Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα.

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αρχικά για την ακρίβεια, τονίζοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μας έχουν φτάσει σε ένα σημείο που τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Ωστόσο, τόνισε πως η  δομική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μέσα από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Υπουργικού, ούτε τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά θα επαναλάβω αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο κατώτατος θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Αλλά γενικά υπάρχει μια εικόνα αύξησης των μισθών στη χώρα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τα πρόστιμα στις εταιρείες για αθέμιτες πρακτικές τόνισε πως είναι σημαντικά, αλλά και πως η ζημιά που γίνεται στη φήμη των εταιριών που παραβαίνουν τον νόμο κάνει ζημιά στη φήμη της κάθε πολυεθνικής. «Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως στις τιμές πώλησης των προϊόντων, ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν, εντός της Ε.Ε. πρέπει να πωλούνται περίπου στις ίδιες τιμές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη για την επιβολή των προστίμων.

«Πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένους καταναλωτής. Και ο καταναλωτής μπορεί να μας βοηθήσει και να πέσουν οι τιμές», ανέφερε.

Αγρότες

Για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων δήλωσε πως οι αγρότες έχουν πολλά δίκαια αιτήματα, όπως αυτό για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων.

«Για πρώτη φορά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων έχει αντιμετωπιστεί αρκετά. Σ’ αυτό είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες», ανέφερε.

«Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων», πρόσθεσε.

«Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία», ανέφερε.

«Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μια μόνιμη λύση από το 2025 για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. «Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος», εξήγησε.

«Το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορούμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό.
Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς».

Στέγαση

Αναφορικά με τις νέες παροχές προς την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έκτακτη στήριξη της οικογένειας με την αύξηση του επιδόματος γέννας που ήδη ανακοινώθηκε ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία που μπορεί να κάνει προς το παρόν,  γιατί θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου τον δεύτερο μήνα του χρόνου να προεξοφλήσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τόνισε ωστόσο πως τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», έκανε λόγο για μια εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθεια, ενώ για τα κλειστά διαμερίσματα ανέφερε πως τώρα που τα ενοίκια έχουν ανέβη,  με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, έχει νόημα να ανοίξει το κλειστό του διαμέρισμα.

Για τη golden visa, ανέφερε πως θα ανέβουν τα όρια στις 800.000 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και θα πάει στις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις σε ακριβότερα ακίνητα και όχι για όσα είναι βασικά στην αγορά.

Γάμος Ομοφύλων

Για το ζήτημα του γάμου ομοφύλων, ανέφερε πως η κυβέρνηση έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό.

«Είναι μια παρέμβαση που είχε έρθει πια η ώρα της. Το θέμα συζητήθηκε εξαντλητικά στο δημόσιο διάλογο και πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το ότι, εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο».

«Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ κομματική πειθαρχία και δεν κουνάω το δάχτυλο σε όσους είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα και την ακούω.. Πετύχαμε στη ΝΔ να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε και αυτό είναι μια κατάκτηση. Όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία. Έγινε πολιτισμένος διάλογος, με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα Δεξιά που νομίζω ότι είναι βαθιά μειοψηφικές», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν κουνά σε κανένα τον δάχτυλο και πως δεν υπάρχουν βουλευτές διαφορετικών ταχυτήτων. «Σέβομαι τους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν, έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή και δεν υπέστην καμία κύρωση ως βουλευτής», ανέφερε.

«Σήμερα είμαι πρόεδρος της ΝΔ κατά συνέπεια, όσοι φαντασιώνονται εσωτερικούς διχασμούς, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού», τόνισε.

«Η ΚΟ μας είναι απολύτως συνεκτική και σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη. Εκφράζω όμως την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι 2/3 της ΚΟ, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ, στήριξαν το νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, τόνισε πως τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το Δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του.

»Δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο που μπορεί να πάρει κανείς από το εξωτερικό και να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αποτελεί πάγια άποψη μου ότι μόνο καλό στο δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απλά μια ευκαιριακή μπίζνα αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό και για τα δημόσια πανεπιστήμια», ανέφερε.

«Το μη κερδοσκοπικό που θα φτιάξει μια ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους που δεν θα είναι καλοί, απλά δεν θα βρουν δουλειά. Τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει και η αγορά εργασίας», ανέφερε.

«Εμένα με νοιάζει το δημόσιο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ως φάρος ποιότητας. Βλέπω τις αντιδράσεις αλλά αυτό που δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις. Εκκενώσαμε την πρυτανεία του ΑΠΘ. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει. Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Η χώρα πρέπει να τρέξει προς το μέλλον. Αλλά η συνολική κατεύθυνση για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση», ανέφερε.

Απογευματινά χειρουργεία

Αναφορικά με το ζήτημα των απογευματινών ιατρείων, τόνισε πως πρόκειται για μια δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ’ αμοιβή, η οποία είναι κατοχυρωμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό που δεν έχει ειπωθεί επαρκώς, είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει απογευματινά χειρουργεία και θα τα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να περιμένει κάποιος δύο χρόνια για μια αρθοπλαστική», ανέφερε.

«Έχει έρθει η κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα λέει και να σπάσει και κάποια αυγά, για να μπορέσουμε να λύσουμε την ουσία του προβλήματος που είναι, εν προκειμένου σε κάποιες περιοχές οι πολύ μεγάλες αναμονές που για εμένα δεν είναι αποδεκτές», πρόσθεσε.

Επιστολική ψήφος και ευρωεκλογές

Στο ζήτημα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για τη δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά με την επιστολική ψήφο, μια μεγάλη μεταρρύθμιση που όπως ανέφερε φέρει πλέον τη σφραγίδα της ΝΔ. Α

«Είναι μεγάλη μεταρρύθμιση και για τους πολίτες της χώρας. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή ως το τέλος Απριλίου», ανέφερε. «Είναι μια απάντηση η επιστολική ψήφος και στη μειωμένη συμμετοχή. Δείτε πόσοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται τώρα: Ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, μαθητές».

«Οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη με τη δικιά της ξεχωριστή σημασία. Θέλω να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Θα καταρτίσουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο αντιπροσωπευτικό, όχι ψηφοδέλτιο-σελέμπριτι, αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας φροντίσουμε ως ΝΔ να μην κάνουμε την κάλπη χαλαρή. Δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη. Θα περιοδεύσω και θα εξηγήσω γιατί η κάλπη είναι σημαντική και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη γιατί είναι σημαντικό να είναι η ΝΔ μια ισχυρή παράταξη, εντός του ΕΛΚ», τόνισε.

Ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Τέλος, ερωτώμενος για το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της Ελλάδας από ομάδες ευρωβουλετών για το Κράτος Δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αν και δέχεται την καλόπιστη κριτική, όταν διαβάζει κανείς το ψήφισμα νομίζει κανείς ότι είμαστε άλλη χώρα.

Ο Economist μας αναβάθμισε βάζοντάς μας καλύτερο βαθμό από άλλες χώρες. Υπάρχει ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και αν κανείς θέλει να βρει το δίκιο του, έχει μεγάλες δυσκολίες, ανέφερε.

«Ποιος ευρωβουλευτής θα πει στον Άρειο Πάγο ότι καθυστερεί την έρευνα για τα Τέμπη και πού το ξέρει», αναρωτήθηκε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη να μην πυροβολούν τα πόδια μας, δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. Αν πάτε να το πείτε στις Βρυξέλλες, θα γελάνε», ανέφερε.

«Καταλαβαίνω γιατί θέλουν να χτυπήσουν το ΕΛΚ κι εμένα, πολιτικά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ είναι το πιο δυνατό κόμμα αυτή τη στιγμή εντός του ΕΛΚ.

«Αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ψήφισμα που ζητά τη διακοπή πόρων για την Ελλάδα. Και είναι υπόλογοι και αυτοί και οι αρχηγοί τους. Και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να πυροβολούν την Ελλάδα. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», τόνισε.