Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχασε την Τρίτη τη μήνυση που είχε υποβάλει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον του οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, κατηγορώντας τον οίκο πως βοήθησε τον αγοραστή έργων τέχνης  Yves Bouvie να τον εξαπατήσει, υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει πολύ πιο πάνω για την αξία ορισμένων έργων τέχνης.

Ο Bouvier για περισσότερο από μια δεκαετία είχε ενεργήσει ως πράκτορας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, βοηθώντας τον να αγοράσει 38 έργα τέχνης ξοδεύοντας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

1

Στη μήνυση ο Ριμπολόβλεφ κατηγορούσε τον Bouvier πως ενώ υποστήριζε πως διεξήγαγε «σκληρές διαπραγματεύσεις με πωλητές» για λογαριασμό του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, στην πραγματικότητα διόγκωνε τις πραγματικές τιμές πώλησης κατά σχεδόν 100%.

Κατηγορούσε μάλιστα τον οίκο Sotheby’s, ο οποίος λειτουργούσε ως μεσίτης για τις συναλλαγές, πως βοήθησε τον Bouvier «να δικαιολογήσει τις δόλιες τιμές που χρέωνε» τις εταιρείες του Rybolovlev, Accent Delight International Limited και Xitrans Finance Limited.

«Ήξερε τις πραγματικές τιμές που πλήρωνε ο Bouvier στους πωλητές και τις δόλιες διογκωμένες τιμές που παρότρυνε τους ενάγοντες να του πληρώσουν», ανέφερε η μήνυση.

Μεταξύ των τεσσάρων έργων τέχνης που αποτέλεσαν το αντικείμενο της δοκιμής ήταν και ο περίφημος πίνακας του Leonardo da Vinci «Salvator Mundi», τον οποίο ο Bouvier αγόρασε από τον Sotheby’s για 83 εκατομμύρια δολάρια και τον πουλούσε μια μέρα αργότερα στον Ριμπολόβλεφ για 127,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ριμπολόβλεφ πούλησε αργότερα το κομμάτι σε δημοπρασία μέσω του οίκου Christie’s το 2017 για 450,3 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ για έναν πίνακα.

Στη δίκη, η δικηγόρος των Sotheby’s, Sara Shudofsky, ανέφερε στους ενόρκους ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος «προσπαθούσε να κάνει ένα αθώο μέρος να πληρώσει για αυτό που του έκανε κάποιος άλλος».

«Οι Sotheby’s δεν ήξεραν τίποτα για αυτά τα ψέματα», είπε η Shudofsky. «Οι Sotheby’s δεν γνώριζαν και δεν συμμετείχαν σε καμία ανάρμοστη συμπεριφορά».

Μετά την υπέρ του ετυμηγορία την Τρίτη, ο οίκος δημοπρασιών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η απόφαση «επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια δέσμευση του Sotheby’s να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας, ηθικής και επαγγελματισμού σε όλες τις πτυχές της αγοράς τέχνης».

«Είμαστε ευγνώμονες στην κριτική επιτροπή για την ετυμηγορία της, η οποία δικαιώνει πλήρως τους Sotheby’s για οποιαδήποτε υποτιθέμενη ανάρμοστη συμπεριφορά», δήλωσε ο οίκος.

«Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, υπήρχε μια καταφανής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τον ενάγοντα και, όπως ήταν σαφές από την αρχή, ο Sotheby’s τήρησε αυστηρά όλες τις νομικές απαιτήσεις, τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών αυτών των έργων τέχνης».

Ο δικηγόρος του Rybolovlev, Daniel Kornstein, δήλωσε: «Αυτή η υπόθεση πέτυχε τον στόχο μας να ρίξουμε φως στην έλλειψη διαφάνειας που μαστίζει την αγορά της τέχνης. Αυτή η μυστικότητα κατέστησε δύσκολη την απόδειξη μιας περίπλοκης υπόθεσης απάτης υποβοήθησης και συνέργειας».

«Αυτή η ετυμηγορία υπογραμμίζει μόνο την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου», πρόσθεσε ο Kornstein.