«Η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζω “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”. Και βέβαια, αυτός περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτά.

Στόχος μου ήταν πάντα να κάνω την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και να πετύχω πραγματική σύγκλιση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle» στο Μόναχο.

«Η σύγκλιση αφορά την ανάπτυξη, αλλά και τη δίκαιη ανάπτυξη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζω τόσο πολύ στο να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας είναι δίκαιες και ότι ο πλούτος που δημιουργούμε κατανέμεται δίκαια.

Επομένως, επικεντρώνομαι στους μισθούς, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση του μέσου μισθού. Έχω θέσει πολύ σαφείς στόχους σχετικά με το τι θέλω να πετύχω τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Ακολουθώ μια νέα προσέγγιση στην πολιτική, που ονομάζω «τριγωνοποίηση»

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών ανέφερε:

«Είναι πολύ εύκολο, εάν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, να πεις “ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που εμφανίζονται με τα τρακτέρ τους στους δρόμους ενώ τους παρέχουμε τόση υποστήριξη;”. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι ένα απλοϊκό ερώτημα».

«Όταν εξετάσαμε το πρόβλημα λεπτομερώς, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι, παραδείγματος χάρη, για το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν οι αγρότες. Και βρήκαμε μια λύση για να τους δώσουμε καλύτερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια.

Διότι αν δεν είναι ανταγωνιστικοί και αν σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στην επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά και στην περιφερειακή συνοχή. Θα έλεγα λοιπόν ότι αρκετές από τις αιτιάσεις έχουν βάση. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά σε κάτι υπαρκτό που πρέπει να αναγνωριστεί» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ακολουθεί μια νέα προσέγγιση στην πολιτική, την οποία ονομάζει «τριγωνοποίηση».

«Είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπτυξης, μειώνοντας με σύνεση τους φόρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσελκύοντας επενδύσεις, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Επομένως, πρόκειται για μια φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, η οποία προτάσσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα» ανέφερε.

«Στην εξωτερική πολιτική η προσέγγισή μας συμπυκνώνεται σε αυτό που αποκαλώ “υπεύθυνο πατριωτισμό”. Στο πλαίσιο αυτό, ήμασταν σκληροί απέναντι στην Τουρκία, ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αρκετά καλά» είπε.

«Η προσέγγισή μας είναι επίσης αρκετά προοδευτική όταν πρόκειται για την κοινωνική πολιτική, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού περισσότερο απ’ ό,τι οι πολλοί ανέμεναν, της υλοποίησης συγκεκριμένης στρατηγικής για εκείνους που είναι λιγότερο προνομιούχοι, της θεσμοθέτησης της ισότητας στον γάμο, κάτι που ανοίγει νέες δυνατότητες για ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες θυμούνται τα αποτελέσματα της προηγούμενη κυβέρνηση, μιας παράξενης συμμαχία σκληρών αριστερών και σκληρών δεξιών λαϊκιστών, που ήταν μια καταστροφή, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης για Τέμπη: Δεν συμμετείχα σε συσκέψεις πλην αυτών στο Νοσοκομείο Λάρισας

Γεραπετρίτης από Νέο Δελχί: Θέλουμε να γίνουμε η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ

Μέτσολα από Βουλή: Η προοπτική της ΕΕ συνοδεύεται από ευκαιρίες, αλλά και από ευθύνες