ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Τις βάσεις για την κυριαρχία στην παραγωγή γαλλίου στο μέλλον, την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής της Αλουμινίο Ελλάδος, με ανταγωνιστικό κόστος, αλλά και την πρώτη κίνηση για τη μελλοντική διεθνοποίηση της παραγωγής αλουμινίου έκανε χθες η Mytilineos.
Η συμφωνία για τη διεθνή επέκταση της δραστηριότητας εξόρυξης βωξίτη και παραγωγής αλουμίνας στην Αφρική, δημιουργεί νέες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα Μεταλλουργίας του ομίλου, τόσο σε παραγωγική δυναμικότητα, όσο και σε έσοδα και κέρδη, μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, θα αλλάξει μελλοντικά τη θέση της εταιρείας στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας και θα ανοίξει νέες δυνατότητες στην παραγωγή γαλλίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν αναπτύξει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Γκάνα, η εταιρεία θα δεκαπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα σε βωξίτη, και μάλιστα χαμηλού κόστους παραγωγής.
Σήμερα η MYTILINEOS, μετά τη συγχώνευση με την Imerys, καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός Βωξίτη της Ευρώπης με ετήσια παραγωγή σε 1,2 εκατ. τόνους που είναι η μεγαλύτερη παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, η παραγωγή βωξίτη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Εφόσον, προχωρήσει η εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος στην Γκάνα με γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα σε βωξίτη θα φτάσει τα 10 εκ. τόνους το έτος.
Με την κίνηση αυτή ο όμιλος απέδειξε τη δυναμική του συνεργατικού μοντέλου επιχειρηματικής ανάπτυξης που ακολουθεί. Στην αγορά της Γκάνας δραστηριοποιήθηκε πρώτη φορά το 2015 για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας την οποία και σήμερα διαχειρίζεται και τα τελευταία χρόνια έχει ενδιαφερθεί για τα μεταλλεύματα βωξίτη στη χώρα. Εφόσον προχωρήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα και το σχέδιο για παραγωγή αλουμίνας, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στη διεθνοποίηση για της παραγωγής αλουμινίου.
Σε πρώτη φάση όμως, θα αξιοποιεί το βωξίτη χαμηλού κόστους από το ορυχείο στην Γκάνα για την παραγωγή αλουμίνας στο εργοστάσιο της Αλουμίνιο Ελλάδος, στο οποίο υπενθυμίζεται ότι στοχεύει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής αλουμίνας.
Πιο κοντά σε… δεκαπλάσια παραγωγή γαλλίου
Τον Ιούλιο του 2023, η ΕΕ προσέγγισε την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Mytilineos Energy & Metals, ζητώντας της να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος της διαδικασίας παραγωγής που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, στο εργοστάσιο της Αλουμίνιο Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.
Ο ελληνικός όμιλος Mytilineos, τον Νοέμβριο απάντησε δήλωσε ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε σε 18 μήνες να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ. Το γάλλιο είναι συνήθως υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.
Είχε προηγηθεί η απόκτηση της Imerys που αύξησε την ετήσια παραγωγή βωξίτη του Ομίλου σε 1,3 εκ. τόνους. Χθες ήρθε και η ανακοίνωση η εξασφάλισης Άδειας Έρευνας και Εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα σε μία περιοχή που εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, που θα της δώσει παραγωγική δυνατότητα 10 εκατ. τόνων βωξίτη, αυξάνοντας ανάλογα αν το θελήσει και την παραγωγή γαλλίου.
Σημειώνεται ότι στο σύνολό της η παγκόσμια παραγωγή γαλλίου ανέρχεται σε 600.000 τόνους ενώ η τιμή του κινείται σταθερά ανοδικά στις διεθνείς αγορές λόγω σταθερά αυξητικής ζήτησης.
Στη χθεσινή ανακοίνωση, η εταιρεία θυμίζει ότι ο βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.
Διπλάσια παραγωγή αλουμίνας, χαμηλό κόστος ενέργειας
Τα σχέδια ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης βιομηχανικής παρουσίας στην Γκάνα, βασίζονται στο επιτυχημένο μοντέλο Energy & Metals και τις συνέργειες που προκύπτουν από αυτό, η το οποίο η MYTILINEOS επιδιώκει να εφαρμόσει και στην Γκάνα, έχοντας ήδη εις βάθος κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, μέσω εκτέλεσης πληθώρας ενεργειακών έργων.
Κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτης σκοπιμότητας του έργου.
Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως NinayhinBlock C εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους $500 εκατομμυρίων (σε σημερινές τιμές αγοράς).
Παράλληλα, η MYTILINEOS, από κοινού με την GIADEC θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή Αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.
Μέσω της παραχώρησης αυτής, η MYTILINEOS ως η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει πιστή στη στρατηγική της να διασφαλίζει ποικίλες πηγές εφοδιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενισχύοντας τη θέση της σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της MYTILINEOS εδράζεται στη δημιουργία αξίας για όλους τους stakeholders, με ισχυρή δέσμευση στα κριτήρια ESG. Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Γκάνας για αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων της, η MYTILINEOS στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, εμπλέκοντας τοπικούς υπεργολάβους, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 ποιοτικές νέες ευκαιρίες απασχόλησης με την πάροδο του χρόνου.
Διαβάστε επίσης
Mytilineos: Big deal για εξόρυξη βωξίτη στην Γκάνα
Mytilineos: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ
NBG Securities για Mytilineos: Η ενεργειακή μετάβαση δίνει αξία στον Όμιλο – Τιμή στόχος τα €50