Διάταξη – λαιμητόμο για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις εταιρείες που «πιάνονται» για υποθέσεις χρηματισμού, και συγκεκριμένα την χορήγηση μίζας με σκοπό να κερδίζουν κάποιον διαγωνισμό ή σε προμήθειες εξοπλισμών, ιατρικών ή άλλων προϊόντων, θα υπάρχει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πρόβλεψη – τομή στη δικαστική μεταχείριση των εταιρειών οι οποίες αποδεικνύονται ότι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

1

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, άκουσε τις προτροπές του ΟΟΣΑ και εισάγει στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο το οποίο θα ονομάζεται «συμβατική υποχρέωση».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο Τετάρτη και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

Ο νέος θεσμός που εισάγεται προβλέπει την ποινική ευθύνη νομικών προσώπων, ανεξάρτητα από την ποινική μεταχείριση που έχουν τα στελέχη των εταιρειών αυτών που πιάστηκαν να χρηματίζουν τρίτα πρόσωπα.

Πλέον και η εταιρεία θα έχει την ευθύνη και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι είναι άμεσα εμπλεκόμενη σε υποθέσεις διαφθοράς οι ποινές θα είναι εξαιρετικά σκληρές.

Μεταξύ αυτών των κυρώσεων, και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατηγορίας, η διάταξη θα προβλέπει:

  • «Πέναλτι» στις δημόσιες συμβάσεις
  • Αποβολή από τις δημόσιες συμβάσεις
  • Αδυναμία διαφήμισης της εταιρείας
  • Ανάκληση της άδειας της εταιρείας, επομένως θα μπαίνει «λουκέτο».
  • Θα προβλέπονται επίσης και υψηλότατες χρηματικές ποινές οι οποίες συζητούνται αυτές τις ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ταβάνι» για τα πρόστιμα θα οριστεί στα 5 εκατ. ευρώ. Προφανώς το ύψος του προστίμου συνδέεται με το ύψος της ζημίας που προκαλείται από την υπόθεση διαφθοράς και θα αποφασίζεται από τα δικαστήρια.

Η νέα ποινική μεταχείριση των εταιρειών δεν αφορά μόνο τη διαφθορά στην Ελλάδα, αλλά ακόμη κι αν μια εταιρεία βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά έχει παρουσία και στη χώρα μας, και καταδικάζεται για μίζες, θα υφίσταται τις ίδιες ποινές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν η κατηγορία του νομίμου εκπροσώπου έχει μικρότερη βαρύτητα και παραγραφεί, αυτό μπορεί να μην ισχύει και για την ίδια την εταιρεία.

Τα θέματα του νέου κεφαλαίου της «συμβατικής υποχρέωσης», όπως κι άλλες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες συζητούνταν τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Δικαιοσύνης εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ποινική μεταχείριση που θα έχουν τα νομικά πρόσωπα, αποτελεί τομή και μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποτρέπονται περιπτώσεις χρηματισμού σαν κι αυτές που έζησε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Περιπτώσεις όπως οι μίζες που δόθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα και προμήθειες του Δημοσίου, η υπόθεση της Novartis κ.λπ.

Ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις υπήρξε η καταδίκη και τιμωρία φυσικών προσώπων, δεν υπήρχε πρόβλεψη για να κυνηγηθούν και οι εταιρείες.

Με τα πολύ υψηλά πρόστιμα, το μπλόκο σε συμμετοχή διαγωνισμών, αλλά ακόμη και την ανάκληση της άδειας, τα νομικά πρόσωπα θα σκεφτούν πολύ περισσότερο να δώσουν μίζες νοθεύοντας τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.