Ακόμα πέντε δικαστές απολύθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα λόγω ανεπάρκειας ή αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς ενώ “αποχαιρέτησε” τους συναδέλφους τους άλλος 1 που παραιτήθηκε πριν κριθεί η παραπομπή του για οριστική απόλυση.

Την απόφαση έλαβε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, στην οποία είχαν παραπεμφθεί 8 δικαστές και εισαγγελείς, με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω ανεπάρκειας και επιπλέον 1 λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

«Ο πολίτης δεν θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία», ήταν η ηχηρη τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα- Χριστοδουλέα κατά την Ολομέλεια.

Για τους 9 δικαστές και εισαγγελείς, η απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν  η οριστική απόλυση των 5 λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, σε 1 επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, 1  παραιτήθηκε πριν από την Ολομέλεια, μόνο για 2 απορρίφθηκε το αίτημα απόλυσης ενώ αναβλήθηκε η κρίση για την απόλυση ή όχι μιας Πρωτοδίκου.

Συγκεκριμένα, απολύθηκαν 3 εφέτες και ένας πρωτοδίκης. Μια πρόεδρος Πρωτοδικών κι ένας αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας (συναίνεσαν στην αποχώρηση τους) και η απόφαση ήταν οριστική απόλυση και για αυτούς.

Σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στέρησης αποδοχών 3 μηνών. Ένας εφέτης παραιτήθηκε πριν από τη σύγκληση της Πειθαρχικής Ολομέλειας.

Αν και είχαν παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης λόγω ανεπάρκειας (καθυστερήσεις) δεν απολύθηκε ομόφωνα μια Εφέτης (είχε καθυστερήσεις κατά κανόνα σε εργατικές υποθέσεις), όπως δεν απολύθηκε κατά πλειοψηφία (59-6) μια Πρωτοδίκης. Δεν απολύθηκαν οι δύο αυτοί δικαστικοί λειτουργοί, καθώς όπως διαπιστώθηκε καλύψαν τις καθυστερήσεις, δηλαδή, στο μεσοδιάστημα δημοσίευσαν τις αποφάσεις.

Ποιοι “βγαίνουν” εκτός δικαστικού σώματος

Με μεγάλη  πλειοψηφία (54- 11) απολύθηκε μία Εφέτης λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών. Χρεώνεται  την παραγραφή αδικημάτων σε υπόθεση σωματικής βλάβης, αλλά θεώρηση απόφασης μετά από 2 χρόνια και 3 μήνες.

 Η συγκεκριμένη εφέτης,  με 15 παλαιότερες  πειθαρχικές αγωγές σε βάρος της και τιμωρίες επίπληξης και προσωρινής παύσης, φέρεται να είχε, σε διαφορετικές περιόδους,  από 65 έως 150 υποθέσεις, κάποιες εκ των οποίων της είχαν αφαιρεθεί και είχαν χρεωθεί σε άλλους δικαστές.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε στην τοποθέτηση της ότι ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί της είπε ότι δεν χρεώνει στην εν λόγω Εφέτη υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της”.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία είπε στη δική τοποθέτηση, ότι έχει αποδειχθεί η υπηρεσιακή ανεπάρκεια της συγκεκριμένης δικαστικού, καθώς παραγράφονται στα χέρια της υποθέσεις και δεν σώζεται πλέον η κατάσταση.

Ομόφωνα απολύθηκε λόγω ανεπάρκειας ένας Πρωτοδίκης ο οποίος είχε επί σειρά ετών καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων (από 50 έως 240), ενώ φέρεται να καθυστέρησε την έκδοση  17 βουλευμάτων. Του είχαν αφαιρεθεί 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του.

Η κυρία Κλάπα επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε ήταν σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, είπε ότι ή ίδια είχε αποστείλει σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα για τις καθυστερήσεις που σημείωνε, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

 «Δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του», είπε η κα Κλάπα.

Από την πλευρά του ο Πρωτοδίκης, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του δεν είναι καλή και ότι έκανε μεν προσπάθεια, αλλά ο θάνατος του πατέρα του, δεν επέτρεψε να βελτιώσει τους χρόνους και τόνισε ότι «μακάρι να μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω».

Αναξιοπρεπής συμπεριφορά

Για αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας απολύθηκε Εφέτης που υπηρετούσε στην Ήπειρο,.

Φέρεται, ενώ βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ,  Εφέτης να  πήγε στο ταμείο φωνάζοντας ότι είναι φορέας του κορονοϊού για να εξυπηρετηθεί πρώτος. Εν συνέχεια φέρεται να χρησιμοποίησε το αυτοκίνητο του δίχως να είναι τοποθετημένες οι πινακίδες του.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο εφέτης φέρεται αρχικά να αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία  και αντί της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου, να έδωσε στους αστυνομικούς παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Σε ερωτήσεις των αστυνομικών, ο δικαστής φέρεται να απάντησε με απρεπείς φράσεις και αρνήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει. Φέρεται δε να απείλησε   τους αστυνομικούς λέγοντας «θα δείτε τι θα πάθετε».

Όμως, στον Εφέτη και  το 2021  είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Η αρεοπαγίτης εισηγήτρια της υπόθεσης, τόνισε ότι ο Εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθος, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» .

Ενώπιον της Ολομέλειας ο Εφέτης ισχυρίστηκε ότι είχε βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τις είχε στο παρμπρίζ, επειδή «ήθελε να βάψει τις προσόψεις του αυτοκινήτου», ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα

Σε ερώτηση της προέδρου της Ολομέλειας για το που αποδίδει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν εναντίον του, εκείνος απάντησε ότι η συμπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως επικίνδυνο.

Ακόμη, ανέφερε ότι έχει διατελέσει ανακριτικής και ξέρει τι διαδικασίες ακολουθούν οι αστυνομικοί οι οποίοι παρανομούν και ότι ο αστυνομικός που φέρεται να χτύπησε κατά τη σύλληψή του αυτοτραυματίστηκε.

Χρηματική ποινή

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία (58 έναντι 7) αποφάσισε να μην απολυθεί Ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομόφωνα αποφάσισε να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών.

 Του αποδόθηκε ότι είχε μικρό αριθμό καθυστερήσεων σε δημοσιεύσεις αποφάσεων. Φέρεται σε δυο χρόνια να είχε δημοσιεύσει μόνο 12 αποφάσεις, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες και είχαν χρεωθεί σε άλλον συνάδελφό του.

Πάντως, χαρακτηρίστηκε επιμελής, με καλή νομική κατάρτιση, ο οποίος εξέδιδε καλές αποφάσεις από πλευράς νομικών σκέψεων, αλλά με καθυστερήσεις.

Όπως ο ίδιος ανέφερε  οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ των άλλων, στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που χειριζόταν.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Βρέθηκαν «εκρηκτικές ύλες» στα αντικείμενα των νεκρών – Αποκάλυψη «σοκ» για το πολύνεκρο δυστύχημα

Αγλαΐα Κυριακού: Οι γιατροί αποφάσισαν αναστολή κινητοποιήσεων – Κανονικά τα χειρουργεία

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα έλαβε ο 35χρονος YouTuber