ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο της τέχνης, που με μοντέλο τον ίδιο της τον εαυτό δημιούργησε πολλές επινοημένες «προσωπικότητες» είναι η Σίντι Σέρμαν, έργα τα οποίας θα παρουσιαστούν τον Μάιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
«Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα» είναι ο τίτλος της έκθεσης με την οποία η διάσημη Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό, που θα δει για πρώτη φορά αυτά τα φωτογραφικά πορτρέτα, που την χαρακτηρίζουν. Η έκθεση μάλιστα εστιάζει στη γυναίκα, στην ταυτότητα και στην απεικόνισή της. Διερευνώντας έτσι, μέσα από τους χαρακτήρες των έργων της Σέρμαν μεγάλο εύρος των γυναικείων στερεότυπων και θέτοντας ερωτήματα, που είναι πάντα επίκαιρα.
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών της Untitled Film Stills (1977-1980), καθώς και από τις σειρές Rear Screen Projections (1980), Centerfolds (1981) και Color Studies (1982). Σ’ αυτά η Σίντι Σέρμαν μεταμορφώνεται σε διάφορους χαρακτήρες, τους οποίους απαθανατίζει σε διαφορετικά σκηνικά, αναλαμβάνοντας η ίδια όλους τους ρόλους που απαιτούνται για τη δημιουργία των έργων της.
Οι γυναικείοι χαρακτήρες
Με καταγωγή από την Νέα Υόρκη στην οποία εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται, η εβδομηντάχρονη πλέον σήμερα καλλιτέχνιδα έχει δημιουργήσει για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ανατρεπτικές φωτογραφίες, που διερευνούν θέματα σχετικά με την αναπαράσταση και την ταυτότητα στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
Η Σέρμαν ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Pictures Generation, μαζί με καλλιτέχνες, όπως οι Σέρι Λεβίν, Ρίτσαρντ Πρινς και Λουίζ Λόουλερ. Στη φωτογραφία στράφηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Κρατικό Κολλέγιο του Μπάφαλο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και το 1977 με την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε τη διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά 70 ασπρόμαυρων φωτογραφιών με τον τίτλο Untitled Film Stills.
Σε αυτή τη σειρά, η Σέρμαν ενσαρκώνει πολλούς στερεοτυπικούς, γυναικείους χαρακτήρες, εμπνευσμένους από εικόνες του Χόλιγουντ, τα φιλμ νουάρ και τις B movies. Χρησιμοποιεί διαφορετικά κοστούμια και σκηνικά για να μεταβάλει την εμφάνισή της και να δημιουργήσει φωτογραφίες που μοιάζουν με διαφημιστικές εικόνες ταινιών και μέσα από όλα αυτά διερευνά τη σχέση μεταξύ τεχνάσματος και ταυτότητας στην καταναλωτική κουλτούρα, κάτι που απασχολεί έκτοτε την πρακτική της.
Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα εγκαινιαστεί στις 30 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 4 Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
Αγγελική Κοτταρίδη: Σε ποιο Γυμνάσιο εκπαιδεύτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι εναερίτες της Αράχοβας και των Δελφών
- Κυρανάκης σε YouTube: Να μπει τέλος στις αμοιβές για περιεχόμενο βίας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»