«Είναι προφανές ότι εφόσον η χώρα μας διεκδικεί ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως παρόχου ασφάλειας, οφείλει και να αποδεικνύει με κάθε τρόπο ότι έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της, υπερασπίζει και τον συγκεκριμένο ρόλο. Αν υπάρξει κενό δυνατοτήτων, θα επιδιώξει να το καλύψει κάποιος άλλος. Αρκεί να διαβάσετε το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων σκαφών από γειτονική μας χώρα για να το διαπιστώσετε», παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με δήλωση του στην στην εφημερίδα Παραπολιτικά, κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές για τις Ένοπλες Δυνάμεις με την απόκτηση των F-35 και τη διαπραγμάτευση συμμετοχής στο πρόγραμμα των αμερικανκών φρεγατών κλάσης Constellation.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε για τα F-35: «Σε συνδυασμό με την απόκτηση των Rafale και την παράδοση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού F-16 αναβαθμισμένων στην έκδοση Viper, τα F-35 θα συμβάλλουν στη διατήρηση της υπεροχής της Ελλάδας στους αιθέρες της πατρίδας μας, αλλά και στην παρουσία της ως παράγοντα αποτροπής και παρόχου ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

1

Για το πρόγραμμα των φρεγατών κλάσης Constellation: «Η πιθανή συμμετοχή μας σε αυτό από τη φάση του σχεδιασμού ακόμα, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού”, αφενός μεν θα ενισχύσει την τεχνογνωσία του ναυπηγικού τομέα, όπως και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το να παράσχουμε στη ναυπηγική μας βιομηχανία τη δυνατότητα να κατασκευάσει πλοία για το πολεμικό ναυτικό και άλλων κρατών, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αφετηρία μιας τεράστιας ανάπτυξής της, αφετέρου δε, αυτές οι πλατφόρμες τεχνολογικής αιχμής, οι οποίες θα ‘απογειώσουν’ περαιτέρω τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, θα ενισχύσουν παράλληλα τη δυνατότητα της χώρας μας να αντιμετωπίζει προκλήσεις και να συνεργάζεται με τις συμμαχικές δυνάμεις».

Περαιτέρω, πρόσθεσε, «η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την εθνική ασφάλεια. Μπορεί να συμβάλει, όχι μόνο στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και στην γενικότερη έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία υψηλής ποιότητας και κορυφαίας τεχνολογίας προϊόντων, παράλληλα με την ενδυνάμωση της αυτάρκειας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

H απόκτηση συνεπώς μέσων κορυφαίας τεχνολογίας, δεν είναι αποσπασματική κίνηση. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική και στην ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030′. Στόχος της η αλλαγή σελίδας, με εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών, σε συνδυασμό με ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και με προστιθέμενη αξία, όπου είναι εφικτό, στην οικονομία της χώρας μας» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί

Μάκης Βορίδης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δει τι άλλο χρειάζεται και τι μπορεί να γίνει

Παπαστεργίου: Στόχος να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας