγω της γειτνίασής του με το OPAP Arena – αναζητείται επενδυτής που θα του δώσει τη δεύτερη ευκαιρία.
Το ακίνητο εκπλειστηριάζεται έναντι 3,35 εκατομμυρίων ευρώ με επισπεύδουσα την ERB RECOVERY DAC, την οποία εκπροσωπεί η DoValue, ενώ ιδιοκτήτρια φαίνεται θυγατρική εταιρεία της Όμικρον Κύκλος Ένα Γενική Συμμετοχική, πρώην Sciens Διεθνής Συμμετοχών που αποτελούσε συνέχεια της Πειραιώς Property.
Η εταιρεία βρισκόταν ήδη σε διαδικασία εξεύρεσης πιθανών αγοραστών ή μισθωτών για το ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της.
Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του ακινήτου που δημοσίευσε η Cerved, προκρίνεται το σενάριο εμπορικής αξιοποίησης του ακινήτου, αφού παλιότερα στο τραπέζι έπεσε η διαμόρφωση του κτιρίου σε retail park.
Σύμφωνα με τους εκτιμητές, «το κτίριο βρίσκεται κοντά σε περιοχή κατοικιών πυκνής δόμησης με ανάγκες εμπορικών χώρων.
Επίσης έχει άνοιγμα πρόσβασης μέσω των λεωφόρων υπερτοπικής σημασίας που το προσεγγίζουν από την πλευρά του πάρκου της Νέας Φιλαδέλφειας, σε συνδυασμό με το γήπεδο της ΑΕΚ του οποίου η λειτουργία πλέον χρήζει συνύπαρξης με εμπορικές χρήσεις και χώρους στάθμευσης».
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, το κτίριο αποτελείται από έναν μεγάλο κύριο χώρο με δυο μικρά κατ’ επέκταση τμήματα ισογείου, ένα τμήμα Α’ ορόφου και τμήματα υπογείου.
Στο υπόγειο και στον όροφο υπήρχαν βοηθητικοί χώροι και στο ισόγειο ήταν οι χώροι παραγωγής του πρωην εργοστασίου.
Όλες οι επιφάνειες είναι ενιαίες, μεγάλου μεγέθους, ιδιαίτερα αυτές του ισογείου.
Ο χώρος καθορίζεται από τις παράλληλες συστοιχίες των κολωνών από οπλισμένο σκυρόδεμα με οριζόντια και κεκλιμένα δοκάρια που διαμορφώνουν τα κεκλιμένα τμήματα της στέγης με πολλούς φεγγίτες.
Σε κάποια σημεία υπάρχουν εσωτερικές τοιχοποιίες οι οποίες διαμορφώνουν επιμέρους χώρους. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν την ελεύθερη διαμόρφωση του χώρου για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.
Το κτίριο σήμερα είναι κενό και χρήζει ανακατασκευής εφόσον αποφασιστεί η επαναχρησιμοποίηση του. Ουσιαστικά υπάρχει ο φέρων οργανισμός και οι περιμετρικές τοιχοποιίες, επιχρισμένες και χρωματισμένες.
Εκτός του κυρίως κτιρίου υπάρχει μικρό ανεξάρτητο κτίσμα στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, εκτός της ρυμοτομικής γραμμής. Επίσης στον ακάλυπτο υπάρχει καμινάδα η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι διατηρητέα.
H ιστορία της ελληνοβρετανικής σύμπραξης
Αν τελικά βρεθεί αγοραστής για το παλιό εργοστάσιο, θα γράψει μία νέα σελίδα στο βιβλίο που άνοιξε το 1931 μία ελληνοβρετανική σύμπραξη. Τότε ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρεία Britannia Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι από την Crosland Moor & Co που είχε έδρα στο Μάντσεστερ, τον Κ. Ναθαναήλ και την «Γιαννούτσικος-Πετσιάβας» και αρχικό κεφάλαιο 16.000 λίρες.
Αντικείμενο της βιομηχαχίας ήταν η κατασκευή μάλλινων υφασμάτων κασμίρ, ενώ ένας από τους ιδρυτές της, ο Σολομών Αχλαδέφ προερχόταν από την Κρατική Αγγλική Υφαντουργική Σχολή.
Το εργοστάσιο, που χτίστηκε στις όχθες του Ποδονίφτη στα νοτιοανατολικά όρια της Νέας Φιλαδέλφειας, στα σύνορα με τη Νέα Ιωνία, απασχολούσε κυρίως πρόσφυγες. Από τους 300 εργάτες το 60% ήταν κορίτσια, που σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, ξεπερνούσαν ακόμα και τα βρετανικά πρότυπα.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του υφαντουργείου, του βαφείου, του πλυντηρίου και του φινιριστηρίου προερχόταν από αγγλικούς οίκους.
Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην ενίσχυση της οργάνωσης για τη «Φανέλα του Στρατιώτη», ενώ το 1938 της είχε απονεμηθεί μετάλλιο από το υπουργείο Εργασίας.
Η Μπριτάννια, κι αφού είχε διαγράψει καλή πορεία εντός κι εκτός συνόρων, κατέβασε ρολά το 2005, ύστερα από την έκρηξη εισαγωγών υφασμάτων και δη, κασμίρ.
Διατηρήθηκε ένα μικρό πρατήριο που εισήγαγε κασμίρ από το εξωτερικό με το brand Britannia, που αποτελεί παρελθόν.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: «Ράλι» τιμών αγοράς και ενοικίασης στον Πειραιά και τα Προάστιά του
Ανατροπή: Κατοικία και όχι ξενοδοχείο το ιστορικό κτήριο της Ρηγίλλης
Λονδίνο: Σε χαμηλό 5ετίας οι τιμές πολυτελών κατοικιών – Πάνω από 7% μείωση στις «prime» περιοχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις