ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αμερικανική J.P. Morgan και οι εγχώριες Optima Bank και Pantelakis Securities παραμένουν θετικοί για τη μετοχή, εκτιμώντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά τιμολόγησε πλήρως το πιθανό ποσό του προστίμου.
Η J.P. Morgan διατήρησε τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη ΔΕΗ (overweight) με τιμή στόχο τα 15 ευρώ, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις για το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αναλύτρια του οίκου, Anna Antonova, εξετάζοντας τις προηγούμενες έρευνες των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν συμπεραίνει ότι η χθεσινή πτώση της τιμής στο ΧΑ προεξόφλησε την όποια τυχόν ζημιά υποστεί η ΔΕΗ στα μελλοντικά της αποτελέσματα. Από την έρευνά της προκύπτει πως τα ιστορικά προηγούμενα δείχνουν ότι το μέγιστο πρόστιμο της τάξεως του 9% με 10% των εσόδων επιβλήθηκε μόλις στο 5% με 6% των υποθέσεων. Πρόστιμο της τάξεως του 1% έως 8,99% των εσόδων επιβλήθηκε στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων και στην πλειονότητα (άνω του 55%) των περιπτώσεων το ποσό του προστίμου που επιβλήθηκε ήταν κάτω από 1% του συνολικού κύκλου εργασιών.
«Οι μετοχές της ΔΕΗ έκλεισαν χθες με πτώση περίπου 4%, με απώλεια κεφαλαιοποίησης 184 εκατ. ευρώ περίπου που ισοδυναμεί με περίπου το 2,3% έως 3% του μέσου όρου των προβλέψεων των αναλυτών για τα έσοδα του 2023 και 2024 της εταιρείας. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι η αγορά έχει ήδη ουσιαστικά τιμολογήσει το πιο πιθανό φάσμα σεναρίων, για ένα πιθανό ποσό προστίμου. Κατόπιν τούτου, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν, τόσο ανοδικά, όσο και καθοδικά στοιχεία και κίνδυνοι για τον τελικό αριθμό (εάν επιβληθεί) και, καθώς οι ρυθμιστικοί κίνδυνοι έχουν σαφώς κλιμακωθεί, εμείς θα παρακολουθούμε στενά τις μελλοντικές εξελίξεις», εξηγεί η Antonova.
Η Optima Bank εκτιμά ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι «βαθιά» υποτιμημένη και ο Νέστορας Κάτσιος, ο επικεφαλής ανάλυσης της Optima, επαναλαμβάνει τη σύσταση αγορά (buy) με τιμή στόχο τα 17,4 ευρώ και περιθώριο ανόδου της τάξεως του 45%.
Όπως εξηγεί, υπάρχει 5% πιθανότητα το πρόστιμο να είναι στο μέγιστο του 10% των εσόδων και 64% πιθανότητα το πρόστιμο να είναι λιγότερο από 1% των εσόδων. Επομένως, με βάση τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών του Ομίλου ΔΕΗ για την περίοδο 2024-2026, περίπου 10 δισ. ευρώ, ακόμη και αν επιβληθεί πρόστιμο στη ΔΕΗ, υπάρχει πιθανότητα 64% αυτό να είναι λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ ή λιγότερο από 0,26 ευρώ/μετοχή.
Με βάση την προηγούμενη εμπειρία προκύπτει ότι:
α) υπάρχει 5% πιθανότητα ότι το πρόστιμο θα είναι στο μέγιστο του 10% των εσόδων και
β) υπάρχει 64% πιθανότητα πως το πρόστιμο θα είναι χαμηλότερο από το 1% των εσόδων.
Για τους παραπάνω λόγους, η ανάλυση θεωρεί την πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ ως υπερβολική, θεωρώντας ότι: α) η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στο παρελθόν, χωρίς αντίκτυπο στο επιχειρηματικό μοντέλο και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, β) αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία επτά χρόνια, χωρίς να αναμένονται τελικά συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα και γ) πιθανότατα, ακόμη και αν η Κομισιον επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία, η αρνητική επίπτωση πιθανότατα θα είναι μικρή.
Τέλος, η Pantelakis Securities και ο επικεφαλής ανάλυσης Πάρης Μαντζαβράς διατηρούν την τιμή στόχο των 14,50 ευρώ και τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και εξηγούν ότι το προκαταρκτικό πόρισμα στην έρευνα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την περίοδο 2013-2019 είναι δυσμενές, αλλά πιθανότατα ο αντίκτυπος θα είναι μικρός. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα για παραβίαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Θεωρητικά, τα πρόστιμα περιορίζονται στο 10% του σχετικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης για όλη την περίοδο της παράβασης, αλλά στην πράξη συνήθως (στα 2/3 των συνολικών περιπτώσεων) προσεγγίζουν το 0% έως 1%.
Ένας τέτοιος κανόνας (αν επικυρωθεί σε αυτή την περίπτωση) θα σήμαινε ένα εφάπαξ πρόστιμο (και είναι απίθανο να υλοποιηθεί πριν από 3-5 χρόνια το νωρίτερο) ύψους της τάξεως του 0,3 ευρώ ανά μετοχή. «Σε κάθε περίπτωση, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πώς η ΔΕΗ θα μπορούσε να έχει επωφεληθεί από την παραβίαση του ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεδομένου ότι ο όμιλος εμφάνιζε κατά συρροή ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου (εκτός από μια σύντομη επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα το 2013-2014), όχι μόνο επειδή ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει (μέσω των λεγόμενων τότε δημοπρασιών ΝΟΜΕ) μέρος της λιγνιτικής της παραγωγής με ζημία (δηλαδή κάτω του κόστους σε διοικητικά καθορισμένη τιμή)», καταλήγει ο επικεφαλής της Pantelakis Securities.
Διαβάστε επίσης
J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η αγορά τιμολόγησε το πιθανό ποσό του προστίμου
ΔΕΗ – RWE: Επένδυση €255,4 εκατ. για την κατασκευή φωτοβολταϊκού στο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα