ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε μια δεύτερη αποστολή εκκένωσης του νοσοκομείου Νάσερ στη Γάζα απομακρύνοντας συνολικά 32 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους και παιδιά, εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.
Όπως πρόσθεσε ο ΠΟΥ, συνεχίζονται οι προσπάθειες απομάκρυνσης των υπολοίπων.
“Ο ΠΟΥ εκφράζει φόβους για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών εργαζόμενων στο νοσοκομείο και προειδοποιεί ότι περαιτέρω αναστάτωση στη σωτήρια φροντίδα για τους ασθενείς και τους τραυματίες θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους”, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός στο Χ.
After two days of being denied entry into the Nasser Medical Complex in #Gaza, yesterday @WHO and partners were allowed to go inside to assess the patients. As a result, lifesaving medical referral of 14 critical patients was facilitated. Two patients needed continuous manual… pic.twitter.com/7iS65vG61y
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) February 19, 2024
Χθες, 14 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο της Γάζας στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο ισραηλινά στρατεύματα, ενώ το Ισραήλ αρνείται ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο Νάσερ είναι η τελευταία υγειονομική μονάδα που έγινε θέατρο εχθροπραξιών στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που τώρα βρίσκεται στον πέμπτο μήνα της. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα από το 2007, χρησιμοποιεί νοσοκομεία για κάλυψη, κάτι που η ίδια αρνείται.
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και 253 απήχθησαν όμηροι, σύμφωνα με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, που ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, ανταπάντησε με αεροπορική και χερσαία επίθεση που σύμφωνα με την καταμέτρηση των αρχών στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 29.000 Παλαιστινίους ενώ περισσότεροι από 69.000 έχουν τραυματιστεί.
Ισραήλ: Η πολιτική του στα παλαιστινιακά εδάφη, μία «ακόμη πιο ακραία» μορφή του απαρτχάιντ που γνώρισε η Νότια Αφρική
Οι πρακτικές του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι μία «ακόμη πιο ακραία» μορφή του απαρτχάιντ που γνώρισε η Νότια Αφρική πριν από το 1994, δήλωσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία Βουζιμούζι Μαντονσέλα, ζητώντας από το Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση που θα κρίνει παράνομη την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
«Ως Νοτιοαφρικανοί, αισθανόμαστε, βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε βαθιά μέσα μας τις απάνθρωπες διακριτικές πολιτικές και πρακτικές του ισραηλινού καθεστώτος ως μία ακόμη πιο ακραία μορφή του απαρτχάιντ που είχε θεσμοθετηθεί κατά των Μαύρων στην χώρα μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πρετόρια ενώπιον του ανώτατου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εκπρόσωποι της Πρετόρια άνοιξαν την δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που διεξάγεται με αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διατυπώθηκε το 2022 για την έκδοση μη δεσμευτικής γνωμοδότησης για την ισραηλινή κατοχή. Περισσότερες από 50 χώρες θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
Χθες, παλαιστίνιοι εκπρόσωποι ζήτησαν από το Δικαστήριο να κηρύξει παράνομη την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στην διαδικασία, αλλά έστειλε γραπτή ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η έκδοση γνωμοδότησης θα είναι επιζήμια στην επίτευξη διευθέτησης με τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματεύσεων.
«Ενας σαφής χαρακτηρισμός της φύσης του καθεστώτος που επιβάλλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό μόνο επωφελής μπορεί να είναι στην επανόρθωση της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίτευξη δίκαιης λύσης», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός πρεσβευτής.
Από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ζητηθεί να εξετάσει την «κατοχή, εποικισμό και προσάρτηση» που έχει επιβάλει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, «τα μέτρα που έχουν ως στόχο την μεταβολή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ και την υιοθέτηση διακριτικού χαρακτήρα νομοθεσίας και μέτρων».
Στο αίτημα ζητείται επίσης από τους δικαστές να εκφράσουν την άποψή τους επί του νομικού καθεστώτος της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.
Η έκδοση γνωμοδότησης αναμένεται να χρειασθεί 6 μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Πεσκόφ σε χήρα Ναβάλνι: Αβάσιμα και απεχθή τα περί δολοφονίας από τον Πούτιν
Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο από ποτέ στην Ελλάδα
ΟΗΕ: $100 εκατ. για ανθρωπιστικές κρίσεις που έχουν μικρή χρηματοδότηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τατόι: Συνάντηση Μενδώνη-Τσιάρα για την αξιοποίηση 600 στρεμμάτων αγροτικών γαιών του π. βασιλικού κτήματος
- Συρία: Ο Τζολάνι συμφώνησε με τους αντάρτες να ενταχθούν στο υπουργείο Άμυνας
- Τροχαίο στα διόδια Ελευσίνας – Ένας τραυματίας από την ανατροπή οχήματος
- ΑΔΜΗΕ: Οι 4 Γενικοί Διευθυντές που παραμένουν στα πόστα τους – Ανανεώθηκε η θητεία τους για μια τετραετία