Παρατείνεται όπως όλα δείχνουν η διαμάχη του Ρώσου μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ποτάνιν με την πρώην σύζυγό του, η οποία διεκδικεί μερίδιο πολλών δισεκατομμυρίων από τις δραστηριότητες του επιχειρηματία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη ήταν υπέρ του δισεκατομμυριούχοι, όμως οι δικαστές έκριναν ότι θα χρειαστούν περισσότερες ακροάσεις. Με αυτή την απόφαση ο Ποτάνιν δεν κατάφερε να βάλει ένα τέλος στις αξιώσεις της συζύγου του με τη διαμάχη να συνεχίζεται.

1

Μακρά δικαστική διαμάχη

Τα δικαστήριο του Λονδίνου είναι δημοφιλή για την διαχείριση «χρυσών» διαζυγίων, καθώς συνήθως οι αποφάσεις των δικαστών τείνουν να ορίζουν ίσο καταμερισμό των περιουσιακών στοιχείων σε ένα ζευγάρι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο γνωστή υπόθεση, λόγω του ύψους που εκδικάστηκε είναι αυτή των 571 εκατ. δολαρίων στη σύζυγο του δισεκατομμυριούχου Farkhad Akhmedov, αν και τελικά και οι δύο συμβιβάστηκαν με πληρωμή χαμηλότερη από το 1/3 του ποσού αυτού.

Ο Ποτάνι έχει συγκεντρώσει μια περιουσία περίπου 31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την ίδρυση της MMC Norilsk Nickel PJSC, του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Σε άλλες δικαστικές διαμάχες στο παρελθόν, οι δικαστές αναγνώρισαν στην Ποτάνινα ότι έλαβε ένα ευτελές ποσό, δεδομένου του πλούτου του δισεκατομμυριούχου Ρώσου, για έναν γάμο που διήρκησε 31 χρόνια.

Δεν ήταν όλες οι αποφάσεις υπέρ της πρώην συζύγου, καθώς άλλες αποφάσεις κατηγόρησαν την Ποτάνινα για «τουρισμό διαζυγίου», αν και στη συνέχεια αυτή κέρδισε την έφεση.

Το πρώην ζευγάρι ζούσε στη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου του, ενώ το 2014 η Ποτάνινα αγόρασε ένα σπίτι στο Ουέστμινστερ.

Τι ζητάει η πρώην σύζυγος

Η πρώην σύζυγος ζητάει το 50% της αξίας της συμμετοχής του Ποτάνιν στην Nornickel, μαζί με τα μερίσματα.

Το ποσό εκτιμάται ότι ξεπερνάει κατά πολύ τα 5 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι ο Ποτάνιν κατέχει περίπου το 1/3 των μετοχών της εταιρείας.

Ο Ρώσος μεγιστάνας μετά την εισβολή της Ρωσίας στο Κίεβο επέκτεινε τις δραστηριότητές του στον χρηματοπιστωτικό τομέα αγοράζοντας μερίδια σε τράπεζες, μπήκε όμως στη λίστα των κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν αγόρασε μερίδιο στην RosbankPJSC. Στη συνέχεια μπήκε στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η εταιρεία του αν και έχει αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις έχει αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία στην εφοδιαστική της αλυσίδα και τις ναυτιλιακές της δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος των Ποτάνιν: Σφοδρή σύγκρουση για το χρυσό διαζύγιο των 5 δισ. δολαρίων

Ριμπολόβλεφ: Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού πουλάει τη Μονακό

Οι άγνωστοι μεγιστάνες που εκμεταλλεύτηκαν τη φυγή των πολυεθνικών από τη Ρωσία