Αδύναμα ξεκίνησε η χρονιά, όσον αφορά τις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Thomas Chauvet, καθώς οι αγοραστές περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών.

Την ίδια στιγμή, η ισχυρή αξία του ελβετικού φράγκου ασκεί επίσης πίεση στους κατασκευαστές, οι οποίοι αύξησαν τις τιμές για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους, αλλά τελικά απομάκρυναν τους αγοραστές.

Ωστόσο, ενώ η αύξηση των εξαγωγών ελβετικών ρολογιών συνέχισε να επιβραδύνεται, παρέμεινε σε σημαντικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών, η αξία των εξαγωγών τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 3,1% στα 1,9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο αριθμός των εξαγόμενων ρολογιών αυξήθηκε κατά 2,9% στα 1,2 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των εξαγόμενων ρολογιών με τιμή άνω των 3.000 φράγκων μειώθηκε κατά 4,5% τον Ιανουάριο, παρόλο που η αξία τους αυξήθηκε κατά 4,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, ο αριθμός των ρολογιών που εξήχθησαν με τιμή χονδρικής μικρότερης των 200 φράγκων αυξήθηκε κατά 5,5%, με βοήθεια από τη Swatch Group.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελβετικά ρολόγια, αυξήθηκαν κατά 2,2% σε αξία, οι εξαγωγές της ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ οι αποστολές προς το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 4,7%.

Οι εξαγωγές ρολογιών έφτασαν το ρεκόρ των 26,7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε αξία το 2023, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων μειώθηκε σε μόλις 3,6% το β’ εξάμηνο του έτους, καθώς οι αγοραστές υποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία ρολογιών πολυτελείας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας στην Ελβετία, ο οποίος απασχολεί περίπου 60.000 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κορυφαίες ωρολογοποιίες από τη Rolex έως την Patek Philippe και τη Vacheron Constantin πρόκειται να αποκαλύψουν νέα μοντέλα στην ετήσια έκθεση Watches and Wonders στη Γενεύη τον Απρίλιο.

Σταθερή αξία στην Ελλάδα

Όσον αφορά την αγορά της Ελλάδας, παρά τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τα τελευταία χρόνια και την οικονομική κρίση που επηρέασε ουσιαστικά τους πολίτες, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής ομοσπονδίας οι εξαγωγές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 6,9 εκατ. φράγκα, από 7,2 εκατ. καταγράφοντας πτώση 4,3%.

Ωστόσο, σε σχέση με το 2021, είναι αυξημένες κατά 14,5%.

Διαβάστε επίσης: 

Walmart: Έκλεισε το mega deal $2,3 δισ. για την εξαγορά της Vizio

Έλον Μασκ: Τηλεπαθητικά κίνησε ποντίκι υπολογιστή ο πρώτος ασθενής της Neuralink

Ελβετικά ρολόγια: Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης εξαγωγών μετά το ρεκόρ