Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ελλάδα έγινε το 35ο μέλος της Συμφωνίας στο πρόγραμμα «Artemis Accords» των ΗΠΑ, μια μη δεσμευτική πολυμερής συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Artemis.

Το πρόγραμμα «Artemis» της NASA είναι μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη έως το 2026, με απώτερο στόχο την επέκταση της εξερεύνησης του διαστήματος στον Άρη.

Η NASA σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μικρό διαστημικό σταθμό (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Από αυτό το σταθμό θα ξεκινούν οι αποστολές προσελήνωσης, επανδρωμένες και μη, και σε αυτόν θα επιστρέφουν μετά την ολοκλήρωση του έργου τους στη σεληνιακή επιφάνεια.

Μπλίνκεν: Η Ελλάδα γίνεται μέλος μιας ομάδας κρατών που έχει στόχο την πιο ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν την τελετή υπογραφών, τόνισε την σημασία που έχει η παρουσία της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

«Είμαι ευγνώμων για την συνεργασία μας στο πρόγραμμα Αρτεμις στο πλαίσιο του 5ου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ. Η εταιρική σχέση μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Πριν ένα χρόνο επισκέφτηκα την Αθήνα και ενισχύσαμε τον διάλογό μας. Συνεργαζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια, στηρίζουμε την Ουκρανία, προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αποκρινόμαστε στις φυσικές καταστροφές και υπερασπιζόμαστε στην διατλαντική συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουμε τα F-35 στην Ελλάδα» είπε αρχικά ο Μπλίνκεν.

«Μαζί θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Πάμε σε νέα σύνορα μαζί. Η Ελλάδα γίνεται μέλος μιας ομάδας κρατών που έχει στόχο την πιο ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος, προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Μέσω της συμφωνίας αυτής θα βασιστούμε στη συνεισφορά της Ελλάδας και των εμπειρογνωμόνων της. Οπως είπε ένας αρχαίος Ελληνας, «η αστρονομία συγκινεί την ψυχή» πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ.

Γεραπετρίτης: Ενωμένοι θα συνεργαστούμε πλέον και στο διάστημα

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού πρώτα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε Αμερικανών στρατιωτών σε πτώση ελικοπτέρου, ανέφερε για την συμφωνία:

«Σημαντικό που υπογράφουμε αυτή την συμφωνία. Ενωμένοι θα συνεργαστούμε πλέον όχι μόνο στη Γη, αλλά και στο διάστημα. Αυτή η συνεργασία είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, εν μέσω προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, αλλά και οι συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη. Η Ελλάδα, στηρίζει την ένταξη των  Δυτικών βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, εργαζόμαστε εποικοδομητικά για την Μέση Ανατολή και την προσπάθεια επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Σήμερα είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Τζον Κέρι και παρατήρησα πόσα κοινά στοιχεία μας ενώνουν.

Θέλω να τονίσω την σπουδαιότητα που έχουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για την αμυντική συμφωνία μας, η απόκτηση των F-35 δείχνει το βάθος της συνεργασίας μας.

Κάνουμε από κοινού ότι το δυνατόν, για να συμβάλουμε σε μία παγκόσμια σταθερότητα. Οι δεσμοί των δύο λαών είναι μεγάλοι και οι Έλληνες της διασποράς εδώ στις ΗΠΑ, είναι ο φάρος της συνεργασίας μας»

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι θεματικές που κάλυψε ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Διαβάστε επίσης

Γεραπετρίτης: Η «γαλάζια οικονομία» στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Τζον Κέρι

Τον Μάιο ξεκινά τη λειτουργία του το εθνικό παρατηρητήριο για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Σούνακ πλήρωσε περισσότερες από 500.000 λίρες σε φόρους τον προηγούμενο χρόνο